Hava Durumu

Protez bacağını çıkarıp fırlattı

Bursa'daki akil adamlar toplantısına, tartıştığı dinleyiciye protez bacağını fırlatan gazi damgasını vurdu. Bir çok protestoya sahne olan toplantıda söz alan Bursa Romanlar Derneği Başkanı Efkan Özçimen ise, "Ben ne Türk ne de Kürdüm. Ben bir Çingene’yim. Ne yapacağız şimdi?" diye sordu ve ardından önemli olan şeyin birlik ve kardeşlik olduğunu söyleyince de salondaki herkesten büyük alkış aldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2013 00:22
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2013 00:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Protez bacağını çıkarıp fırlattı

Akil adamlar Hayrettin Kahraman, Levent Korkut ve Mustafa Armağan kentteki sivil toplum kuruluşları ve dernek üyelerine çözüm sürecini anlatmak için Bursa'ya geldi. Türkiye Küçük Millet Meclisi Çalışma Genel Koordinatörü Yakup Kadri Karabacak moderatörlüğündeki Merinos AKKM'de gerçekleştirilen toplantı, salon dışındaki gösteriler sebebiyle gecikmeli başladı. Birçok kişi, bazı sivil toplum kuruluşlarının toplantıya alınmamasından dolayı tepkiliydi.



“BU İŞİ KAVGA DEĞİL, DİYALOGLA ÇÖZELİM”

Çözüm sürecini anlatan akil adamlardan Hayrettin Kahraman, kimse vatandaşın istemediği bir şeyi yapamayacağını ifade ederek, silahların artık susması gerektiğini, çünkü 30 yıldır bunun bir çözüm olmadığını anlattı. Hem demokrasi hem de anti demokrasi olamayacağını söyleyen Kahraman, "Demokrasinin standartları bellidir. Vatandaşımızın örgütlenme hakkı var. Ülkemizde dini örgütlenme olmadığı için tarikatlar dini dernekler yok. Ama o da olacak Müslümanlar da bunu isteyecek. Şiddete başvurmadıkça insanların düşünce ve taleplerine imkan veren sistemin adıdır demokrasi. Kürtler de bize ters gelen taleplerini dillendirecekler. Bunu müsamaha göstermek gerek. İstesin, bundan bir zarar gelmez. Onu söyleyemediği için dağa çıkıyor. Onlar ister ama halkın istemediğini kimse onlara vermez. Bizim istediğimiz silahların bırakılmasıdır. İnsanlara haklarını verelim. Bu işi kavga değil diyalogla çözelim" dedi.



BİRÇOK KİŞİ TOPLANTIYI PROTESTO EDEREK SALONU TERK ETTİ

Kahraman'ın konuşmalarının ardından ilk söz alan dinleyicilerden Kamu-Sen Bursa İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu, toplantı öncesinde iki gaziye polisin biber gazı sıkmasını protesto ettiklerini ifade ederek, salonu alkışlar eşliğinde terk etti. Eğitim-İş Sendikası Genel Sekreteri Özkan Rona da "Sizi toplantıyı dışarıda yapmaya davet ediyorum" dedi. Ve salonu terk etti. Toplantıdaki fireler bununla da kalmadı. Ardından BBP İl Başkanı Ömer Ünsal da toplantıyı protesto ederek salonu terk edenler arasında yer aldı.

"BEN GAZİYİM SALONA BİBER GAZI YİYEREK GİRDİM"

Söz alan dinleyiciler çözüm sürecinden beklentilerini dile getirdi. Kimisi buna karşı olduğunu, kimisi ise desteklediğini vurguladı. Gazilerden Ümit Kaplan, sürece karşı olduğunu ifade ederek, Hayrettin Kahraman'ın kendisinden özür dilemesini istedi. Salona biber gazı yiyerek girdiğini anlatan Kaplan, teröristlerin silah bırakıp, güvenlik güçlerine teslim olması gerektiğini söyledi.

PROTEZ BACAĞINI FIRLATARAK PROTESTO ETTİ

Güneydoğu'da teröristlerin döşediği mayına basarak iki ayağından olduğunu ifade eden gazi Selçuk Çelik ise, ülkede bölünme sürecinin başladığını iddia etti. Gazi kartında 'vazife malulü' yazdığını anlatan Çelik, "Kime ne söz verdiniz?" diye sorması, salondaki havayı daha da gerdi. Devam eden toplantıda söz alan bir konuşmacıya sinirlenen Gazi Çelik, herkesin gözü önünde protez bacağını çıkartıp bu kişiye fırlattı. Diğer kişilerin müdahalesiyle gerginlik yatıştırıldı. Fakat iki gazi de daha fazla salonda kalmayacaklarını ifade ederek, toplantıyı terk etti.

"NE YAPACAĞIZ ŞİMDİ?"

Bu arada Bursa Romanlar Derneği Başkanı Efkan Özçimen ise, "Ben ne Türk ne de Kürdüm. Ben bir Çingene’yim. Ne yapacağız şimdi? Bu ülkede hepimiz biriz. Bu ülkede ırkçılık durdurulmalı. Silahlar sussun. Kimsenin kimseyi küçümsediği bir dünyada, kardeşçe yaşamak istiyoruz" demesi salondaki herkes tarafından alkışlandı.

"BİRBİRİMİZİ ANLAMAYA İHTİYACIMIZ VAR"

Akil adamlardan Levent Korkut ise, halkın iradesine karşı bir barışın tesis edilemeyeceğini ifade ederek, “Barış, esas olan ve uzun soluklu bir süreçtir. Bu kişilerin silahlarından uzaklaştırılması gerek. Bu olursa insanlar pozitif bakmayı öğrenecek. Bundan 12 yıl önce aynı şeyi başörtüsü için de söylendi. Birbirimizi anlamaya ihtiyacımız var" dedi.

Öte yandan toplantıya katılmayan akil adamlardan Yücel Salman'ın ise Yavuzselim Mahallesi'nde vatandaşlarla bir araya gelip, çözüm sürecini anlattığı öğrenildi.
Toplantı diğer STK üyelerinin konuşmalarıyla olaysız bir şekilde sona erdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.