Hava Durumu

Prusa destanı Gürcistan'da

Bursa'ya göç veren kardeş yörelerle kültür seferberliği başlatan Prusa Sanat ekibi; şarkı, dans ve dramatizasyondan oluşan "Prusa'dan Bursa'ya Oratoryosu"nu özel davetle Gürcistan'da sahneledi.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2017 14:52
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2017 14:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Prusa destanı Gürcistan'da

Türkiye'yi ve dünyayı kültür&sanat köprüleriyle yeniden birleştirmek için yola çıkan Prusa Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, kentin tarihi yolculuğunu anlatan "Prusa'dan Bursa'ya Oratoryosu"nu Gürcistan'da görkemli bir dans ve dramatizasyon şovuyla sahneledi. Gürcistan Kültür ve Anıtları Koruma Bakanlığı tarafından özel davetle Telavi şehrine giden Prusa Sanat ekibi, 2 bin kişilik opera binasında yaptığı gösteride, Bursa'ya en çok göç veren 9 ilin hikayesini halk oyunlarıyla anlattı. Prusa Sanat gençlerinin Gürcistan'daki sanatseverlere bir de süprizi vardı. Finalde Gürcülerin özel dansı Gandagana'yı yerel kıyafetlerle sahneleyen 2 Bursalı genç, tüm seyircileri coşturdu.

GÜRCÜLER AYAKTA ALKIŞLADI...

Bursa'da 9 Mayıs'ta sahnelenen ve büyük beğeni toplayan "Prusa'dan Bursa'ya Oratoryosu"nun Gürcistan özel gösterimi, Gürcü halkı tarıfından da ayakta alkışlandı. 45 kişilik Prusa Sanat ekibini bir saat boyunca hayranlıkla izleyen Telavi Valisi İrakli Sahilasvili, Telavi Belediye Başkanı Platon Kalmahelidze, Gürcistan Kültürel Sendikalar-Eğitim Kurumları Yaratıcıları Birlik Başkanı Swetlana Chochua Loria, kültür köprüleri kuran Bursalı gençlere teşekkür etti. Halk danslarında dünyaya rüştünü ispatlamış Gürcistan'ın kültür&sanat camiası ve basın kuruluşlarından övgüler alan Prusa Sanat ekibi, Bursa'yı ve Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmenin gurunu yaşadı.

Bursa'ya bugün en çok göç veren iller Erzurum, Artvin, Gaziantep, Hakkari, Trabzon, Rize ile birlikte Kütahya ve Muğla dahil Üsküp, Batum, Roman yörelerini de kucaklayan Prusa gençleri, artık Bursa'yla birlikte bu bölgelerin de danslarını yaşatıyor.

BÜYÜKŞEHİR'İN DESTEĞİYLE..

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım desteğiyle Gürcistan'a giden Prusa Sanat ekibi, Telavi Belediye Başkanı Platon Kalmahelidze'i de makamında ziyaret etti. Kültürel işbirliğinin değerlendirildiği ziyarette, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından hazırlanan özel Bursa çinileri, Başkan Kalmahelidze'ye hediye edildi. Kültürel ve tarihi kurumları da ziyaret eden Prusa ailesi, Tiflis Finermonia Opera ve Bale Salonu ile Tiflis Concert Hall'da incelemelerde bulundu. Bu ziyaretlerde, kültürel işbirliği alanında Gürcistan ile yeni yapılacak çalışmalar, yetkililerle birlikte değerlendirdi.

AYDEMİR: SIRA BALKANLAR VE TÜRKİ CUMHURİYETLERDE...

Prusa Sanat Başkanı Ahmet Aydemir, hazırlıkları bir yıl süren "Prusa'dan Bursa'ya Oratoryosu"nu Türki cumhuriyetler ve Balkanlar'da sahneleme kararı aldıklarını söyledi. Bursa'nın ve Türkiye'nin doğru tanıtımı için tema, kostümler ve sahne tasarımı gibi tüm detayların titizlikle işlendiğini belirten Aydemir, "Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Bursa'da sahnelenen ilk gösterimden kısa süre sonra Gürcistan Kültür ve Anıtları Koruma Bakanlığı bizimle iletişime geçip özel gösterim için ülkelerine davet etti. Başarıyla şehrimizi ve ülkemizi temsil ettik. Şimdi de ortak geçmişimizin olduğu Türki cumhuriyetlerde ve Balkanlarda bu gösteriyi sahnelemeyi planlıyoruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.