Hava Durumu

Putin sessizliğini bozdu! Flaş açıklama

Düşen uçaklarının Esed güçleri tarafından vurulduğunu açıklayan Rusya Savunma Bakanlığı, olayla ilgili olarak İsrail'i suçladı. Sonunda suskunluğunu bozan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail'in kendi uçaklarını vurmadığını tekrarladı. Bu olaya tepki olarak, Suriye'deki personellerinin güvenliğini artıracaklarını vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2018 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2018 17:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Putin sessizliğini bozdu! Flaş açıklama

İsrailli mevkidaşıyla telefon görüşmesi yapan Rusya Savunma Bakanı Şoygu, "Suriye'de düşen Rus askeri uçağının ve ölen mürettabatın tüm sorumluluğu İsrail'e ait" ifadesini kullandı. İsrail'in Moskova Büyükelçisi, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

İsrail'den yapılan ilk açıklamada, füze saldırısı sırasında İsrail jetlerinin çoktan üslerine döndüğü belirtildi, Şam rejiminin füzeyi rast gele ateşlediği vurgulandı. Haaretz gazetesi ise, Rusya lideri Putin ile İsrail Başbakanı Netanyahu'nun kısa süre sonra görüşeceğini duyurdu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye ve Rusya arasında varılan İdlib anlaşmasının, Suriye'nin geleceği açısından son derece önemli olduğunu belirterek, "Suriye'de düşen Rus uçağı bu anlaşmayı asla etkilemeyecek" dedi.

Uçağın füzeyle vurulduğu anda ortaya çıkan patlama sesi, Kuzey Kıbrıs'taki bazı kentlerden duyuldu.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Putin ile telefonda görüştü. İsrail Başbakanı görüşmede "Yürütülen soruşturma ile ilgili tüm bilgileri vermeye hazırız" ifadelerini kullandı.

Rusya, Suriye hava sahasında kaybolan İl-20 savaş uçağının rejim tarafından vurulduğunu açıkladı.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenko, 15 personelin bulunduğu Rus askeri uçağının Esed güçlerine ait S-200 sistemi tarafından hedef alındığını belirtti ve olayla ilgili olarak İsrail'i suçladı.

Bakanlık Sözcüsü, İsrailli pilotların, Rus uçağını adeta Suriye hava savunma sistemlerinin önüne attığını vurguladı.

İLİŞKİLİ HABER

Son dakika | Savaşa ramak kaldı! Rusya'dan İsrail'e: Cevapsız kalmayacak

İsrail'in kendilerini operasyondan bir dakika önce uyardığını, ancak bu zamanın Rus askeri uçağını güvenli bir yere sevk etmeye yetmediğini belirtti.

"Düşmanca provokasyon"

Konaşenkov, "İsrail tarafından yapılan bu provokasyonu düşmanca olarak nitelendiriyoruz. 15 personelimiz, İsrail'in sorumsuz davranışları yüzünden öldü. Bu kesinlikle Rusya-İsrail ilişkilerinin ruhuna aykırı" dedi.

Açıklamada Rusya'nın karşılık verme hakkını koruduğu da ifade edildi.

Gece Hmeymim üssü yakınlarında radardan kaybolan İl-20 tipi uçağının Suriye ordusunun S-200 savunma sisteminden fırlatılan bir füzeyle vurulduğu da belirtildi. Açıklamaya göre İsrailli pilotlar uçağı Suriye hava savunma sisteminin bulunduğu bölgeye sürükleyip kalkan olarak kullandı.

"Tüm sorumluluk İsrail'in"

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye'de düşen Rus askeri uçağının ve ölen mürettabatın tüm sorumluluğunun İsrail'e ait olduğunu söyledi.

Şoygu, Rus askeri uçağının Suriye'ye ait S-200 hava savunma sistemi tarafından düşürülmesinin ardından İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman ile telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede, İsrail'in "sorumsuz davranışları" nedeniyle 15 Rus askerinin hayatını kaybettiğini belirten Şoygu, "Tehlikeli olayların engellenmesine yönelik yapılan mevcut anlaşmalara rağmen İsrail, Suriye'ye yönelik saldırılarından yalnız bir dakika önce Rus tarafını bilgilendirdi" dedi.

Suriye'de düşen Rus uçağı nedeniyle İsrail'i suçlayan Şoygu, "Suriye'de düşen Rus askeri uçağının ve ölen mürettabatın tüm sorumluluğu İsrail'e ait" ifadesini kullandı.

Büyükelçi çağrıldı

Kremlin'den yapılan açıklamada ise, "Uçağımızın düşürülmesinden endişeliyiz, durumu değerlendirip açıklama yapacağız" denildi.

İsrail'in Moskova Büyükelçisi, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

"Düşen Rus uçağı İdlib anlaşmasını asla etkilemeyecek"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, daha sonra başkent Moskova'da, dün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Soçi'de varılan İdlib mutabakatını gazetecilere değerlendirdi.

Anlaşmanın önemine dikkatini çeken Peskov, "Bu Suriye'nin geleceği açısından son derece önemli bir anlaşma. Suriye krizinin çözümü için Moskova ve Ankara'nın fedakarlıklarda bulunarak uzlaşmacı ve etkili çözümler bulma kabiliyetini gösteriyor. Suriye'de düşen Rus uçağı bu anlaşmayı asla etkilemeyecek" diye konuştu.

Erdoğan ile Putin dün Soçi'de yaptığı görüşmede, İdlib'de silahlardan arındırılmış bölge oluşturulmasına ilişkin anlaşmaya varmıştı.

İsrail Rusya'nın suçlamalarını reddetti

İsrail ordusu, olaydan saatler sonra ilk resmi açıklamasını yaptı ve İsrail jetlerinin vurulan Rus uçağını hedef alan füze saldırısı sırasında olay yerinde olmadığını belirtti. Açıklamaya göre, jetler saldırı anında çoktan İsrail hava sahasına dönmüştü.

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, Beşşar Esed rejimine ait hava savunma sistemi tarafından vurularak düşen uçaktaki Rus askerlerinin hayatını kaybetmesinden üzüntü duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, İsrail'e ait savaş uçaklarının dün akşam Esed rejimine ait bir tesisi hedef aldığı ve bu tesiste "İran'ın Lübnan'daki Hizbullah'a göndereceği ve İsrail'e karşı tahammül edilemez tehdit oluşturan ağır silahların" bulunduğu ifade edildi.

Olaya ilişkin yürütülen ön soruşturmaya göre Rus uçağının Esed güçlerine ait hava savunma sistemi tarafından vurulduğu belirtilen açıklamada, "Esed'in hava savunma sistemi füzesi ateşlendiğinde jetlerimiz İsrail hava sahasındaydı. Ayrıca İsrail jetlerinin Lazkiye'deki hava bombardımanını düzenlediği sırada vurulan Rus uçağı bölgede değildi. Hava savunma sistemleri rastgele ateş açtı ve anladığımız kadarıyla havada Rus uçağı olup olmadığına ilişkin emin olma girişiminde bulunulmadı" iddialarına yer verildi.

İsrail ve Rus orduları arasında çatışmayı önleme konusunda daha önce kurulan ortak mekanizmanın bugüne kadar işe yaradığını aktaran İsrail ordusu, bu mekanizmanın dün de işletildiğini savunarak şunları kaydetti:

"İsrail bu olaydan tamamen Rus uçağını düşüren Esed rejimini sorumlu tutuyor. Ayrıca bu olayda İran ve Hizbullah'ın da sorumluluğu vardır."

Ve Putin konuştu...

Bütün bu açıklamaların ardından, Moskova'da Macaristan Başbakanı Viktor Orban'la düzenlediği ortak basın toplantısında suskunluğunu bozan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail'in kendi uçaklarını vurmadığını tekrarladı. Bu olaya tepki olarak, Suriye'deki personellerinin güvenliğini artıracaklarını vurguladı.

Rus uçağının vurulmasını da "trajik koşullar zincirinin sonucu" olarak tanımladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İl-20 uçağının düşmesini Türkiye tarafından vurulan Su-24 ile karşılaştırılmaması uyarısında da bulundu.

Putin basın toplantısında yaptığı açıklamada, "O zaman Türk uçağı, bizim uçağımızı bilerek vurdu. Burada ise bu daha çok trajik olaylar zincirine benziyor; çünkü, İsrail uçağı bizim uçağımızı vurmadı" dedi.

Putin, Rusya'nın Suriye'deki askerlerinin güvenlik önlemlerini artıracağını ve herşeye dikkat edeceğini belirterek, "Bizim insanlarımız öldüğü zaman, özellikle de bu tür trajik olaylarda bu her zaman herkes için, ülkemiz için ve aileleri için bir felaket. Bu sebepten doları yaşamını yitirenlerin yakınlarına baş sağlığı diliyorum" diye ekledi.

Patlama sesi Kıbrıs'ta paniğe yol açtı

Rus savaş uçağının füzeyle vurulma anında ortaya çıkan patlama sesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de (KKTC) duyuldu.

Demirören Haber Ajansı muhabiri Sefa Karahasan, Kuzey Kıbrıs'ın Gazimağusa ve İskele kentlerinde yaşayanların sesleri duyduğunu aktarıyor. Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, patlama sesiyle kentte kısa süreli panik yaşandığını söyledi.

Silifke'den duyulduğu iddiası

Mersin Silifke'den Zafer İnceler isimli vatandaş, dün gece düşürülen Rus uçağıyla ilgili olarak saat 22:17 sularında patlama sesini duyduğunu iddia etti. Patlama sonrası 5 adet kırmızı paraşütlü işaret fişeği atıldığını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.