Hava Durumu

"3 ay ömrün var" dediler, 15 yıldır yaşıyor

Akciğer kanseri olan Latif Kalkandere, doktorların, "3 ay ömrün kaldı" demesine rağmen 15 yıldır tiyatroyla uğraşıp amansız hastalıkla savaşıyor. "Yaşıyorum, buna ben de şaşıyorum" isimli stand up gösterileri yapan Kalkandere, "Korksam işim biterdi. Ben mücadeleyi seçtim" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2012 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2012 14:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
"3 ay ömrün var" dediler, 15 yıldır yaşıyor

Bursa'da 15 yıl önce ağrı ve halsizlik sebebiyle gittiği hastanede akciğer kanseri olduğunu öğrenen Latif Kalkandere (60), 3 ay ömrü kaldığını duyduğunda şoka girdi. 2 çocuk sahibi Kalkandere'nin ailesi bu haberle yıkıldı. Doktorların açıklamalarına rağmen moralini bozmayan Kalkandere, hayata tutunmayı tercih etti. İlk zamanlar sayılı günleri kaldığı için hayatı dolu dolu yaşamak isteyen Kalkandere, daha sonra sanatla uğraşmaya başladı.

Kalkandere, hastalıktan korkmadığını dile getirerek, "Bu hastalık korkak insanı seviyor. Korkaksanız işiniz bitti demektir. Ben kendi hastalığımla çevremi ve kendimi üzmemeye çalıştım. Ah vah seslerini duymamalıyız. Doktorlar bana akciğer kanseri dediğinde, 'Ohh ne güzel' dedim. Aslında korkmuştum. Korkacak bir şey olmadığını söyledim. Bu olayları tersine çevirmek istedim. 40 yıldır boya işiyle uğraşırken sanata girdim. Tiyatro ile uğraşmaya başladım. Arka planda kanseri de yok ettim. Unutmak gerekiyor. Unutmazsak bizi rahatsız eder" dedi.

"15 yıldır son 3 ayımı yaşıyorum"
Bu hastalığa yakalanan çok sayıda insanın moralini bozulduğunu söyleyen Kalkandere, stand up şovlarıyla hayata tutunduğunu dile getirdi. Doktorlar, "3 ay ömrün var" dediğinde ne yapacağını bilemediğini ifade eden Kalkandere, "Kanser hastalarının ne kadar yaşadığını biliyorum. Bana, '3 ay ömür' diyorsunuz. Ben 15 yıldır son 3 ayımı yaşıyorum. Kanser eşittir ölüm değildir. 'Allah'ım bunu bana niye yaptın?' demeyeceksin. Kaza olmuş, bundan geri dönüş yok. Bundan sonra ne yapabilirim? Hastalığı kabul etmek önemli" şeklinde konuştu.
Dünyanın en tehlikeli sözünün, "Bana bir şey olmaz" sözü olduğunu kaydeden Kalkandere, şöyle devam etti:
"Bu kadar kötü bir kelime yok. Kendini öyle ayarlayacaksın. Benim çok fazla ağrım var. Etrafımızdakilere kendimizi acındırmayalım. Hasta da olsan espri yap. Karşındakini güldür. Onun gülmesi, senin hala buralarda işinin olduğunun göstergesidir. Birilerine, 'Ben işe yarıyorum' diyebilirsiniz. İnsanlara komedi yapıyorum. Mücadele yolunu seçenler ve hastalıktan korkmayanlar benim gibi hayata tutunuyor. İlk zamanlar ben de öleceğimi sandım ama günler geçtikçe ölümü beklemenin anlamsız olduğunun farkına vardım. 'Nasıl olsa bir gün öleceğiz ama daha vaktim var' diyerek bu hastalığa savaş açtım."
Tiyatro gösterisi yapmak için mahalli idarelerden destek isteyen Kalkandere, "Bana oyun sergileme imkanı verin. Benim daha büyük projelerim var. İzmir'de ve İstanbul'da oyunlar oynadım" ifadelerini kullandı.

"Onsuz planlar yapıyorduk"
Latif Kalkandere'nin eşi Müjgan Kalkandere ise, eşinin kanser hastası olduğunu duyduğunda adeta yıkıldığını belirterek, "Onsuz nasıl yaşarız diye planlar da yaptık. Allah'a şükür mücadeleci olduğu için bu hastalığın da üstesinden geldi. Kötü bir hasta değil, iyi bir hasta. Bizim ona vermemiz gereken morali bize o verdi" dedi.
Okul, belediye gibi kurumların özel davetiyle sahne alan Kalkandere, "Yaşıyorum, buna ben de şaşıyorum" isimli stand up gösterisiyle izleyenleri güldürüyor.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.