Hava Durumu

"Bursa 4 yılda 40 yıllık hizmet aldı"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, son 4 yılda ulaşımdan alt yapı ve tarihi eserlerin restorasyonuna kadar 40 yıllık iş yaparak Bursa'nın çehresini değiştirdiklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2013 14:54
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2013 14:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
"Bursa 4 yılda 40 yıllık hizmet aldı"

Bursa, Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarıyla 59 yıl önceki raylı sistem ağına kavuşuyor. 1892 yılında tanıştığı raylı sistemi 1953 yılında kaybeden Bursa'da büyükşehirin başlattığı çalışmalarla raylı sistem ağı bu dönem sonuna kadar 49 kilometreye ulaşacak. Raylı sistem yatırımları hakkında bilgi veren Altepe, “Bundan 59 yıl önce 41 kilometrelik demir yolu ağına sahip olan Bursa’da sürdürülen yatırımlar ile birlikte 2009 yılına kadar 22 kilometre olan mevcut hatta Emek ve Görükle hattını da ekledik. Bursa bu hatlar ile birlikte 31 kilometrelik aktif kullanılan raylı sistemine kavuştu. Bunun yanında il merkezi içindeki ulaşımı da raylı sistemler ile çözme kararı aldık. 4 kilometrelik Cumhuriyet Caddesi-Davutkadı tramvay hattı ile şehiriçi hatların startını vermiş olduk. Bu dönem programda olmamasına rağmen Bursaray-Kestel hattını bu yıl bitirmeyi planlıyoruz. Bu sayede toplamda 43 kilometre ile 59 yıl önce yitirdiği raylı sistem uzunluğuna erişmiş olacak. Kent merkezi içindeki ulaşım meselesini çözüme kavuşturacağız. Bunun için yaklaşık 6,5 buçuk kilometrelik Heykel-Garaj tramvay hattında çalışmalar sürüyor. Güzergah üzerindeki ana caddelerin büyük bölümünde ray döşeme işlemleri tamamlandı. T1hattının yaz aylarında hizmete açılmasını hedefliyoruz” dedi.
 

6 ASIRLIK MİMARİ
Şehrin mimari hafızasını oluşturan tarihi eserleri ayağa kaldırmayı hedeflediklerini ve 260’ın üzerinde projeyi gündemlerine aldıklarının altını çizen Altepe, Bursa'nın son 4 yılda 40 yıllık hizmet aldığını anlattı. Altepe, “2. Murat döneminde Emir Buhari Vakfı’na gelir temini için yaptırılan ve 1608 yılında Celali isyanlarında büyük sarar gören Kütahya Han, 1742 yılında yeniden düzenlendikten sonra 1754 yılında yaşanan yangının ardından 1770’li yıllarda onarım gördü. Her onarımda aslına uygun kimliğini yetiren iki katlı ortada avlusu olan mimariye sahip olan han restorasyon çalışmaları ile yeniden hayat buldu. Dükkanlar ve hanın tam ortasında geniş bir ortak kullanım alanı bulunuyor. Bu alan 6 asar öncesinin AVM mimarisini gözler önüne seriyor. Tarihi bölge olan Kayhan’ın da silüeti değişmeye başladı. Sultan 2. Murat’ın tahta çıkışıyla birlikte baş vezirlik makamına getirilen Vezir Koca Mehmet Nizamiddün Paşa tarafından 15. yüzyılın ikinci yarısında yaptırılan hamam yeniden ilk günkü ihtişamına kavuşuyor. 1727, 1763 ve 1870 yıllarında geçirdiği yangınlarda büyük hasar gören hamamda restorasyon çalışmaları son aşamaya geldi” diye konuştu.
Her restorasyon çalışmasında kentsel dönüşüm için ayrı bir boyut gerektiğini vurgulayan Altepe, “Çevresi sonradan yapılan binalarla kuşatılan harabe halindeki tarihi değerleri restorasyonla ayağa kaldırıyoruz. Etrafındaki binalar ise kamulaştırma yolu ile yıkılıyor. Tarihi yapıların yanı sıra kentin vitrini konumunda bulunan ana caddeler de sağlıklaştırma çalışmalarıyla estetikle buluşturuyoruz. Yılların yorgunluğunu üzerinden atan binalar, çirkin görüntüden de kurtulmuş oluyor” açıklamasını yaptı.
 

RİSKLİ BİNALAR YIKILIYOR BURSA YENİLENİYOR
Dere yatağının sağlıksız binalardan arındırdıklarının ifade eden Altepe, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Cilimboz deresinin yatağına yıllar önce yapılan ve her şiddetli yağmurda su baskını tehlikesi yaşayan binaların kaldırılması yıllardır konuşuluyor. 2010 yılında yaşanan sel felaketi sebebiyle bu iş üzerinde devreye girdik. Dere yatağında bulunan 42 binadan 31’i kamulaştırılarak ilk 4 ay içinde yıkıldı. Hak sahiplerinin mahkemeye taşımasının ardından kalan 11 bina ise mart ayında yıkıldı. Dere yatağı böylelikle sağlıksız binalardan arındırılıyor. Projenin ikinci etabında ise bölgeye bir reaksiyon kazandırılacak. Dere yatağının kamulaştırılması için yaklaşık 6 milyon TL harcandı. Kent merkezindeki ulaşım problemini çözmek için Ankara Yolu’na paralel Soğanlı 30 metrelik imar projesini sürdürüyoruz. Yol güzergahında bulunan 245 binadan 234’ünü yıktık. Bu sayede depremde zarar göreme ihtimali ortadan kaldırılmış oldu. Kalan binaların yıkım çalışmaları ise sürüyor. Sadece bu yoldaki kamulaştırmalar için 37 milyon TL harcandı”.
 

ULAŞIMDA HEDEF 2030
‘Yol medeniyettir’ ilkesiyle karayolu ulaşım yatırımlarına ağırlık verdiklerini belirten Altepe, “Son 20 yılda hayata geçirilen 190 kilometrelik yola karşılık, 4 yılda yeni açılan ve genişletilen yıl uzunluğunu 405 kilometreye çıkartarak bu alanda bir rekora imza attık. Bursa’nın ulaşım meselesine köklü ve bilimsel çözümler getirme için 30’un üzerinde başkentin ulaşımını planlayan Alman Dr. Brener firması ile çalışıyoruz. Çalışmaları devam eden ulaşım ana planını 2030 yılına hedef aldık. Hedefimiz her noktaya kolay ulaşılabilir bir Bursa. Yeni arter açma çalışmalarımız bu döneme damga vuracak çalışmaların başında geliyor. Özellikle ulaşım konusunda sıkıntı yaşanan yüksek bölgelerde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Raylı sistem çalışmalarının yanında alternatif yol açma ve kavşak düzenleme çalışmalarıyla şehrin her köşesine rahat ve konforlu ulaşımı sağlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Altepe, stadyum gibi bir yapıyı bu dönem Bursa kazandıracaklarını vurgulayarak, eğitim kurumlarının yanı sıra şehrin her köşesinde hayata geçirilen 100’den fazla spor tesisle Bursa’yı sporda marka haline getirdiklerini ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.