Hava Durumu

Radikal insanların beyinleri karmaşık problemleri çözemiyor

Aşırılık yanlısı tavırları benimseyen insanların karmaşık zihinsel görevlerde kötü performans gösterdiğini ortaya koyan yeni bir araştırmaya göre, insanların beyinleri desteklediği ideolojiler için ipuçları taşıyor. İngiliz araştırmacılar, radikalleşmeye eğilimli insanların dünyayı siyah beyaz olarak düşündüğünü, dürtüsel olarak hareket ettiğini ve çoklu zihinsel süreçler gerektiren olayları anlamakta güçlük çektiğini ortaya koydu. 16 farklı ideolojik yönelime bakan çalışmanın, siyasi ve dini yelpazede radikalleşmeye en açık kişileri belirlemek için bir dönüm noktası olabileceği ifade edildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2021 15:46
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2021 15:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Radikal insanların beyinleri karmaşık problemleri çözemiyor

İngiltere'de Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan çalışma kapsamında, yaşları 22 ile 63 arasında değişen 330'dan fazla katılımcıya iki hafta boyunca 37 nöropsikolojik görev verildi ve bir dizi anket yapıldı. Görevlerin duygusal veya politik olarak değil, tarafsız olacak şekilde tasarlandığı ifade edildi. Örneğin, deneklerden görsel şekilleri ezberlemesi istendi. Araştırmacılar daha sonra bu verilerden katılımcıların karmaşık ve stratejik düşünme yetenekleri hakkında bilgi çıkarmak için matematiksel modelleme kullandı.

DÜNYAYI SİYAH BEYAZ OLARAK ALGILIYORLAR

Royal Society B adlı bilimsel dergide yayınlanan araştırmada bilim insanları, ideolojik tutumların bilişsel karar verme sürecini yansıttığını ortaya koydu. Çalışmanın başyazarı Dr. Leor Zmigrod, aşırılık yanlısı tavırları olan insanların dünyayı siyah beyaz terimlerle düşünme eğiliminde olduklarını ve karmaşık zihinsel adımlar gerektiren düşünce yapılarını anlamakta güçlük çektiklerini söyledi. Zmigrod, "Karmaşık eylem dizilerini işleme ve planlamada zorlanan bireyler veya beyinler, aşırı ideolojilere veya dünyayı basitleştiren otoriter ideolojilere daha fazla çekilebilir" dedi.

EMPATİ KURMADA VE DUYGUSAL SÜREÇLERİ YÖNETMEDE GÜÇLÜK ÇEKİYORLAR

Bununla birlikte Zmigrod, siyasi aşırılığa eğilimli olan insanların öne çıkan başka bir özelliğinin dürtüsel olarak hareket etmeleri olduğunu, (empati kurmada zorlanma ve duygusal süreçleri yönetememe) olduğunu ifade ederek, "Bu durum, hangi tür insanların masum olan başkalarına karşı şiddet uygulamaya istekli olabileceğini anlamamıza yardımcı oluyor" ifadelerini kullandı.

EN BASİT GÖREVLERDE BİLE DÜŞÜNDÜLER

Yazarlar ayrıc,a dogmatizme eğilimli olan (kendi yöntemlerinde sıkışmış ve güvenilir kanıtlara nispeten dirençli) insanların da algısal düzeyde bile karar verme konusunda bir problem yaşadığını açıkladı. Örneğin, noktaların (nöropsikolojik bir görevin parçası olarak) sağa mı yoksa sola mı hareket ettiğini belirlemeleri istendiğinde, bu bilgiyi işlemeleri ve bir karara varmaları diğerlerinden daha uzun sürdü.

Diğer taraftan, çalışma kapsamında düzenlenen bazı bilişsel görevlerde katılımcılardan olabildiğince hızlı ve doğru yanıt vermeleri istendi. Politik olarak muhafazakar olan insanların yavaş ve istikrarlı stratejiyi tercih ederken, daha özgürlükçü düşünenler biraz daha hızlı ve daha az kesin bir yaklaşım benimsedi.Zmigrod, "Bu durum büyüleyici, çünkü muhafazakarlık neredeyse ihtiyatla eşanlamlı. Politik olarak muhafazar olan bireylerin en temel nöropsikolojik düzeyde karşılaştıkları her uyarıcıya ihtiyatla davrandığını görüyoruz" açıklamasını yaptı.

16 FARKLI İDEOLOJİK YÖNELİME BAKILDI

Sonuç olarak araştırmacılar, genel olarak radikalliğin "psikolojik imzasının" muhafazakar ve dogmatik düşüncelerin bir karışımı olduğunu söyledi. 16 farklı ideolojik yönelime bakan çalışma, siyasi ve dini yelpazede radikalleşmeye en açık kişileri belirlemek için derin etkilere sahip olabileceği ifade edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.