Hava Durumu

Rakamlar sevindirici

BTSO Başkanı Celal Sönmez, şubat ayı sanayi üretim rakamlarını değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2013 09:19
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2013 09:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Rakamlar sevindirici

BTSO Başkanı Celal Sönmez, şubat ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin yüzde 4.4 artışla son dokuz ayın en yüksek seviyesine çıkmış olmasının, gelecek adına iyimserliğe yol açtığını söyledi. Sönmez aylık görünümün ılımlı büyümeyi işaret ettiğini belirtti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, yılın ilk iki ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin yüzde 3.2 yükseldiğini belirterek, "Ocak-Şubat döneminde üretim geçen yılın aynı dönemine göre yatırım malında yüzde 2.5, tüketim malında da yüzde 3.5 oranında yükseldi. Bu dönemde yatırım malı ithalatı yüzde 9.4 ile tüketim malı ithalatındaki yüzde 8.4'lük artışın üzerinde arttı. Önceki yılların aksine yatırım harcamalarındaki artışla tüketim harcamalarındaki artışın paralel gitmesi, yavaş da olsa sağlıklı büyüme döngüsünün sürmesi anlamını taşıyor" dedi.

SANAYİ İŞTAHLI AMA

BTSO Başkanı Celal Sönmez, "Türkiye 2012 yılını ekonomide dalgalanarak geçirdi. Geçen sene büyüme hedefine yüzde 4 ile başladık, yıl ortasında yüzde 3.2'ye revize ettik, ama yılı yüzde 2.2 büyüme ile kapattık. Bu yıl hedef yüzde 4 büyümek. Sanayi iştahlı ama karşımızda çok engel var. Öncelikle yurtdışı pazarlarımızın dörtte üçü sorunlu. Avrupa Birliği büyüme krizini henüz aşabilmiş değil. Afrika ve Ortadoğu pazarlarında siyasi denge kurulmuş değil" diye konuştu.

İç piyasa mutlaka canlanmalı

Sönmez, "Biz 2013 yılında ekonominin en büyük meselesinin iç ve dış talebin birlikte arttığı dengeli bir büyüme olduğunun altını ısrarla çizdik. Ancak görünen o ki ihracat pazarlarımızda zorlanmaya devam ederken iç piyasada da arzu ettiğimiz canlanmaya henüz kavuşmuş değiliz. Ekonomi yönetiminin yüzde 4 büyüme hedefine ulaşabilmek için iç piyasayı canlandırma konusunda daha aktif politikalar izlemesi lazım."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.