Hava Durumu

Referandum askıya alındı

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminin 1 Ekim'deki bağımsızlık referandumu, beklendiği gibi Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla otomatik olarak askıya alındı.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2017 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2017 13:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Referandum askıya alındı

Katalonya özerk yönetiminin meclisinde önceki gün kabul edilen Referandum Yasası ve ona bağlı olarak Katalonya hükümeti üyelerinin imzalayarak ilan ettiği 1 Ekim'deki bağımsızlık referandumu kararı, 24 saat sonra durduruldu.

İspanya hükümetinin dün yaptığı Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Başbakan Mariano Rajoy'un görevlendirmesiyle 'Devlet Avukatlığı' kurumunun Katalonya'daki bağımsızlık girişimlerine karşı yaptığı itirazı, Anayasa Mahkemesi kabul etti. Bu karar ile hem Referandum Yasası hem de 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu yapılması kararı otomatik olarak askıya alındı.

MEŞRULUĞUNU YİTİRDİ
İspanya yasalarına göre, Anayasa Mahkemesi'nin, kabul ettiği söz konusu itirazlarla ilgili kararlarını verene kadar, Katalonya meclisinden çıkan yasa da Katalonya hükümetinin ilan ettiği bağımsızlık referandumu da meşruluğunu yitirdi. Katalonya'da 9 Kasım 2014'de yapılan bağımsızlık yanlısı halk oylaması, İspanyol hükümetinin itirazı sonrası Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararla benzer bir şekilde yasa dışı ilan edilmişti. Meşruluğu bulunmayan 9 Kasım oylamasındaki görüntülerin, 1 Ekim'de tekrarlanmayacağını garanti eden İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, oy sandığı, oy kullanma merkezi, seçim listesi veya seçim masası gibi referandumda gerekli olan hiçbir yasal unsura bu kez izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.