Hava Durumu

Restore edilen Yeşil Cami'yi Arınç açtı

Restore edilerek eski ihtişamına kavuşturulan Bursa Yeşil Cami, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından tekrar ibadete açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2012 14:23
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2012 14:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Restore edilen Yeşil Cami'yi Arınç açtı
2002'den bu yana Türkiye'de 3 bin 500 vakıf eserinin ayağa kaldırıldığını belirten Arınç, "2002'ye gelinceye kadar Türkiye'de vakıflar çöküyordu. Bir zamanlar vakıflarımız satılıyordu. Bazı vakıf eserleri birahane ve meyhane yapıldı. Ama çok şükür bu devir bitti" dedi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput'un gayretleri ile restore edilen Yeşil Cami, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç tarafından ibadete açıldı. Harput Holding'in 1.8 milyon liralık destek verdiği restorasyonla tarihi cami, 600 yıl önceki ihtişamına kavuştu. 20 kişilik ekibin 24 aydır aralıksız çalıştığı caminin açılışı, görkemli bir törenle yapıldı.

Vakıf Haftası'na denk gelen açılışta konuşan Arınç, Bursa'da çok büyük tarihi eserlerin olduğunu ifade ederek, "Vakıf medeniyetimizin en güzel örnekleri mevcut. Onlardan birisinin önündeyiz. Çelebi Sultan Mehmed döneminden bugüne intikal eden eserlerin kucağındayız. Şanlı ecdadımıza rahmet diliyorum. Onlarla iftihar ediyoruz. Onların evlatları olmaktan gurur duyuyoruz" dedi.

7 Mayıs Pazartesi günü Vakıflar Haftası'nın açılışını TBMM tören salonunda yaptıklarını belirten Arınç, vakıflar ile meşgul olmanın aynı zamanda ibadet olduğunu vurguladı. Arınç, "Bedduası vardır. Bedduasından kaçmak, duasına nail olmak hepimizin görevidir. Ecdadımız, Allah rızası için, sırf insanların istifade etmesi için bu vakıfları yaptı. Burada hayvanlar için bile vakıf var. Tedaviye muhtaç olanlar için vakıflar var. Fakirler, evlenemeyen genç kızlar, bir lokma çorbaya muhtaç evlatlar, yetimler ve öksüzler için vakıflar var. Bunların hepsi Allah'ın rızasını bekleyerek yapılan hizmetlerdir. Şükrediyoruz ki binlerce vakfın sahibiyiz" diye konuştu.


"GEÇMİŞTE BAZI VAKIFLAR BİRAHANEYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ"


Türkiye'nin her yerinde maddi serveti ne olursa olsun işin bir ucundan tutmaya çalışan sevdalı insanların olduğuna işaret eden Arınç, bu insanların gönlünün geniş olduğunu ve her zaman her hizmete koştuklarını vurguladı. Arınç, hayırseverlere çağrıda bulunarak, "Bize yardımcı olun. 2002'ye gelinceye kadar vakıflar çöküyordu. Bir zamanlar vakıflarımız satılıyordu. Camiler, külliyeler satılamaz ama satıldı. 1950'den önce bazı vakıf eserleri birahane ve meyhane yapıldı. Bu işi yapmak isteyenler de daha sonra, 'Bedava verseniz almayız' dediler. Bunun bir duası ve bedduası var. Bunu sattıranlar ve satanlar hayatta iseler, bu manevi mesuliyeti bileceklerdir" açıklamalarında bulundu.

"10 YILDA 3 BİN 500 VAKIF ESERİ AYAĞA KALKTI"

O günlerin artık kapandığını söyleyen Arınç, şöyle devam etti:

"Bunu göreceksiniz. 2002'den bu yana 10 yıl içinde 3 bin 500 tane vakıf eserini ihya ettik. İnanmadığınız için alkışlamıyorsunuz. Allah inandırsın. Yaptık. Ben 95'ten beri parlamentodayım. Muhalefette olduğum günleri hatırlıyorum. '100 bin lira bulun da gelin, şunu ayağa kaldıralım' dediğimizde vakıftan sorumlu bakanlar, 'Paramız yok' derlerdi. 10 senede 3 bin 500 eser ayağa kaldırdık. 3 katrilyon para harcandı. Bunu nasıl yaptık? Bütçeyi artırdık. Vakıfları ayağa kaldırdık. Kira getirsin ve hayır getirsin diye yap-işlet-devret metodu ile ayağa kaldırdık. Restore et-işlet-devret, dedik."

Vakıf eserlerinin artık herkesin yüzünü güldürdüğünü söyleyen Arınç, "Camileri ayağa kaldırıyoruz. Aynı zamanda hayır işleri yapıyoruz. 15 bin aileye her gün kuru erzak gönderiyoruz. Yönetmeliğimizi değiştirdik. Yurt dışındaki vakıf eserleri için projeye yardım ve destek sağlıyoruz. Vakıflar ihya oldu. Vakıfların yüzü gülmeye başladı. Bu eserler hamdolsun hepimizin yüzünü güldürüyor. Bursa'nın bu kadar padişahlara ve kültür varlıklarına sahip olması hepimizi mutlu ediyor. Hamdolsun her şey ayakta. Bursa'da nefes alıp veren bu manevi havayı soluk soluk hisseden insan, bu büyük eserlere sahip çıkmanın neşesini yaşıyoruz. Her taşta ve mihrapta bunu yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.


"İZNİK AYASOFYA'YI AÇTIK. SIRADA BAŞKALARI VAR
"

İznik'teki Ayasofya Camii'nin ibadete tekrar açılmasını değerlendiren Arınç, "Orhan Camii'ni bilirsiniz, Ayasofya. Rabbim açılışını bize nasip etti. 700 yıl mescit olarak hizmet eden bu caminin tekrar aslına kavuştuğunu gördük. Bu tabii bazılarını üzüyor. Bursa'nın milyonları bize teşekkür etti. Sırada başkaları var, Bursalılar haberiniz olsun" dedi.

Türkiye'de 1970'li yıllarda ecdadın eserlerinin tesis olarak anıldığını belirten Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, daha sonra yapılan çalışmalarla tesis kavramının vakıf şekliyle değiştirildiğini kaydetti. Bu sayede 40 yılda binlerce vakfın restore edildiğini belirten Ertem, "Onların vakıf kurmadıklarını söylemek, onları hor görmek olur. 40 yılda 400 vakıf kurulurken daha sonraki 40 yılda binlerce vakıf kuruldu. Bu ecdadın torunlarına anlatılmalı. Bu camiyi restore ettik bittik değil. Bu camiyi onlara, bu hayırseverlere zimmetleyelim. Bundan sonra caminin ihtiyaçlarını görme noktasında onlar bunu üstlensinler. Ondan daha fazla haz alacaklarına inanıyorum" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yeşil Cami'nin 600 yıl önceki ihtişamına kavuştuğunu belirterek, bütün vakıf eserlerini birer birer ayağa kalktıklarını vurguladı.

Restorasyonda emeği geçen Bursa Valisi Şahabettin Harput, bu muhteşem eserin yeniden ibadete açıldığını ifade ederek, "Bursa'ya damgasını vuran birkaç eserden birisidir. Bursa'nın sinesinde barındırdığı bu eserler şehre büyük değerler kazandırdı. Biz kimliğimiz, inanışlarımız ve kültürümüz var. Bu değerlere sahip çıkmak en büyük görevimiz. Bu değerleri bizden sonraki nesillere de aktarmak bizim hedefimiz. Bursa'nın her köşesinde eserler ayağa kalkıyor. Yaklaşık 2 milyon TL'ye yakın para harcandı. Pek çoğumuzun göremediği güzellikler restorasyondan sonra ortaya çıktı" dedi.

Harput Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Etkeser ise, Yeşil Cami'nin ayağa kaldırılmasına destek vermiş olmanın kendisi için büyük bir şeref olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Arınç, Yeşil Cami'nin yapımında emeği geçenlere plaket verdi. Açılış kurdelesini kesen Arınç, daha sonra cuma namazını kıldı.




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.