Hava Durumu

Rizeli arıcının güldüren 'ayı' isyanı

Rize’nin Güneysu İlçesi’ne bağlı İslahiye Köyü’nde arıcılık yapan 70 yaşındaki Nuri Bostan, kovanlarını ayılardan korumak ve ayıları gözetlemek için ilginç bir çözüm buldu.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2016 11:47
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2016 11:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Rizeli arıcının güldüren 'ayı' isyanı
Gürgen ağacının gövdesine kovanları koymak için kilitli kapısı olan ahşap yapı yerleştiren Bostan, ağacın en üstüne de ayıları görebilmek için merdivenle çıkılabilen gözetleme yeri inşa etti. Bostan, ayı avının yasaklanmasına da yazdığı şiirle tepki gösterdi.

İlçe merkezine 25 kilometre uzaklıktaki İslahiye Köyü Güneli Meşe mevkiinde karakovan arıcılığı yapan Nuri Bostan’ın kovanları ayılardan korumak için önlem arayışı geçen yıl başladı. Ayı saldırısı sonucu kovanları büyük hasar gören Bostan, kendince ilginç bir çözüm yolu buldu. Gürgen ağacının zeminden 5 metre yüksekteki gövdesine ev gibi bir yapı inşa ederek kovanları koyan Bostan, girişine de kilitli kapı taktı. Bostan, çevrede ayı olup olmadığını izleyebilmek için de, ağacın en üst bölümüne, zeminden yaklaşık 20 metre yükseğe de, ağaca monte ettiği 37 basamaklı ahşap merdivenle çıkılabilen bir gözetleme yeri inşa etti.

AYILARA ŞİİR YAZDI

Ayıların kovanlara zarar vermesinden yakınan Nuri Bostan, ayı avının yasaklanmasına da yazdığı şiirle tepki gösterdi.

Bostan’ın şiirinden bir bölüm şöyle:

Ayı başa bela, bal için bir delidir
Yasak koydular ona, vuranlar cezalıdır 
Meclis’te var adamı, arkası kuvvetlidir
Benim hasmım oldu, çok arımı yemiştir

’AYI KORKUSUNDAN NE YAPACAĞIMIZI BİLEMİYORUZ’

Kovanlarının ayı saldırılarında büyük zarar gördüğünü anlatan Nuri Bostan, gürgen ağacına inşa ettiği platform ve kule ile önlem almaya çalıştığını belirterek, "Ayı korkusundan ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ayılardan çok sıkıntım var. Kovanlarım sürekli zarar görüyor. Bu yıl sayıları daha da çoğaldı. Bende böyle bir önlem aldım" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.