Hava Durumu

Rum tarafı: Kıbrıs görüşmelerine hazırız

Yavuz sondaj gemisinin doğu Akdeniz'e gönderilmesi sonrası Rum kesimi lideri Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nden gelecek ay bir Avrupa başkentinde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile üçlü görüşme daveti beklediğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2019 09:34
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2019 09:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Rum tarafı: Kıbrıs görüşmelerine hazırız

TÜRKİYE'nin Yavuz sondaj gemisini doğu Akdeniz'e göndermesinin ardından Kıbrıs Rum yönetimi, daha yüksek sesle Kıbrıs müzakerelerine başlamaya hazır olduğunu dile getirmeye başladı. Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten kasımda KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yla üçlü görüşme daveti beklediğini açıkladı. Üçlü görüşmenin Fransa'nın başkenti Paris'te olması bekleniyor.

ŞART ÖNE SÜRÜLMEDİ

Rumlar, doğu Akdeniz'de Kıbrıs sorununa çözüm bulacak müzakerelere hazır olduğunu uzun süredir dile getiriyor, ancak Türkiye'nin sondajlara son vermesi şartını ortaya koyuyordu. Rum liderin sözcüsü Prodros Prodromu, bu defa herhangi bir şart öne sürmeden Guterres'ten davet beklediklerini ve müzakerelere hazır olduklarını söyledi.

Anastasiadis de "Henüz davet almadık ancak kasım ayı içinde bir Avrupa kentinde üçlü toplantı bekliyoruz" diye konuştu. Rum medyası ise, BM Genel Sekreteri'nden üçlü görüşmeyi Fransa'nın başkenti Paris'te yapmayı planladığını yazdı. Türkiye ve KKTC ise, 50 yıldır devam eden müzakerelerin, ucu açık olmayan bir şekilde ve sonuç almaya yönelik başlaması konusunda ısrarlı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, birçok kez iki yıl önce İsviçre'de başarısızlıkla sonuçlanan Kıbrıs müzakerelerinin kaldığı yerden devam edemeyeceğini ve farklı çözüm yöntemlerinin de masaya gelmesi gerektiğini belirtti.

MOSKOVA'DAN İTİDAL ÇAĞRISI

RUSYA, doğu Akdeniz bölgesinde taraflara itidal çağrısı yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yazılı açıklamada doğu Akdeniz bölgesinde son günlerde artan gerilimin Moskova tarafından tedirginlikle izlendiği vurgulanarak, "Doğu Akdeniz bölgesinde enerji kaynakları merkezli son günlerde tırmanan gerilimi tedirginlikle izliyoruz. İlgili tarafları bölgede gerilimi daha fazla arttıracak adımlar atmaktan ve büyük bir krize yol açılmasından kaçınmaya davet ediyoruz" denildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.