Hava Durumu

Rusya'dan ABD'nin vergi artırımına misilleme

ABD Başkanı Donald Trump, ithal çeliğe yüzde 25 ve alüminyuma yüzde 10 oranında gümrük vergisi uygulanması kararını imzalamıştı. Rusya ise ABD'nin bu adımına misilleme yapma hakkını hâlâ elinde tutuyor. Sputnik, Rusya ile ABD arasındaki ticari ilişkiler üzerindeki vergi savaşını aktarıyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2018 17:31
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2018 17:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Rusya'dan ABD'nin vergi artırımına misilleme

ABD'den ithal edilen mallarda haziran ayından beri, Washington'ın Rusya'dan aliminyum ve çelik ihracatına uyguladığı kısıtlamadan doğal zararla aynı ölçüde, yani yılda 500 milyon dolar ek vergi uygulanıyor.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'na göre, Rusya'dan ABD'ye ihracat hacmi yılda 1.5 milyar doları aşıyor. Alüminyum ihracatı ise 1.6 milyar doları buluyor. ABD Başkanı Donald Trump döneminde çelik ürünlerine getirilen yüzde 25'lik vergi nedeniyle de 378.1 milyon dolar kayıp yaşanıyor. Alüminyum üzerinde ise yüzde 10 oranında vergi uygulanıyor, bu alanda ihracat yapanlar da 159.5 milyon dolar kaybediyor. Yaşanan toplam kayıp ise yılda 537.6 milyon dolar. ABD'ye sevkiyat yapan Rus şirketlerin ABD'li şirketkere ödemesi gereken meblağ da aynı.

ÇELİĞE YÜZDE 25, ALÜMİNYUMA YÜZDE 10

ABD Başkanı Donald Trump, ithal çeliğe yüzde 25 ve alüminyuma yüzde 10 oranında gümrük vergisi uygulanması kararını imzalamıştı. Çelik ve alüminyumu ucuz ithal etmenin savunma sanayiini olumsuz etkilediğini ileri süren Washington bu adıma gerekçe olarak 'ulusal güvenliği' göstermişti. Vergi uygulaması da 23 Mart'tan itibaren geçerli hale gelmişti.

Rusya da nisan ayı ortasında Dünya Ticaret Örgütü'ne (WTO) ABD'nin yeni vergileri için tazminat talebi yöneltmişti. Zira herhangi bir misilleme yapmadan önce için bu adımın atılması WTO'nun kuralı. Daha önce Japonya, Hindistan, Türkiye, Çin ve Avrupa Birliği de bu talepte bulunmuştu. Ancak Çin dışında tüm ülkeler ret cevabı almıştı. WTO ABD Temsilciliği, vergilerin ulusal güvenlik gerekçesiyle getirilmesi nedeniyle talebin karşılanması için bir neden olmadığını belirtmişti.

RUSYA HÂLÂ MİSİLLEME YAPABİLİR

Öte yandan ABD, herhangi bir ülke ile savaş halinde olmadığı için Rusya aynı şekilde karşılık verme hakkını hala elinde bulunduruyor. WTO kuralları gereği, bu adım konuyla ilgili tebligatın yapılmasının üzerinden 30 gün sonra atılabiliyor. Diğer bir deyişle, Rusya'nın ABD mallarına aynı oranda vergi uygulayabilmesi haziran sonunda mümkün olacak.

Rusya'nın ABD'den satın aldığı ürünler arasında hava araçları, otomobiller, yedek parça, ilaç, tıbbi aletler, motor, gaz türbini, alkol, tütün ve tarım ürünleri yer alıyor. Ancak Moskova hangi ürünlere vergi getirileceği konusunda henüz bir karar vermedi.

'ABD EKONOMİSİ ÇOK ETKİLENMEYECEK'

Uzmanlara göre ise Moskova, otomobil, tarım ürünleri ve Boeing uçakları gibi Rusya'da üretilebilecek veya başka ülkelerden satın alınabilecek ürünlere vergi getirebilir. Bu adımdan ABD ekonomisi üzerinde doğacak zarar da çok büyük değil, zira iki ülke arasındaki ticaret hacmi düşük.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'na göre, Rusya ile ABD arasındaki ticaret hacmi yalnızca yüzde 23.1 milyar dolar.

ABD, BAŞKA ÜLKELERİN MİSİLLEMESİ İLE DE KARŞI KARŞIYA

Diğer yandan ABD'nin başka ülkelere uyguladığı yaptırımlar nedeniyle de farklı vergi uygulamalarına maruz kalması söz konusu. Avrupa Birliği, ABD menşeli karbon çeliğine yüzde 25 vergi getirmeyi planlıyor. Mart 2021'den itibaren de ABD yapımı paslanmaz çelik boru ve diğer ürünlere yüzde 50 kadar vergi uygulanması isteniyor.

TÜRKİYE DE VERGİ UYARISI YAPTI

Hindistan da WTO'ya ABD üretimi soya ve diğer tarım ürünlerine getireceği vergiyi arttıracağı bildiriminde bulundu. Türkiye de ABD'ye fındık, pirinç, tütün, otomobil ve metalürji ürünlerine yüzde 20 vergi artırımında bulunabileceği uyarısını yaptı. Japonya'dan da benzer bir uyarıda bulundu, ancak bu ürünlerin hangi ürünler olacağını bildirmedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.