Hava Durumu

Rusya'dan İran'a dev kredi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Kremlin Sarayı'ndaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke hükümetlerinin ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine çıkartmak için çaba gösterdiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2017 22:34
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2017 22:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Rusya'dan İran'a dev kredi

Putin, Ruhani ile ekonomi başta olmak üzere Rus-İran ilişkilerini geliştirme ve siyasi diyaloğu derinleştirme kararı aldıklarını ifade etti.

Geçen yıl Rusya ve İran arasındaki karşılıklı ticaret hacminin bölgesel ve küresel zorluklara rağmen yüzde 70 oranında arttığını kaydeden Putin, her iki tarafın da İran ile Avrasya Ekonomik Birliği arasında serbest ticaret bölgesi oluşturulması konusunda istekli olduğunu dile getirdi.

Rus şirketlerinin İran enerji sektörünün gelişimine katkı sağladığını aktaran Putin, "Basra Körfezi kıyısında termik santral inşası ve demiryolları elektrifikasyonu finansmanı için toplam 2,2 milyar euroluk devlet kredisi ayrıldı." bilgisini paylaştı.

Ayrıca Putin, İran'a orta menzilli yolcu uçağı ve helikopter satışı konusunun da değerlendirildiğini kaydetti.

"KÜRESEL KONULARDA POZİSYONLARIMIZ YAKIN"

Putin, Rusya ve İran'ın bölgesel ve küresel konulardaki pozisyonlarının oldukça yakın olduğuna vurgu yaparak, birçok alanda işbirliği yaptıklarını anımsattı.

Suriye krizine de değinen Putin, Türkiye, İran ve Rusya'nın Astana görüşmelerine garantör ülke olarak katılmasının, Suriye krizinin siyasi çözümüne ve Cenevre sürecine büyük katkı sağladığını ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, İran'ın Afganistan konusundaki uluslararası çabalara katılmasından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

"BÖLGESEL BARIŞ VE GÜVENLİK KONULARINI KONUŞTUK"

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise, iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerinin gelişerek devam ettiğini belirterek, ekonomik ilişkilerde büyük ve uzun vadeli projelerin gerçekleştirilmesi aşamasına geçtiklerini söyledi.

Putin ile bölgesel barış ve güvenlik konularını görüştüklerini bildiren Ruhani, terörle mücadeledeki işbirliğinin bu tehdit tamamen ortadan kalkana kadar devam edeceğini belirtti.

Görüşmenin ardından basına dağıtılan Putin ve Ruhani'nin imzaladığı ortak deklarasyonda, Rusya ve İran'ın, Suriye'nin toprak bütünlüğü, birliği, egemenliği ve bağımsızlığını desteklediğine vurgu yapılarak, krizin ancak siyasi-diplomatik yollarla çözülebileceği belirtildi.

Türkiye, Rusya ve İran'ın üçlü çalışması sonucu Suriye'de sürdürülebilir ateşkes ortamı oluştuğu ve Astana görüşmelerinin başladığı kaydedilen deklarasyonda, bu işbirliğinin Cenevre sürecinin başarıya ulaşması adına önemli bir adım olduğu ifadesine yer verildi.

Afganistan'daki durumdan endişe duyulduğu belirtilen bildiride, Moskova'da yürütülen görüşmelerin çözüme katkı sağlamasının umut ediliği kaydedildi.

Deklarasyonda, Rusya ve İran'ın Yemen'deki çatışmaların bir an evvel durdurulmasından yana olduğuna vurgu yapıldı.

Irak'ın toprak bütünlüğünün desteklendiği belirtilen bildiride, Bağdat hükümetinin DEAŞ'la mücadele çabalarının desteklendiği kaydedildi.

İKİ ÜLKE ARASINDA YAPILAN ANLAŞMALAR

Putin-Ruhani görüşmesinin ardından iki ülke arasında, ekonomi, enerji, iletişim, spor, turizm ve inşaat alanlarında 15 protokol ve mutabakat zaptı imzalandı.

İki ülke hükümetleri adına imzalanan anlaşmayla, grup turizminde karşılıklı vizeler kaldırıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.