Hava Durumu

Rusya ve Türkiye'den 3 yıl sonra bir ilk

Rusya ile 3 yıl sonra ilk toplantısını yapacak. Siyasi başlıkta ikili ve bölgeler gelişmeler ele alınırken ekonomi başlığında ise enerji-savunma sanayi projeleri-turizm ve tarım başlıkları var. Kremlin'den de açıklama geldi.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2017 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2017 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Rusya ve Türkiye'den 3 yıl sonra bir ilk

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 Mart'ta Rusya'da gerçekleştirecekleri görüşmede Türk Akımı ve Akkuyu nükleer santralinin yanı sıra uluslararası terörizmle mücadeleyi ele alacaklarını duyurdu.

Putin ve Erdoğan'ın ayrıca, ülkelerinin uluslararası terörizmle mücadelede ve Suriye krizinin çözümündeki işbirliğinin geleceği olmak üzere güncel bölgesel sorunlar konusunda fikir alışverişi yapması bekleniyor.

Görüşmenin sonucundaysa bir dizi belge imzalanması planlanıyor.
Putin ve Erdoğan 10 Mart'ta Rus-Türk Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) 6. toplantısına başkanlık yapacak. Türkiye ile Rusya arasında uçak düşürme krizi sonrasında üç yıl ara verilen Üst Düzey İş Birliği Konseyi (ÜDİK) bu hafta toplanıyor. ÜDİK mekanizması 2010 yılında oluşturulmuştu. Her yıl bir ülkede gerçekleştirilen toplantının 5'incisi ve en sonuncusu 2014 yılında Türkiye'de gerçekleştirilmişti. İki ülke arasında uçak düşürme hadisesinin yaşanmasının ardından ise geçtiğimiz yılın aralık ayında St. Petersburg'da yapılması planlanan Türkiye-Rusya ÜDİK toplantısı Rusya tarafından iptal edilmişti. Taraflar arasındaki ilişkilerin normalleşmesi sonrasında yeniden toplanması için uzun hazırlıkların yapıldığı ÜDİK'in 9-10 Mart tarihlerinde yapılması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Moskova ziyaretinin günübirlik olması da ihtimaller arasında yer alıyor. Söz konusu zirve üç yıl sonra yapılacak ilk ortak kabine toplantısı olacak. Bu toplantılarda siyasi ve ekonomik olmak üzere iki ana başlıkta önemli kararların alınması bekleniyor. Siyasi başlıkta ikili ve bölgeler gelişmeler ele alınırken ekonomi başlığında ise enerji-savunma sanayi projeleri-turizm ve tarım başlıklarının alt başlık olarak masaya yatırılacağı ifade ediliyor. YDİK toplantısında birtakım anlaşmaların da imzalanması ve tarım ürünlerine uygulanan birtakım ambargoların kaldırılması öngörülüyor.

VİZESİZ SEYAHAT BAŞLAYABİLİR

İki ülke arasında yaşanan krizin ardından 2010 yılında getirilen vizesiz seyahat düzenlemesi rafa kalkmıştı. Uçak düşürme krizinin sona ermesinin ardından ise Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, temmuz ayında Moskova'da Türk heyeti ile yaptıkları görüşmenin ardından "Türkiye ile vize rejimini görüşme kararı aldık" mesajı vermişti. İşadamlarına, diplomatik ve yeşil pasaport taşıyan Türk vatandaşlarına vizenin kaldırılması kararını iki liderin açıklaması bekleniyor.

DEAŞ'A KARŞI ORTAK MÜCADELE

Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında Suriye konusu, ateşkes, DEAŞ'la mücadele ve diğer bölgesel konular da ele alınacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.