Hava Durumu

Saakaşvili'ye İnegöl'de tercüme şoku

Türkiye'de temaslarda bulunan Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili Bursa'nın İnegöl ilçesinde coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. Saakaşvili'nin ziyareti nedeniyle İnegöl emniyeti alarma geçerken, programa gelenlerin üzerini aradıktan sonra tören alanına alındı. Mihail Saakaşvili'nin Gürcüce yaptığı konuşmayı kimse tercüme etmediği için, programdan sonra tercüman tarafından tercüme ettirildi.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2013 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2013 11:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Saakaşvili'ye İnegöl'de tercüme şoku

İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği'nin davetlisi olarak İnegöl’e gelen Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili İnegöl’deki bazı Gürcü aileleri evlerinde ziyaret etti. Saakaşvili ziyaretin ardından İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneğine geçti. Kapıda çiçeklerle karşılanan Saakaşvili, kendisi için hazırlanan folklor gösterisini izledi. Yapılan gösterinin ardından Mihail Saakaşvili bir konuşma yaptı. Gürcüce konuşan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin konuşması tercüme edilmedi. Yaklaşık 10 dakika konuşan Saakaşvili'nin konuşması Gürcü tercüman bulunmasının ardından tercüme edildi.

Konuşmasına hepinize Gürcistandan selam getirdim diye başlayan Mihail Saakaşvili,  "Bildiğiniz gibi yüzyıllar boyunca Gürcistan’ı yakıp yıkmaya çalışan tahrip eden düşmanları oldu. Eğer ki sorarsanız buna karşılık Gürcü milleti, Gürcü toplumu nasıl kurtuldu, nasıl bu saldırılara karşı, tahribata karşı kendini nasıl korudu diye sorarsanız, bunun cevabı İnegöl'de saklı. İnegöl verir bunun cevabını. Çünkü buradaki kültür muhafazası bunu çok iyi cevaplayacaktır" dedi.

Mihail Saakaşvili konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şunu da ifade etmek istiyorum. Gözyaşlarımla şahit oldum 103 yaşındaki büyükannemin, ninemin gözyaşlarıyla anlattığı şeyleri. Gürcüce konuşmasını, onun heyecanını, onun durumunu gözlemledim ve bu çocuklara nasıl öğrettiklerini, bu kültürü nasıl aktardıklarına bizzat şahit oldum. Bu insanlar her zamankinden daha çok Gürcü oldular. Coşkuyla bu kültürü muhafaza ettiler. Biz Gürcülerin özelliğimizde tam olarak budur. Ben çok iyi biliyorum ki Gürcü milleti bu ülkede çok dinamik ve başarılı olduğunu biliyorum. Sadece Türkiye’de değil tüm dünya arenasında Gürcülerin başarısına hepimiz şahit oluyoruz.”

"Bundan önce yaptığım Mısır ziyaretinde geçmişteki en güçlü iktidarın Gürcülerin oluşturduğunu anlattılar" diyen Mihail Saakaşvili konuşmasını şöyle sürdürdü: "Irak Gürcülerin oluşturduğu bir yerdir. Irak'ı çok uzun süre Gürcüler yönetmişti ve Kuzey Irak'ı da çok uzun süre Gürcüler'in yönettiğini biliyoruz. Tüm bu ülkelerde Gürcülerin önderliğini, ayrıcalığını hepimiz biliyoruz. Biz ticarette çok güçlüyüz ve ülke yönetiminde, eğitimde, kültürde, sporda ben biliyorum ki çok başarılı temsilcilerimiz vardır burada da. Ben çok sıcak karşılandım. Bu ülkelerdeki temsilcilerle, beni karşılayanlar tarafından çok sıcak karşılandım. Onların da Atatürk gibi güçlü önderleri vardı. Tayyip Erdoğan kendi damarlarında da Gürcü kanı dolaştığını söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde Gürcü halkının ne kadar önemli rol oynadığını belirtmemiz yerinde olacaktır. Biz ABD ordusunu yönetiyorduk. Önemli Gürcü generaller vardı. Aynı zamanda Polonya ordusunda da önemli komutanlar da vardı. Özellikle körfez savaşında yakın doğu ve İranlıların yönetiminde çok önemli Gürcüler bulunuyor. İran yönetiminde de çok önemli roller üstlendi Gürcüler. Şuan aynı şeyi Türkiye Cumhuriyetinde de görmekteyiz. Şunu gururla söylemek istiyoruz. Biz Gürcü halkı her alanda başarılı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Ben tabi bu arada çok iyi biliyorum. Gürcü kültür örf ve adetlerini ne kadar zor şartlar altında muhafaza ettiğinizi biliyorum. Bu kolay değildi. Çünkü Ruslar sizi oradan sürdüler ve Gürcistan'ın en sadık vatansever evlatlarını söküp attı. Ruslar bizi başka ülkelere peşkeş çekti. Burada Gürcü ve Abhaz milletinin kökenleri kardeşçe bir arada yaşadığını görmekteyiz. Demek ki bu gerçekleşebiliyormuş. Bu iki halk barış içinde yaşayabiliyorlarmış. Demek ki Kafkas halkının birlikte yaşaması mümkün. Tabi başka güçler tarafından buna zarar verilmezse."

Gürcüler'in tüm dünyada 10 milyondan fazla olduğunu söyleyen Mihail Saakaşvili şunları söyledi: "Bunun belli bir kısmı Hıristiyan ve Müslüman. Tabi bu din farkı çok önemli değil. Bu sadece renklilik katıyor. Bu size Gürcistan'dan gönderilen bir mesajdır. Siz bu kültürü yaşatan toplum olarak, birlik ve beraberlik içinde yaşayacağız her zaman. Aynı zamanda Gürcistan vatandaşı olma hakkı tanıyacağız. Çünkü bugün sizler, iki ülke arasında köprü görevi yapıyorsunuz. Gürcistan, Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeye devam etmektedir. Siz sadece Türk vatandaşı değilsiniz, siz özellikle başarılı dinamik bir Türk vatandaşısınız. Hiç olmadığım kadar bu bayrağın altında gururla duruyorum. Şuan düşman topraklarımızı işgal altında tutuyor. Uğraşıyorlar çünkü gelişmemizi engellemeye çalışıyorlar. Önümüzü kapatmaya çalışıyorlar. Oluşturduğumuz yenilikleri yıkmaya çalışıyorlar. Sizi görünce ben şunu çok iyi anlıyorum ki bizi işgal etmeye hiç bir zaman güçleri yetmeyecektir. bizi bir köşeye sıkıştıramazlar. Çünkü biz çok zeki, dinamik bir halkız. Ve biz yıkan değil inşa edeniz. İmha eden değil oluşturan olduk. Sizin başbakanınız heyecanla İnegöl'de ne kadar başarılı Gürcülerin yaşadığını kendisi ifade etti. Birlik olursak bizi kimse kenara itemez. Bir kez daha İnegöl halkı size teşekkür ediyorum. Biz buradaki vatandaşlarımızın çalışmaları için destek vermemiz gerektiği hususunda çalışmalar yaptık. Gururla bu kültürü devam ettirebilmeleri için. Biz iki gururlu cumhuriyetin temsilcileri, vatandaşlarıyız. Bizi doğru yoldan hiç bir zaman ayıramayacaklar. Buradan çok mutlu ayrılıyorum."

Yapılan konuşmanın ardından dernek yönetimi ile İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'ye çeşitli hediyeler takdim etti.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.