Hava Durumu

Sağlıklı yaşam doğum öncesinden başlıyor

VM Medical Park Bursa Hastanesi Sağlıklı Yaşam Kliniği Hekimi Uz. Dr. Hande Ocakoğlu, sağlıklı yaşam biçiminin anne karnındayken başladığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2017 16:17
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2017 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sağlıklı yaşam doğum öncesinden başlıyor

Çağın sağlık anlayışı toplumun sağlığını korumayı, sürdürmeyi ve geliştirmeyi hedeflemekte olduğunu ifade eden VM Medical Park Bursa Hastanesi Sağlıklı Yaşam Kliniği Hekimi Uz. Dr. Hande Ocakoğlu, ancak sağlıklı bireylerle sağlıklı bir toplum oluşturulabildiğine dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre gelişmiş ülkelerdeki ölümlerin yüzde 70-80'inin, az gelişmiş ülkelerde ise ölümlerin yüzde 40-50'sinin sebebinin yaşam biçimine bağlı olarak ortaya çıkan davranışlar olduğunu belirten Ocakoğlu, "Sağlıklı yaşam biçimi, bireyin sağlığını etkileyebilen, tüm davranışlarını kontrol etmesi, günlük aktivitelerini düzenlemede kendi sağlık statüsüne uygun davranışları seçerek düzenlemesi olarak tanımlanmıştır. Bu davranışları tutum haline dönüştüren birey, sağlıklı olma halini devam ettirebildiği gibi, sağlık durumunu da daha iyi bir seviyeye getirebilir" dedi.

Sağlıklı olmanın, insan mutluluğunun öncelik taşıyan bir öğesi olduğunu da ifade eden Ocakoğlu, "Sağlık genellikle kendiliğinden var olan bir durum olarak algılanır. Oysa sağlıklı olma uğrunda çaba gösterilmesi gerekir. Hatta bugünkü bilgilerimiz bize bu uğraşın daha doğum öncesi dönemde başlaması gerektiğini göstermektedir. Doğal olarak bu aşamada yapılması gerekenler, anne ve babalara düşmektedir. Olaya nesillerin sağlığı olarak bakıldığında, sağlığın ve sağlıksızlığın nesiller boyunca aktarılabileceği görülür" şeklinde konuştu.

Sağlıklı bir yaşam için alınması gereken önlemlerin pek çoğunun günlük yaşamda uygulanması gereken küçük ve kolay çabalardan oluştuğunu belirten Ocakoğlu, "Bu çabaların başında beslenmenin düzenlenmesi gelmektedir. Vücutta detoksifikasyonun sağlanması şarttır ve bunun için çiğ bitkisel ağırlıklı beslenme, bol su tüketimi, probiyotik besinleri arttırmak önerilir. Ayrıca, uykunun vücudu resetlemek için en etkili yöntemdir. Günde 20 dakika toprağa basmak ise anti okside olmak demektir. Fiziksel aktivite de sağlıklı yaşamın olmazsa olmazıdır. Haftada 4-5 defa 45 dakikalık yürüyüşler kalp ve damar sağlığı açısından önemlidir" dedi.

Check-up'ın sağlıklı yaşam kavramı içerisindeki yeri son derece önemli olduğuna da değinen Ocakoğlu, "Check-up, sağlıklı bireylerin sağlık durumlarının genel değerlendirilmesi ve henüz şikayete yol açmamış olası bir hastalığın tarama ile erken tanısıdır. Check-up yaptırmak kişinin kendine ve sağlığına özen göstermesidir. Bazı hastalıklar ve özellikle kanserde erken teşhis son derece önemlidir. Bu nedenle check-up taramaları sonucunda bu tür hastalıkların erken teşhisi, tedavi başarısını da artırmaktadır. Tıbbın her alanında ve her hastalığında erken farkındalık ve erken tedavi, kişinin yaşam konforunu artırmaktadır" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.