Hava Durumu

Savaş kapıda

Suriye lideri Beşar Esad’ın Rusya aracılığı ile Washington’a İsrail’in saldırılarına cevap verecekleri yönünde mektup gönderdiği iddia edildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2013 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2013 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Savaş kapıda

 İnterfax’ın sorularını yanıtlayan Şam’da bulunan Rusya Büyükelçiliği yetkilileri, ABD’ye gönderilen mektupla ilgili yorum yapmak istemedi. Rus yetkili, “Biz de basında yer alan bilgileri takip ediyoruz. Şu an büyükelçilik olarak herhangi bir değerlendirmede bulunmak istemiyoruz.” dedi.

Moskova’da bulunan Suriye Büyükelçiliği ise basında yer alan iddiaların doğru olmadığını açıkladı. Kuveyt gazetesi Alrai, Esad’ın Washington’a Moskova aracılığı ile mektup gönderdiğini, İsrail’in yeni bir saldırıda bulunması durumunda hemen karşılık verecekleri yönünde uyardığını duyurdu. Gazeteye göre Esad, Washington’dan cevap için 24 saat bekleyecek. İsrail, Suriye’ye yeniden saldırırsa bunu savaş ilanı olarak kabul edecek.

Suriyeli yetkililer İsrail’in Şam’ın dışında bulunan araştırma merkezine İsrail’in saldırı düzenlediğini doğrularken, İsrail makamları saldırı ile ilgili açıklamada bulunmadı. İsrail basınına göre saldırının hedefinde araştırma merkezi değil, İran’dan gelen ve Suriye üzerinden Lübnan Hizbullah’ına gidecek füzeler vardı.

İSRAİL'İN SALDIRISI TANSİYONU YÜKSELTTİ

İsrail’in Suriye’ye yönelik hava saldırısını değerlendirdiklerini kaydeden Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, 3-5 Mayıs’ta İsrail’in yaptığı hava saldırıları nedeni ile tansiyonun yükseldiği ve krizin Lübnan-İsrail sınırına sıçrama riski bulunduğunu söyledi. Lukaşeviç krizin çözümünde Cenevre Mutabakatı’nı hatırlattı ve Rusya’nın yaptığı gibi diğer ülkelerin de Suriye’de taraflara siyasi çözüm için baskı uygulaması gerektiğini vurguladı.

MOSKOVA, SURİYE’DE ENDİŞELİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddiaların, uluslar arası toplumun dışarıdan müdahale konusunda hazırlık yaptığı yönünde işaret olarak gördükleri uyarısında da bulundu.

Suriye ve çevresinde tansiyonun dramatik bir şekilde yükseldiğine değinen Lukaşeviç, “Arap ve uluslar arası basın Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı yönünde yoğun bir yayına başladı. Uluslar arası toplumu krize müdahaleye zorlamak endişe verici” dedi.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev de İsrail’in hava saldırısını eleştirdi. Patruşev, “Bu saldırılar bölgede istikrarın sağlanmasına katkı sağlamıyor. Tam tersi, tansiyonu yükseltiyor. Tek alternatif olan siyasi ve diplomatik olarak sorunların çözümü yoluna acilen girilmesi gerekiyor" hatırlatmasında bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.