Hava Durumu

Sigara anketinden çıkan acı gerçek

Bursa'daki 30 bin lise son sınıf öğrencisi üzerinde yapılan sigara kullanım anketinden dikkat çekici sonuçlar çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2012 13:55
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2012 13:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sigara anketinden çıkan acı gerçek
5 lise öğrencisinden biri sigara kullandığı, sigara başlama yaşının ise 13 söyleyen Vali Şahabettin Harput, parçalanmış ve yüksek tahsilli ailelerin çocuklarının sigaraya başladığını dile getirdi. Harput, 2011 yılında Bursa'da 1 milyon yakın kaçak sigara yakalandığını belirterek, "Bu oran her sene 10 kat artıyor. Kaçak sigara için topyekün mücadele başlatacağız" dedi.

Sigaranın liseye kadar düştüğü Bursa'da yapılan bir anketle bir da ha ortaya çıktı. Kaçak sigarayla mücadele çalışmaları kapsamında açıklamalarda bulunan Vali Şahabettin Harput, Türkiye'de yıllık ortalama yasal sigara üretiminin yaklaşık 5 milyar 869 milyon 563 bin 456 paket olduğunu söyledi. Bu üretimin 4 milyar 667 milyon 712 bin 816 paketinin iç piyasaya satıldığını söyleyen Harput, 1 milyar 201 milyon 850 bin 640 paketin ise ihraç edildiğini kaydetti. 2011 yılı itibariyle illegal yollardan yurt içine sokularak satışı yapılmak istenen sigaralardan ülke genelinde 115 milyon 619 bin 326 paket kaçak sigara yakalandığını ifade eden Harput, bunun milyonlarca lira vergi kaybına yol açtığını vurguladı.


LİSEDEN ÇIKAN ACI ANKET


Bursa'da 30 bin lise son sınıf öğrencisi üzerinde sigara kullanımı ile bir anketin yapıldığını söyleyen Harput, anketin sonuçlarına dikkat çekti. Harput. "30 bin öğrencimiz arasında bu anketlerde çocukların sigara kullanıp kullanmadıklarını sorduk. Bu çocuklarımızın yüzde 20'si lise çağlarında sigara kullandığı ortaya çıktı. Onlara körpe çağlarında bu zehre alışmasına sebep oluyor. Kabul edilemez bir durum. O çocuklarımızın o alışkanlıkları engellemeliyiz" diye konuştu.


"TAHSİLLİ AİLELERİN ÇOCUKLARI SİGARAYA BAŞLIYOR"


Ankette sigaraya başlama yaşının 13'e indiğinin de ortaya çıktığını vurgulayan Harput, "Ankette ortaya çıkan bir durum. Başka bir gerçek daha var. Sigara kullanan çocukların büyük bir çoğunluğu anne ve babası sigara kullanan çocuklar. Bu çocukların yüzde 64'ünün ailesi evde sigara kullanıyor. Çocuk ilk sigara dersini anne ve babasından alıyor. Bir anne ve baba bu kötülüğü çocuğuna nasıl yapar? Parçalanmış ailenin çocukları ya da yüksek tahsilli ailelerin çocukları daha erken sigaraya başlıyor" ifadelerini kullandı.

Harput, kaçak sigaranın devlete büyük vergi kaybına yol açtığını söyleyerek, "Bu paralar birilerinin cebine giriyor. Kaçak sigaradan devletin kaybı 500 milyon TL. Uyuşturucuyu da buna eklerseniz bu oran 1 milyona ulaşıyor. Bunun çok ciddi bir miktarını terör örgütünün ve yandaşlarının bir gelir kapısı olduğunu açık ve net bir şekilde söyleyebiliriz" açıklamalarında bulundu.


BİR PAKETİN SİGARANIN YÜZDE 80'İ VERGİ


Bir paket sigaranın satış fiyatının yüzde 80'inin vergi olarak alındığını kaydeden Harput, kaçak sigara sebebiyle devletin vergi kaybının 500 milyon TL'den fazla olduğunu söyledi. Türkiye'de yaklaşık 15 milyon sigara bağımlısının olduğunu kaydeden Harput, "Bu rakamlar sadece satılan sigara miktarına göre hesaplandı. İnternette bulunan değişik istatistiklere göre bu rakamın 17 milyon olduğu şeklindedir" dedi.


"KAÇAK SİGARA HER SENE 10 KAT ARTIYOR"


Bursa'da 2011 yılında yaklaşık bir milyon adet sigaranın ele geçirildiğinin altını çizen Harput, şöyle devam etti:

"2011 yılında 967 bin 623 paket kaçak sigara ele geçirildi. Bursa kaçak sigara olayları ile ilgili olarak nakil güzergahında bulunmakta. Bu durum mücadelede yükümüzü hafifletmekte. Yıllara göre bakıldığında Bursa'da 2009 yılında yakalanan kaçak sigara yaklaşık 27 bin 763 pakete yakın iken, bu sayı 20120 yılında yaklaşık 265 bin 119 pakete, 2011'de de 1 milyona ulaştı. Yıllar itibariyle mücadelede 10'ar kat yakalamalar artmakta ve mücadele güç kazanmakta. Bu dikkat çekici bir oran" şeklinde konuştu.




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.