Hava Durumu

Sigaraya vergi ayarı!

Bir paket sigara üzerinden alınacak en düşük vergi 6.02 liraya yükseldi. Sigarada yüzde 65.25 olan nispi vergi tutarı ise 63'e indirildi. Bu yeni orana göre 9.5 liranın altındaki her sigaranın vergisi 6.02 lira olacak. 9.5 liranın altındaki sigaraların 1 lira civarında zamlanması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2018 08:49
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2018 08:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sigaraya vergi ayarı!

Sigaranın vergilendirme sisteminde değişikliğe gidildi. Düşük fiyattan satılan sigaraların zamlanması esasına dayanan yeni sistem, enflasyonla mücadeleye destek verecek. Vergi gelirlerinde yaklaşık 150 milyon liralık bir düşüş olacak. 9.5 liranın altındaki sigaralara yaklaşık 1 liralık zam yapılması gerekecek.

Sigara üzerinden asgari maktu ve maktu vergi alınıyor. Asgari maktu vergi sigara başına alınan vergiyi, maktu vergi ise paket başına alınan vergiyi ifade ediyor. Sigaradan alınan verginin belli bir sınırın altına düşmemesi için de nispi vergi uygulanıyor. Resmi Gazete'de dün yapılan değişiklikle sigara başına 0.2429 lira olan asgari maktu 0.28 liraya, 0.3246 lira olan paket başına maktu vergi 0.42 liraya çıkarıldı. Böylece paket başına 5.1826 olan maktu vergi tutarları 6.02 liraya çıktı. Buna göre bir paket sigara üzerinden alınacak en düşük vergi 6.02 liraya yükselmiş oldu. Yine dün alınan kararla yüzde 65.25 olan nispi vergi tutarı 63'e indirildi. Bu yeni orana göre 9.5 liranın altındaki her sigaranın vergisi 6.02 lira olacak. 9.5 liranın altındaki sigaraların 1 lira civarında zamlanması bekleniyor.

ENFLASYONA ETKİSİ

Çift hanelerde seyreden enflasyonun sigaraya yapılan zam olumsuz etkiliyor. Enflasyonda içki ve sigaranın toplam ağırlığı yüzde 5.87. Bunun yüzde 5.48'lik bölümü tek başına sigaradan geliyor. Ancak yeni sistemle düşük fiyattan satılan sigaralar zamlanacak. Yüksek fiyattan satılan sigaralar etkilenmeyecek. Bu da enflasyona çok da olumsuz yansımayacak.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, tütün ürünlerinin vergilendirilmesinde politika değişikliğine gittiklerini belirterek, "Bu düzenleme, 'maliye politikası para politikasına güçlü destek verecektir' yaklaşımımızın somut adımlarından birini oluşturmaktadır" dedi. Ağbal, AA'ya yaptığı açıklamada, "Nispi vergi, maktu vergi ve asgari maktu vergiden oluşan vergi yapısında nispi verginin ağırlığı azalırken, maktu vergi ve asgari maktu verginin ağırlığı artırılmıştır. Tütün ürünlerinde nispi vergi yüzde 2.5 puan indirilirken, maktu vergi ve asgari maktu vergi tutarları, 0.96 ila 9.5 kuruş aralığında arttırılmıştır. Vergi yapısında yapılan bu değişiklik, ileriye yönelik fiyat artışı ve enflasyon baskılarını azaltmanın yanı sıra, vergi kaynaklı fiyat artış çarpanının aşağıya gelmesini de sağlayacaktır" dedi.

BÜTÇEYE ETKİSİ 150 MİLYON LİRA

BAKAN Ağbal, diğer ülke uygulamaları da incelendiğinde, tütün ürünleri üzerinden alınan nispi vergi ve maktu vergilerin yapısı noktasında atılan adımın, uluslararası alanda öne çıkan vergileme yapısı ile uyumlu hale gelen bir patikaya başlangıç oluşturduğunu aktardı. Enflasyonun kontrol altına alınması ve aşağı çekilmesinin en önemli önceliklerinden biri olduğunu vurgulayan Ağbal, "Yapılan bu düzenleme, 'Maliye politikası para politikasına güçlü destek verecektir' yaklaşımımızın somut adımlarından birini oluşturmaktadır" bilgisini verdi. Söz konusu düzenlemenin maliyetine ilişkin de bilgi veren Ağbal, "Yapılan düzenlemenin bu yıl bütçesine maliyet etkisi sınırlı olup, tahminlerimize göre 150 milyon lira civarında olacaktır" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.