Hava Durumu

Silivri'de barikatlar yıkıldı

4,5 yıldır süren Ergenekon Davası'nda sona yaklaşılırken, sanıklara destek olmak amacıyla Silivri Cezaevi'nde toplanmaya başlayanlarla güvenlik güçleri arasında gerginlik çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2013 10:11
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2013 10:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Silivri'de barikatlar yıkıldı

Sanıklara destek olmak amacıyla sabah erken saatlerden itibaren ellerinde CHP, İşçi Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) bayrakları taşıyan gruplar cezaevi önüne gelmeye başladı. Gruptakiler, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" şeklinde sloganlar attı ve İstiklal Marşı okudu.

Geniş güvenlik önlemi alan jandarma bölgede barikatlar kurdu, araçların cezaevi önüne gelişine izin vermedi. Kalabalıktan bir grup barikatı aşmak isteyince, polis müdahale etti ve tazyikli su sıktı. Kalabalıktan da güvenlik araçlarına taş fırlatıldı.

CHP milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek’in de yargılandığı Ergenekon davasının görülmesine Silivri Cezaevi’ndeki Duruşma Salonu’nda devam edilecek.

Sanıklara destek olmak amacıyla bir grup Silivri Cezaevi önündeki çadırda beklerken, diğer gruplar da gece saatlerinde Cezaevi önüne gelmeye başladı. Yüzlerce otobüs ve binlerce kişinin Silivri Cezaevi’ne gelecek olması Jandarma’yı da alarma geçirdi. TEM ve D-100 Bağlantı Yolu’ndan Silivri Cezaevi’ne giriş bariyerlerle kapatıldı. Otobüslerin cezaevi yoluna girmesine izin verilmezken, bariyerler cezaevine yaklaştıkça kademeli olarak arttırıldı. D-100 bağlantı yolundan Silivri Cezaevine girmek isteyen kişiler, Cezaevi’nin TEM girişine yönlendiriliyor. Cezaevi’nin TEM bağlantı yolu jandarma ekipleri tarafından araç geçişlerine kapatılırken, yaya olarak cezaevine gidişlere izin veriliyor. Araçlarını TEM Otoyolu’ndaki güvenlik şeridine çeken grup üyeleri yaklaşık 2 kilometrelik yolu yürüyerek cezaevine ulaşıyor. Yağmura ve soğuğa aldırış etmeden yürüyen grup üyelerinden bazılarının battaniyelere sarınarak yürüdü. Mahkeme salonunun nizamiye kapısında robokop kıyafetli askerler bulunacak.

"BİZİ TÜRK ASKERİYLE KARŞI KARŞIYA GETİRMEYİN"

Ergenekon Davası'nda savcıların mütalaarını açıklamalarının ardından yapılacak olan ilk duruşmada sanıklara destek olmak amacıyla binlerce kişi Silivri Cezaevi önüne gelmeye başladı. Gelenler "Hiç kimsenin gücü Türk askeriyle bizi karşı karşıya getirmeye yetmeyecektir." sloganları atıyor. Yüzlerce otobüs ve binlerce kişinin Silivri Cezaevi'ne gelecek olması Jandarma'yı da alarma geçirdi.

Duruşma salonuna yaklaşmak isteyen kalabalık 3 sıra halinde kurulan bariyerlerden 2 sırasını yıktı. İşçi Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) başta olmak üzere onlarca sivil toplum kuruluşu Silivri’de buluşma çağrısı yapmıştı. "Ergenekon’dan çıkıyoruz, 8 Nisan’da Silivri’ye gidiyoruz" sloganı ile çağrı yapan İP, 41 ilden kiraladığı otobüslerle vatandaşları Silivri’ye götürüyor. İP’lilerin yanı sıra CHP milletvekilleri, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve sanatçılar bugün duruşma salonunun önünde olup, sanıklara destek verecek.

DIŞARDA YOKLAMA YAPILDI

Ellerinde Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve parti flamalarıyla desteklerini sürdüren yaklaşık 5 bin kişi 10’uncu Yıl Marşı’nı okudu. Mikrofondan sanıkların tek tek ismi anons edilirken topluluk “Burda” diyerek karşılık verdi. Sık sık “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Ya İstiklal Ya Ölüm Tam Bağımsız Türkiye” diye slogan atıldı. Topluluğun bir ara bariyerlere yüklenmesi üzerine mikrofondan, “Arkadaşlar, bariyerleri yıkmak için yüklenmeyin. Hiç kimsenin gücü Türk askeriyle bizi karşı karşıya getirmeye yetmeyecektir. Askerimizle bizi çatıştıramayacaktır. Zaten başta ABD ve AB olmak üzere herkes Türk Ordusu’nun belini kırmak için uğraşıyor. Biz bu ortamda onların karşısında değil yanında yer alacağız” diye anons yapıldı. Bunun üzerine bariyerlere yüklenen kalabalık sakinleşti. “Dağ Başını Duman Almış” marşı ve İstiklal Marşı’nın hep bir ağızdan okuyan kalabalığa sürekli konuşmalar yapılıyor.

64 KİŞİYE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENDİ

13 Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4,5 yıldır devam eden Ergenekon davasının 18 Mart 2013’de görülen 281’inci oturumunda 278 sanık hakkındaki görüşünü açıklayan duruşma savcıları 2271 sayfalık mütalaada Ergenekon isimli terör örgütünün varlığı sabit olduğunu öne sürdüler. Cumhuriyet Savcıları Murat Dalkuş, Nihat Taşkın ve Mehmet Ali Pekgüzel’in hazırladığı mütalaada Haberal, Balbay, Perinçek, Başbuğ’un da arasında bulunduğu 64 sanığın hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

'BU MAHKEMELER TAYYİP ERDOĞAN'IN MAHKEMELERİ'

Silivri'de görülen Ergenekon Davası duruşmasına katılmak için cezaevine gelenler arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri de yer aldı. Basın mensuplarına açıklamalar yapan Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ile Yalova Milletvekili Muharrem İnce davaya tepki gösterdi. İnce "Bu mahkemeler Tayyip Erdoğan'ın mahkemeleridir." dedi.

Duruşma için Silivri Cezaevi önünde toplanan kalabalık gruplar halinde cezaevinin önüne doğru yürüdü. Jandarma ekipleri, oluşturulan güvenlik kordonu ile göstericilerin duruşma salonuna yaklaşmalarına izin vermedi. Göstericilerin bulunduğu bazı bölümlerdeki jandarma barikatının yıkıldığı gözlendi.

Öte yandan, duruşmayı izlemek için Silivri Cezaevi'ne gelenler arasında CHP'li milletvekilleri Umut Oran, ile Muharrem İnce de yer aldı. Muharrem İnce, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Silivri'de görülen davaya tepkisini dile getirerek Türkiye'nin bunları aşacağını söyledi. İnce, uygulanan düzenin faşizm olduğunu, mahkemelerin de Tayyip Erdoğan mahkemeleri olduğunu ileri sürdü.

Umut Oran ise adil bir yargılanma ve bağımsız, tarafsız bir yargı istediklerini söyledi. Toplanan göstericilerin cezaevi önünde olmalarını normal olarak karşıladığını anlatan Oran, yabancı parlamenterlerin de duruşmayı izlemek için geldiklerini ve dünyanın, Türkiye'de hukukun bağımsız, tarafsız çalışmasını beklediğini ifade etti.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.