Hava Durumu

Sinema "teknoloji" için sessizleşiyor!

Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri, bu yıl beşinci kez düzenleniyor. 5 ile 9 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivalin ana teması "teknoloji" olarak belirlendi.

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2018 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2018 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sinema "teknoloji" için sessizleşiyor!

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün katkısı, Cineteca di Bologna ve Eye Filmmuseum ortaklığıyla gerçekleşen festivalde hem bir teknolojik yenilik olarak sinemanın doğuşu hem de günümüzün restorasyon, korumacılık ve dijitalleşme gibi konuları gündeme getirilecek. Her zaman olduğu gibi tüm filmler en son restorasyonlu haliyle gösterilecek ve filmlere canlı müzik eşlik edecek.

Bu yılın programındaki Diva Filmleri bölümünde Asta Nielsen'ın filmleri seyirciyle buluşacak. Danimarka'da doğan ve Almanya'da birçok film yapan Nielsen'in dünya çapında bir yıldız olmasını sağlayan Afgrunden (Uçurum / The Abyss, 1910) öne çıkan filmler arasında.

Her yıl olduğu gibi sessiz sinema döneminin vaz geçilmez isimleri Charlie Chaplin ve Buster Keaton'ın herkesi güldürecek filmleri de programda. İlk yılından itibaren özenle hazırlanan "Osmanlı İmparatorluğu'ndan Görüntüler" bölümü ise yine sosyal tarih açısından eşsiz birer belge değeri taşıyan filmleri perdeye taşıyacak. Programda ayrıca Polonya'da bulunup geçen yıl restore edilen 1929 Alman yapımı bir Sherlock Holmes uyarlaması Hund der Baskervilles (Baskervillerin Köpeği); Fransız avangart yönetmen Marcel L'Herbier'den 1924 yapımı L'inhumaine (Zalim Kadın / The Inhuman Woman) ve bu yıl ilk kez Sovyet sinemasından 1928 yapımı Oblomok Imperii (İmparatorluk Kalıntısı / Fragment of an Empire) gibi önemli fakat az bilinen yapımlar yer alacak.

Festivalde yurt dışından ve ülkemizden hem sessiz sinema hem de kendi alanında isim yapmış müzisyenler filmlere canlı olarak eşlik edecek. Müzisyenler arasında, geçtiğimiz yıllarda festivale katılan ve uluslararası sessiz sinema dünyasında çok iyi tanınan Stephen Horne ve Frank Bockius da olacak. Ayrıca tüm filmlerden önce, yerli ve yabancı, sessiz sinema alanında uzman, araştırmacı, yazar ve küratörler sunumlar yapacak. Ülkemiz dahil dünyanın farklı bölgelerindeki film arşivlerinden bir araya getirilen filmlerin tamamı, seyirciyle ilk kez buluşacak. Bu yılki festivalin biletleri Kasım ayında Biletix üzerinden satışa çıkacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.