Hava Durumu

Site kapatmada ilk sıradaki suç 'müstehcenlik'

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, Scope/Periscope yayınlarına getirilen erişim engelini ve yayın yasağınının kaldırılıp kaldırılmayacağını sordu.

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2019 09:09
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2019 09:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Site kapatmada ilk sıradaki suç 'müstehcenlik'

Tanrıkulu önergesinde, "1 Ocak 2017-27 Eylül 2018 tarihleri arasında Türkiye'de hangi gerekçelerle toplam kaç kez Youtube, Twitter ve Periscope gibi web siteleri ve platformlara yayın ve erişim yasağı getirilmiştir" sorusuna da yer verdi.

BAKAN YANITLADI

Soru önergesini süresi geçtikten sonra Oktay yerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan yanıtladı. Turhan, yanıtında Digitürk tarafından Twitter aleyhine Periscope (pscp.tv) platformunda süper lig futbol müsabakalarının izinsiz yayınlanması nedeniyle açılan davayı hatırlattı. İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nin 17 Temmuz 2018 tarihli İhtiyati Tedbir Kararı'nı anımsatan Turhan, "Spor Toto Süper Lig futbol müsabakalarının oynandığı süreler ile sınırlı olmak üzere Periscope uygulama adreslerine ihtiyati tedbir yolu ile erişimin engellenmesine karar verilmiştir. Söz konusu karar gereğince, Spor Toto Süper Lig futbol müsabakalarının oynandığı süreler ile sınırlı olarak Erişim Sağlayıcıları Birliği'nin bildirimi üzerine erişim sağlayıcılar tarafından engelleme tedbiri gerçekleştirilmektedir. Erişim engelinin kaldırılması yine adli merciler tarafından gerçekleştirilebilecektir" dedi.

BTK'NIN İSTATİSTİKLERİ

Turhan, BTK'nın 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Yasa'nın 8. maddesinde bulunan, "8 Katalog Suça" göre de işlem yaptığını kaydetti. Turhan, Atatürkaleyhine işlenen suçlar, intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı gibi Türk Ceza Kanunu'nda yer alan katalog suçlar kapsamında resen gerçekleştirilen erişim engelleme istatistiklerinin BTK'nın internet sitesinde yer aldığını belirtti.

Bakan Cahit Turhan şöyle devam etti: "İstatistiklerin rakamsal değerlerinin ve internet site isimlerinin açıklanması suçun önlenmesi ve suçla mücadelede sıkıntılara sebep olabilecek, özellikle çocuk pornosuna ilişkin içeriklerin deşifre olmasına yol açacaktır."

SUÇ TÜRLERİNE GÖRE SIRALAMA

Turhan'ın işaret ettiği BTK'nın "Güvenli Web" internet sitesindeki istatistiklerde, Kasım 2018 itibarıyla BTK tarafından resen aktif olarak engelleme kararı verilen suçlar sıralandı. "Erişimin Engellenmesi Tedbiri İstatistikleri" başlıklı bilgi notunda, "Kurum tarafından erişim engelleme kararlarının yüzde 99.76'sını çocukların cinsel istismarı, fuhuş, müstehcenlik ve kumar suçları oluşturmaktadır" denildi. 5651 Sayılı Yasa'da katalog suçlar kapsamında BTK'nın idari tedbir olarak uygulanan erişim engellemesi tedbirlerinin suç türlerine göre oransal dağılımı şöyle:

- Müstehcenlik: Yüzde 62.24

- Fuhuş: Yüzde 25.64

- Kumar oynanması için yer ve imkan sağlama: Yüzde 10.01

- Cinsel istismar: Yüzde 1.87

- Sağlık için tehlikeli madde temini: Yüzde 0.11

- Uyuşturucu ve uyarıcı madde: Yüzde 0.05

- Atatürk aleyhine işlenen suçlar: Yüzde 0.05

- Yönlendirme: Yüzde 0.03."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.