Hava Durumu

Sivas Katliamı'nda hayatlarını kaybedenler 24'üncü yılında anıldı

2 Temmuz 1993'te Sivas'taki Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri'ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu hayatını kaybeden 33 aydın ve 2 otel görevlisi, katliamın 24'üncü yıl dönümünde anıldı. İlk anma programı Valilik koordinesinde gerçekleştirildi. Olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri ise, Madımak Oteli "utanç müzesine" dönüştürülmediği gerekçesiyle anı köşesine karanfil bırakmadı. Aileler, eski Madımak Oteli girişi kapısı önüne karanfil bıraktı. Anma programında bir grup semah döndü. Yaklaşık 3 bin polisin görev yaptığı anma etkinlikleri süresince polis helikopteri kent merkezi üzerinde uçuş yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2017 14:38
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2017 14:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sivas Katliamı'nda hayatlarını kaybedenler 24'üncü yılında anıldı

Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Alim Yıldız, Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, Emniyet Müdürü Turan Aksoy, İl Jandarma Komutanı Albay Sinan Şen, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım ile çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan bir grup eski Madımak Oteli, bugünkü Sivas Bilim ve Kültür Merkezi'ne gelerek, bina içerisinde, olayda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bıraktı.

Daha sonra kısa bir açıklama yapan Vali Davut Gül, şöyle konuştu:

"Öncelikle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerinin, milletimizin başı sağ olsun. Bu milletimizin, devletimizin, birliğine, bütünlüğüne kardeşliğine yapılmış bir olay. Bu olayın hedefi Türkiye Cumhuriyeti. Mağduru başta Sivas ve Sivaslılar olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti, aileler ve bütün milletimiz. Allah, bu tür olayları tekrarlatmasın. Şer güçler geçmişte de şimdi de gelecekte de bu tür provakasyonlara girecektir, giriyorlar. Ben tekrardan ailelere başsağlığı diliyorum. Hayatını kaybedenlere de Allah'tan rahmet diliyorum."

"ARTIK KENETLENMELİYİZ"

Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner ise, 24 yıl önceki insanlık ayıbını, katledilen canları anmak için buraya geldiklerini ifade ederken şöyle dedi:

"Yöneticilerimizle, sivil toplum kuruluşlarıyla buradayız. İsteriz ki bu olaylar bir daha yaşanmasın. Yalnız Sivasımız bu ayıbını temizlemeli. Sivaslılarla temizlemeli. Tüm Sivaslılarla bu acıya sahip çıkmamız gerekir. Acılar paylaşılarak azalır. Bu gerginlikten beslenenler olabilir. Siz güçlü olacak, dik duracaksınız ki o şer güçler ülkemizde bu katliamları artık gerçekleştirmesin, yapamaz hale gelsinler. Biz anma için buradayız. Canlarımızı tekrar saygıyla minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun diyoruz. Bu acılar bizlerin güzel dersler çıkarmamızı da beraberinde getiriyor. Artık kenetlenmeliyiz. Toplum acılarına da sevinçlerine de sahip çıkmalı, hep beraber. Sivas esnafıyla, yaşayanıyla, tüm gruplarıyla bu acıya sahip çıkacak ki, bu acılar azalsın."

"MADIMAK UTANÇ MÜZESİ OLANA KADAR YÜRÜYECEĞİZ"

Katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları ile bazı CHP ve HDP'li milletvekilleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar, Seyrantepe Mahallesi'nde toplandı. Grup, buradan sloganlar atarak, Mevlana Caddesi güzergahından eski Madımak Oteli'nin bulunduğu sokağın girişine kadar yürüdü.

Yaşamını yitirenlerin aileleri ile milletvekilleri, anma programı tertip komitesi üyelerinin, Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli'ne geçişine izin verildi. Aileler ile CHP ve HDP'li bazı milletvekilleri, Bilim ve Kültür Merkezi'nin önüne karanfil bıraktı.

Hayatını kaybedenlerin isimlerinin okunduğu anma programında konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli'nin "utanç müzesi" olması için Sivas'ta olduklarını belirtti. Adalet istediklerini aktaran Kaplan, "Berkin Elvan için Ali İsmail Korkmaz için Çorum için herkes için adalet istiyoruz." dedi.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir de "24 yıldır bıkmadan, usanmadan buraya adalet aramaya geliyoruz. Bu ülkeye barış, demokrasi, insan hakları, özgürlükler gelsin istiyoruz. Biz inadına Cumhuriyet'i, laikliği, demokrasiyi, halkların kardeşliğini savunacağız. İnadına, Kürtlerin barışa gitmesini sağlamak için çalışacağız. Alevilerin inanç özgürlüğü sağlanana kadar çalışacağız." diye konuştu.

Hacı Bektaşi Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Tuncer Baş ise bin 400 yıldır yürüdüklerini dile getirerek, "Madımak utanç müzesi olana kadar, bizler eşit yurttaşlar olana kadar yeryüzünde adalet sağlanana kadar yürüyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat da olayda yaşamını kaybedenleri saygıyla andı.

BİR GRUP SEMAH DÖNDÜ

Anma programı için kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevre illerden de takviye polis ekipleri Sivas'a geldi. Yaklaşık 3 bin polisin görev yaptığı anma etkinlikleri süresince polis helikopteri tedbir amacıyla, kent merkezi üzerinde uçuş yaptı.

Eski Madımak Oteli'nin bulunduğu sokak ile yürüyüşün yapıldığı güzergah, araç trafiğine kapatıldı. Güzergahtaki çöp konteynerleri ve park halindeki araçlar güvenlik amacıyla kaldırıldı. Bilim ve Kültür Merkezi'nde ve yürüyüş güzergahındaki bazı noktalarda dedektörler ve köpeklerle arama yapıldı.
Anma programında bir grup semah döndü.

Olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri, Madımak Oteli "utanç müzesine" dönüştürülmediği gerekçesiyle anı köşesine karanfil bırakmadı. Aileler, eski Madımak Oteli girişi kapısı önüne karanfil bıraktı.

Anma programında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mesajı okundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.