Hava Durumu

Siyaset gençleştirilmeli

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, gençlerin siyaset kurumu tarafından fark edilerek mecliste yaş ortalamasının daha da gençleşmesi gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2012 13:56
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2012 13:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Siyaset gençleştirilmeli
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı münasebeti ile bir açıklama yapan Erdemir, "Ne yazık ki 19 Mayıs gençlerimiz için bu sene de buruk geçecek. Genç bir toplum olmakla övünen Türkiye'de bir kez daha gençlerin hak ve özgürlük talepleri cevapsız kalacak. Ülkemiz halen ulusal gençlik konseyine ve kapsamlı gençlik politikalarına sahip değildir. Siyaset kurumu gençleri görememekte, sosyal politikalar gençleri ıskalamaktadır. Oysa, toplumumuzun yarısı 29 yaşından gençtir. Nüfusun yüzde 26'sını 15-29 yaş arası gençler teşkil ediyor. Buna rağmen 12 Haziran'da seçilen milletvekillerinin yaş ortalaması 51,6'dır. Mecliste yer alan milletvekillerinden sadece 59'u 40 yaşın altındadır. Avrupa Birliği'nin gençlik tanımı olan 15-29 yaş aralığında yer alan genç milletvekili sayımız sadece 1'dir" diye konuştu.

Gençlerin sadece geleceğin emanet edileceği fertler olmadığına dikkat çeken Aykan Erdemir, "Gençler bugünün ortaklarıdır. İşsiz gençler, emekçi gençler, öğrenci gençler, engelli gençler, tutuklu gençler, ev kızları ve LGBT gençler artık sosyal devletin kendilerine yönelik kapsamlı politikalar geliştirmesini bekliyor. Görülmeyen gençler artık görülmek istiyor. Gençler himaye değil, hak talep ediyor. Gençler seçilme yaşının 18'e, siyasi partilere üyelik yaşının 16'ya indirilmesini istiyor. Ayrımcılık temelleri arasında yaşın da açıkça belirtilmesini, gençlerin yaş temelli ayrımcılığa karşı korunması için anayasal ve kanuni güvenceler istiyor. Sendikal hakların öznesinin yanlızca çalışanlar ve işverenlerle sınırlandırılmamasını, gençlerin ve işsizlerin de sendikal haklara sahip olmasını istiyor. Özerk bireyler olarak toplumsal hayata katılabilmek için, barınma hakkının da gereği olan sosyal konutlar istiyor. Ulaşım özgürlüğü ve hakkının gereği olarak tüm toplu taşıma araçlarında indirimli ve engelsiz seyahat edebilmek istiyor. İnternet ve diğer bilgi teknolojilerine özgür erişim hakkı istiyor. Aile planlaması ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi konuları içeren cinsel eğitimin, eğitim hakkının bir parçası olarak tanınmasını istiyor. Vicdani ret hakkının tanınmasını, arzu edenlerin mecburi askerlik yerine kamuya yararlı sivil nitelikli işlerde hizmet verebilmesini istiyor. Savaşlarda ölenlerin çoğunlukla gençler olduğunu bildikleri için, maceraperest ve emperyal dış politika değil, barışın ve kardeşliğin politikasını istiyor. Yıllardır hükümetten himaye değil hak talep eden gençler bu yıl da çağrılarının cevapsız kaldığını gördüler. Gençlere partinin tüm kademelerinde yüzde 10 kota tanıyan ve pozitif ayrımcılık uygulayan Cumhuriyet Halk Partisi'nin bir milletvekili olarak gençlerimize söz veriyorum. Sosyal demokratlar olarak, tüm gençlerimizin yol arkadaşları olarak, kendilerinin hak ve özgürlük taleplerinin takipçisi ve savunucusu olmaya devam edeceğiz. Gençleri görmezden gelen ayrımcı politikalara geçit vermeyeceğiz" diye konuştu.




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.