Hava Durumu

SOÇİ'de yetki Türkiye'nin!

Suriyeli muhalifler, Rusya'nın Soçi kentinde bugün başlayacak ve Suriye krizinin ele alınacağı kongreye katılmama kararı aldı. Muhalifler, kendilerine ait tüm yetkiyi Türkiye'ye verdi.

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2018 13:39
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2018 13:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
SOÇİ'de yetki Türkiye'nin!

Suriye krizinin siyasi boyutuna yönelik çözümün konuşulacağı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi Rusya'nın Soçi kentinde bugün başlayacak. Rusya, Türkiye ve İran'ın garantörlüğünde Suriye krizini çözmek amacıyla başlatılan Astana Süreci'nde yeni bir aşamaya geçilmesi bekleniyor.

TÜM YETKİ TÜRKİYE'DE

Toplantılar öncesi Suriyeli muhalifler, Soçi Kongresi'ne katılmama kararı aldı ve kongrede temsil yetkisini Türkiye'ye verdi.

REJİM BAYRAKLARI ASILMASI KIZDIRDI

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Ankara'dan Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen "Suriye Ulusal Diyalog Kongresi"ne katılmak üzere giden Suriye muhalefet heyeti, kongre vesilesiyle havaalanına ve kongre merkezine yerleştirilen rejim bayraklı resim ve logolara tepki göstererek, ülkeye giriş yapmak istemedi.

Suriye'nin kırmızı, beyaz ve siyah olmak üzere üç renkli yatay şeritten oluşan bayrağının ortasında iki yeşil yıldız yer alıyor. Silahlı bazı muhalif gruplar ise aynı bayrağın üç yıldızlı versiyonunu kullanıyor.

"SOÇİ'YE ADIM ATMAYACAĞIZ"

Kazakistan'daki görüşmelere katılan isimlerden biri olan Ahmed El Burri, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Türkiye'ye geri döneceğiz. Ne olursa olsun, Soçi'ye adım atmayacağız. Ruslara Suriye hükümetini temsil eden tüm bayrak ve amblemlerin sökülmesini şart koştuğumuzu bildirdik" dedi.

BİRÇOK BİLEŞENİ VAR

Kongreye gözlemci olarak davet edilen Birleşmiş Milletler adına, BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura katılacak. BM temsilcisi 26 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Soçi'ye, Kongre'de çıkacak kararın Cenevre'ye taşınması şartıyla katılacağını söylemişti. Anayasa hazırlığına ilişkin tüm adımların Cenevre'de BM gözetimindeki süreç kapsamında atılacağını vurgulayan De Mistura, anayasa komisyonunda Cenevre'deki sürece katılan muhalifler, rejim, Suriye uzmanları, sivil toplum üyeleri, aşiret liderleri ve kadınların yer alacağının altını çizmişti.

BİN 600 SURİYELİ DELEGE VAR

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi öncesinde, garantör ülke heyet başkanları hazırlık toplantısında bir araya gelecek. Yaklaşık bin 600 Suriyeli delegenin katılacağı ana toplantı bugün yapılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.