Hava Durumu

Sönmez'den tarihi veda konuşması

BTSO başkanlığını babası Ali Osman Sönmez’den 1995 yılında devraldıktan sonra bu görevi 18 yıl sürdüren Celal Sönmez, çalışma arkadaşlarına yaptığı tarihi konuşmasıyla veda etti.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2013 08:51
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2013 08:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sönmez'den tarihi veda konuşması

Bugün size veda ediyorum. Helalleşmek için karşınızdayım.
Hüzün, gurur, sevinç…
Takdir edersiniz ki pek çok insani duygu bugün benimle birlikte bu kürsüde…

İLK YILLAR

1995 yılında Başkan seçildiğimde bugünkü ak saçlı arkadaşlarımın çoğu gibi genç delikanlılardık. Meclis'te 18 yıl önce yönetime geldiğimiz dönemden bugüne halen 18 arkadaşımızın aynı sıralarda oturduğunu görüyorum.
Abdülkadir EKİNCİ'ye, Ali UĞUR'a, Erdem TUNA'ya, Ertan ATAN'a,
Fahrettin GÜLENER'e, Hasan KIRCI'ya, Hüseyin ÖZDİLEK'e, İlhan PARSEKER'e, İsmail Hakkı KESKİN'e, İsmail Hakkı YILMAZ'a, İsmail ULUBEY'e, Mahmut YILMAZ'a, Mehmet Hulusi BURKAY'a, Mehmet SEYMEN'e, Metin CEYLAN'a, Orhan GENÇOĞLU'na, Tahir YILMAZ'a

KASIRGALI YILLAR VE FARKINDALIK

Türkiye'nin ekonomiden siyasete sosyal yaşamdan günlük hayata kadar her alanda savrulduğu yıllardı.Kaptanın ve ekibin iyisi dalgalı denizde belli olur hesabı, biz hep geleceğe odaklandık. Önümüze baktık, hep birlikte çok gayret sarf ettik.
Odamızı ortak akılla yönettik ve "ortak fayda kuruluşu" ismiyle anılmayı hak ettik. Geriye bakınca Odamızın son 18 yılını "yatırımlar dönemi" olarak tanımlamak hakkımızdır. Göreve geldiğimiz 1995 yılında ilk önemli icraatımız, BTSO Organize Sanayi Bölgesi "1. Atık Su Arıtma Tesisi"nin temelini atmak oldu. 1997 başında, daha sonra hayallerimizin de ötesine geçip bir enerji devine dönüşecek olan BOSEN'in sözleşmesini imzaladık. Aynı yıl, Avrupa Birliği hedefiyle Avrupa Birliği Büromuzun ve Bursa Çevre Merkezi'nin açılışını yaptık.

EĞİTİM VE TEKNOLOJİ PROJELERİ:

2000'li yıllar, mesleki eğitim ve teknolojiye eğildiğimiz, eskilerin deyimiyle zeytin ağacı diktiğimiz bir dönem oldu: Kriz yılı 2001 Mayıs'ında Bursa Serbest Bölgesi faaliyete geçirildi. Dış ticaret hedefine ulaşmak amacıyla kurulan Bursa Serbest Bölgesi, 11 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak hizmete açıldı. Temmuz 2003'te Gürsu Endüstri Meslek Lisesi'nin temelini Sayın Başbakanımızla birlikte attık, Mayıs 2004'te sanayicilerin ihtiyacı olan Proses Suyu Üretim Tesisi’nin açılışını gerçekleştirdik.  
2 Ağustos 2004'te önce BTSO Eğitim Kampüsü'nün protokolünü imzaladık. 16 Ağustos 2004'te de Yıldırım TSO Lisesi'nin temelini attık. 2005'te Sayın Başbakanımız ve Milli Eğitim Bakanımızla birlikte Gürsu TSO Endüstri Meslek Lisesi'nin açılışını yaptık… Eylül 2005'te, bugün Türkiye'nin on büyük teknoparkından biri olan ULUTEK'in inşaatına başladık.
Eylül 2005'te Yıldırım BTSO Lisesi'ni açtık.

2006 YILI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ'NİN YILI OLDU

OSB'nin ikinci arıtma tesisinin açılışını yine sayın Başbakanımızla birlikte yaptık.
Odamızın önemli eserlerinden biri olan 6500 öğrenci kapasiteli, içinde 8 okul, 2 yurt, 2 spor salonu barındıran BTSO Eğitim Kampüsü de Eylül 2006'da Sayın Başbakanımızın iştirakiyle açıldı.
Kasım 2007'de Organize Sanayi Bölgemizin kullanım suyu ihtiyacını karşılayan İleri Arıtma Su Üretim Tesisi’ni devreye aldık.
Haziran 2008'de, teknoloji üssü olması amacıyla kurulan ULUTEK TEKNOPARK hizmete girdi.
Kasım 2009'da, ticaret ve sanayi hayatının olmazsa olmazı olan yetişmiş, nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla, bugün küresel bir eğitim merkezi olma yolunda ilerleyen Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi'ni bünyemize kattık.
Haziran 2010'da; 3 okul, 2 yurt binası, 1 kapalı spor salonu, konferans salonu ve uygulama otelinden oluşan, 25 milyon TL yatırım yaptığımız BTSO Mesleki Eğitim Kampüsü'nün temelini attık.
Aynı yıl, hatta aynı ay ve aynı gün, 25 milyon TL. vererek yapımında yardımcı olduğumuz Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nin açılışını Sayın Başbakanımız ile birlikte yaptık.
Mayıs 2011'de, Bursamızın sivil mimari örneklerinin başında gelen, Tophane semtindeki Sümbüllü Bahçe Konağı'nı da hep birlikte açtık.
2011'de, yapımına maddi destek verdiğimiz Timsah Arena'nın temeli atıldı.
Ve nihayet geçen yıl, 22 Nisan 2012'de 4200 mesleki eğitim öğrencisini eğitecek olan Yeniceabat Mesleki Eğitim Kampüsü'nün açılışını Sayın Başbakanımız ile birlikte yaptık.
Aynı gün 300 öğrenci kapasiteli Diyanet Vakfı Erkek Öğrenci Yurdu’nun açılışını yaptık,
16 Temmuz 2012'de Yüzen Taşlar Heykeli'nin açılışını gerçekleştirdik.
1 ay sonra, 26 Ağustos 2012'de Odamızın kullanacağı Altıparmak Ek Hizmet Binası'nın temel atma törenini gerçekleştirdik.

KAYNAKLARI DOĞRU KULLANDIK

Değerli dostlarım,
Bursa'nın kaynaklarını doğru kullanarak, zenginliğinin sürdürülmesinde Odamızın önemli katkısı vardır.
1889 yılında kurulan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın 123 yıllık tarihi, bir bakıma Bursa'nın ekonomi tarihidir.
Son 18 yılı büyük yatırımlar dönemi olarak anmamızın bir rasyoneli vardır.
Bu dönemde; Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesi olan BTSO OSB'nin IV. tevsi yatırımı yapıldı ve toplam 7 milyon metrekare büyüklüğe ulaştı. 2 arıtma tesisi, 1 su üretim tesisi, 1 doğalgaz çevrim santralı ve diğer yapılan altyapı hizmetleriyle birlikte 170 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirilmiştir.
2007, 2008 ve 2009 yıllarında Bosen Enerji, Türkiye'nin 500 büyük şirketi arasında hızla yükselişe geçmişti.
BUSEB deyince, Bursa'nın dış ticaret potansiyelini artırmak amacıyla kurulan Bursa Serbest Bölgesi, bugün 2 milyar dolarlık ihracatı zorlamaktadır ve 8200 kişilik doğrudan istihdam sağlamaktadır.
Bursa Uluslararası Fuar Merkezi, yılda 23 fuar düzenlenen, son 10 yılda 6 milyon insanın ziyaret ettiği; bilgi, görgü, teknoloji, ve ürün alıp sattığı bir merkez haline gelmiştir.
Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi (BUTGEM), her yıl yirminin üzerinde değişik alanda, yılda 2 bin 500 işsiz gencimizin meslek sahibi olduğu ve 2013 yılına kadar toplamda 10 bin istihdam yaratan bir eğitim kurumu olarak ülkemizde tek örnek gösterilen bir eğitim merkezi olmuştur.
Görev yaptığımız dönemde başlattığımız Bursa'nın ilk 250 Firma Araştırması, Bursa Alışveriş Şenliği, Hafta Sonu Bursa'ya Turizm Projesi, İngiltere Kraliçesi'nin Bursa'yı ziyaret ettiği Ulusal Girişimcilik Kongresi ve bankalarla yaptığımız anlaşmalarla 4837 üyemize özkaynaklarımızdan sağladığımız 203 milyon liralık kredi imkanlarını ve Odamızın aldığı ödülleri sayıp vaktinizi almak istemiyorum.

BTSO NE YAPTI Kİ DİYENLERE ANLAMLI CEVAP

Ancak Türkiye'de bir ilk olan TBMM Üstün Hizmet Ödülü'nün gururunu bir kez daha sizlerle paylaşmak isterim. Bu ödül, Oda ne yapıyor ki, diyenlere Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin verdiği bir cevaptır. Sağ olsun devletimiz takdir ediyor.Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görülen ilk oda olarak tarihe geçmiş olmak çok önemlidir ve büyük bir onur vesilesidir.

HİÇBİR ŞEY TESADÜFİ OLMAMIŞTIR

Değerli dostlar,
Bu dönemde hiçbir şey tesadüfen olmamıştır. Hayata geçirilen projeler ve yarattığımız "ortak fayda" yı başta BTSO üyeleri olmak üzere kent ve kentliler takdir edecektir.       
Bu dönemde, ülkemiz ve şehrimiz için üretilen katma değerin  tamamını yönetim kurullarında görev alan bizler; sayıları 34 bine ulaşan üyelerimizden aldığımız güç ve güvenle yaptık. Elde ettiğimiz başarılar; Meclis ve Komite üyelerimiz ile birlikte ekip çalışmasının sonuçlarıdır. Hep birlikte çalıştık, hep birlikte başardık.Gelecek yönetimlerin de bu sorumlulukları yerine getireceklerine olan inancımız tamdır.
Meclisimizin değerli üyeleri,
Dünya hızla değişti, değişiyor…
1995 yılında Türkiye'nin ihracatı 21 milyar dolardı.
Bugün bu rakamın yarısından fazlasını tek başına Bursa yapıyor.
2004 yılında 4.8 milyar dolar olan ihracatımız, 2012 yılında 12 milyar
dolar olarak gerçekleşti.

YATIRIMLAR DÖNEMİNİ BAŞLATTIK

 1997 yeni temellerin atıldığı yıldı.
*-Haziran ayında Bursa Uluslararası Fuar Alanı'nın temelini attık.
*-Kasımda BTSO'nun bugünkü binasının temeline ilk kazmayı vurduk.
*-Aynı gün Hürriyet TSO İlköğretim Okulu'nun da temelini attık.
*-1998 ve 1999 temel atma ve açılış yılları oldu:
*-Türkiye'nin ilk Organize Sanayi Bölgesi olan BTSO OSB'yi, 2 kat büyüterek 679 hektara çıkardık.
*-Şubat 1998'de temelini attığımız Bosen'i bir yıl sonra işletmeye aldık.
*-Eylül 1998'de ise Hürriyet TSO İlköğretim Okulu’nu açtık,
*-8 Nisan 1999'da Bursa Uluslararası Fuar Alanı hizmete başladı,
*-Ekim 1999'da yeni binamız üyelerimizin hizmetine girdi.

ONBİR HÜKÜMET ALTI BAŞBAKAN  ÜÇ CUMHURBAŞKANI

Yönetimimiz döneminde Türkiye'de 11 hükümet değişti.
Altı başbakan ve üç cumhurbaşkanıyla çalıştık.
Herkese eşit mesafede durduk, odaya siyaset girmemesi konusunda çok hassas davrandık.
Görev yaptığımız dönemde, Türkiye ekonomisinin küresel ekonomiye  entegrasyonunu izledik.
Türk girişimcisinin, rakipleriyle eşit şartlarda yarışması halinde neler yapabileceğini yaşayarak gördük.
Bugün artık Türkiye'nin önünde yeni bir meydan okuma var.
2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmak istiyoruz.
Yeni dönemde toplu olarak bu kentin katma değerinin artırılmasına odaklanmamız lazım.
Bursa'nın geleceğini, inovatif bir kent ve ileri teknoloji üssü olmasında görüyorum.
Eğitime, turizme, sağlığa ve savunma sanayi gibi ileri teknoloji gerektiren işlere planlı bir şekilde odaklanmamız şart.
Marka olmak ve birlikte iş yapma kültürünü, en güzel örneklerini vererek içimize sindirmemiz lazım.
Başlayan ulaşım yatırımlarının sıkı takipçisi olmalıyız.
18 yılda Bursa'nın nüfusu yarıdan fazla arttı. Bu trafiğin kente getirdiği mimari yorgunluğu akıllı ve estetik bir planla üzerimizden atmamız lazım.
Sağlayacağımız birlik ve beraberlik başarımızın anahtarı olacaktır.
Gelecek ay oda seçimleri var.
Seçimler demokrasilerin bayramıdır.
Kırmadan dökmeden centilmence yarışacağınıza ve seçimlerden sonra kol kola hizmete devam edeceğinize inancım tamdır.

YÜREĞİMİZDE ACILAR BIRAKTILAR

Değerli dostlar, Çok sevdiğimiz bazı dostlarımız yüreğimize acı bırakarak aramızdan ayrıldı. Bu vesileyle bizim yönetimde olduğumuz dönemde vefat eden Abdurrahman Özaydın, Ali Durmaz, Aydemir Ünlüpınar, Turan Batmaz, Fahrettin Kutucu, Fahri Esgin, Faruk Topçugil, İlker Yeğin, Kemal Eker, Macit Merter, Metin Sabuniş, Necmettin Küçükdağ, Orhan Özselek ve Şükrü Hızlıtürk başta olmak üzere ebediyete intikal eden Meclis üyelerimizi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum.

BEN, ALİ OSMAN SÖNMEZ'İN OĞLU

Kıymetli dostlar,
Ben Celal Sönmez…
Bulgaristan'dan anavatanı Türkiye'ye ayağında çarık, üstünde yırtık bir ceketle gelip Bursa'da kendine yeni bir dünya yaratan Ali Osman Sönmez'in oğlu…


Bilerek ve isteyerek hiçbir yanlışın içinde olmadım.
Hayatım boyunca iyi niyetle çalıştım.
Hakkımda yalan ve dedikodu yayan kişilere bile toleransla baktım.
Daha güzel yarınlara uyanalım diye gayret gösterdim.
Doğru bildiğimi yaptım, yanlış gördüğümü söyledim.
Sırtımı kimseye dayamadım, kimseden minnet beklemedim.
Olduğum gibi göründüm, göründüğüm gibi oldum.
Bugün aranızdan şerefle, gururla ve huzurla ayrılıyorum.
Konuşmamın başında helalleşmek üzere buradayım demiştim.
Bana, hizmet etme şansı ve gücünü veren başta rahmetli babama, geride kalan 18 yılda beraber çalıştığımız yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma, siz Meclis üyelerimize, fedakarca çalışan profesyonel kadromuza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
Yolunuz açık, şansınız bol olsun…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.