Hava Durumu

Suriyelilere 1300 TL maaşla iş

Türkiye'de çalışma izni verilen Suriyeli mültecilere en düşük maaş 1300 lira verilecek. Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, geçici koruma altındaki yabancıların istihdamının yasal zemine oturtulduğunu bildirdi. Bakanlar Kurulu’nca imzalanarak yürürlüğe giren yönetmelikle Türkiye’deki Suriye vatandaşlarına çalışma izni verildi. Suriyeliler, geçici koruma kimlik belgesi aldıktan 6 ay sonra bakanlığa çalışma izni için başvuru yapabilecekler.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2016 09:34
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2016 09:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Suriyelilere 1300 TL maaşla iş
TBMM Mili Savunma Komisyonu Başkan Vekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, geçici koruma sağlanan Türkiye’deki yabancıların istihdamıyla ilgili yaşanan sorunların yasal mevzuat çerçevesinde çözüme kavuşturulduğunu belirtti. Şahin, Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin, belirli koşullarda çalışmalarına izin verildiğini söyledi. Hüseyin Şahin, yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile geçici Koruma Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri kapsamında yeni yönetmelik hazırlandığını belirterek, Türkiye’deki geçici koruma sağlanan yabancıların çalıştırılmasına ilişkin düzenlemenin 11 Ocak’ta Bakanlar Kurul tarafından imzalanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Yönetmelik gereği, geçici koruma kimlik belgesi alan yabancıların, belge düzenleme tarihinden 6 ay sonra çalışma izni alabileceğini ifade eden Şahin, geçici koruma sağlanan yabancıların İçişleri Bakanlığı’nca ikametlerine izin verilen illerde çalışma için başvuru yapabileceklerini söyledi.

YÜZDE 10 KOTASI

Yönetmelikte geçici koruma sağlanan yabancıların çalıştırılabilmesi için işverenden belirli şartların yerine getirilmesinin istendiğine vurgu yapan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, “Çalışmalarına izin verilen yabancı işçi sayısı, işyerindeki Türk vatandaşı sayısının yüzde 10’unu geçemeyecek. Ancak, başvuru tarihi itibariyle, geriye dönük 4 haftalık sürede, açık iş pozisyonunun kapatılamadığının işveren tarafından belgelenmesi halinde yüzde 10 kotası uygulanmayacaktır.10 kişiden az eleman çalışan işyerlerinde ise en fazla bir kişi çalıştırılabilecek. Geçici koruma kimlik belgesi olup mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışacaklara; kota uygulaması dışında, Valiliklerin koordinasyonunda çalışma izni muafiyeti sağlanacak” dedi.

ASGARİ ÜCRET UYGULANACAK

Milletvekili Hüseyin Şahin, hazırlanan yönetmeliğe göre çalıştırılacak yabancılara asgari ücretin altında maaş verilemeyeceğine de işaret etti. Suriyelilerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı bakımından Türk vatandaşları ile aynı hak ve yükümlülüklere sahip olacaklarını kaydeden Milletvekili Şahin, sağlık ve eğitim personeli olarak çalışmak isteyen yabancıların ilgili bakanlıklardan olumlu görüş almaları gerektiğinin de altını çizdi. Milletvekili Şahin, kamu yararına çalışan dernekler statüsündeki dernekler ile vergi muafiyeti tanınan vakıfların insani yardım hizmeti faaliyetlerinde yabancı vatandaşları çalıştırabilmek için bakanlığa başvurabileceklerini sözlerine ekledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.