Hava Durumu

SÜTAŞ doğuya 80 milyon dolarlık yatırım yapacak

Devletin teşvik paketlerinin sektöre güven verdiğini belirten SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, doğu bölgesine 80 milyon dolarlık tesis kuracaklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2012 10:31
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2012 10:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
SÜTAŞ doğuya 80 milyon dolarlık yatırım yapacak
Devletin ekonominin gelişmesi ve kayıt dışı istihdamın azalması için verdiği teşvik paketleri iş adamlarına güven veriyor. Uzun yıllar sektöründe önemli bir paya sahip SÜTAŞ, yatırımlarına doğu bölgesini de aldı. Karacabey'deki fabrikasında açıklamalarda bulunan Yılmaz, devletin verdiği teşvik paketinin sektörü olumlu yönde etkilediğine dikkat çekti. Yılmaz, bunun müteşebbisleri daha da cesaretlendirdiğini vurguladı. Devletin desteğine paralel olarak yatırımlarına ağırlık verdiklerini ifade eden Yılmaz, "Süt hayvancılığının gelişmesi ve süt piyasasına istikrar getirmek adına alınan tedbirler çok önemli. Bize ihracat vizyonunu da açacak seviyeye geldi. Teşviklerin yanı sıra Tarım Bakanlığı'nın teşvikleri de sektörümüz açısından büyük önem arz ediyor" dedi.

Sütün bereketinin kendilerine olumlu olarak yansıdığını vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu: "Başka bir alana dikkat dağıtmadan sütçülüğe devam edeceğiz. Karacabey'de olduğu gibi entegre sütçülük projesini, ottan sofraya modelini Anadolu'nun geneline, Aksaray'a götürdüğümüz gibi oradan yeni bir sıçramayla ülkenin daha doğusuna götürmek istiyoruz. Hazırlıklarımız ileri safhaya geldi. Yer seçimini tamamlamadık. Biz bu yatırımı bu yıl tamamlamak istiyoruz. Yaz mevsimi doğu için inşaat açısından en uygun bir dönem. Yaklaşık 80 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Altıncı bölge illerinde olursa en büyük yararı sağlar. Bu geniş bir bölgeye etki eder. Karacabey'deki gibi geniş bir alandan süt alıyoruz."

İlk etapta günde 500 ton süt işleyebilir bir tesis kuracaklarını anlatan Yılmaz, yatırımın bölgedeki hayvancılığın gelişmesine etki edeceğini belirtti. Yılmaz, bölgede ilk etapta 700 kişiye de istihdam imkanı sağlayacaklarını vurguladı. Yılmaz, SÜTAŞ'ın halihazırda 3 bin 700 civarında insana istihdam sağladığını bildirdi.


OKUL SÜTÜ PROJESİ GELECEK İÇİN ÖNEMLİ


Hükümetin 2 Mayıs'ta başlatacağı okul sütü projesinden bahseden Yılmaz, sütün yüksek katma değeri ve düzenli gelir etkisi göz önüne alındığında ekonomiye can suyu olduğunu belirtti.

Türkiye'nin okul sütü projesi ile bu önemi gördüğünü ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuda önemli bir adım atıldı. Türkiye'de her gün 7 milyon 200 bin çocuğun süt içecek olması Türkiye'nin geleceğine yapılan ciddi yatırımdır. Faydası ölçülemez. Gelişmiş ülkeler seviyesinde onlarla rekabet edilecek bir ekonomik ve toplumsal yapı kurmak için insanlarımızı ona hazır hale getirmemiz lazım. Onu da süt gibi mükemmel bir gıda ile yapmak, geleceğe Türk toplumunu hazırlamak demektir."

Hükümetin geçen yıl süt tozuna verdiği ihracat teşvikini önemsediklerini belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Geçen yıl Türkiye'deki arz fazlasının değerlendirilmesi için süt tozunda ihracat destekleri sağlanmıştı. Bu yıl da yine bahar aylarındayız, arzın bollandığı dönemdeyiz. Ben yine böyle bir beklenti içindeyim. SÜTAŞ, geçen yıl 9 milyon doları aştı, 10 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı. Hızlı gelişiyor. Yine aynı seviyeleri bulabileceğimizi düşünüyorum."


KAYIT DIŞI YÜZDE 85'TEN YÜZDE 40'A GELDİ


Türkiye'de süt ve süt ürünlerinde kayıt dışının çok olduğunu anlatan Yılmaz, şunları söyledi:
"Bu, çağdaş normlarda üretim yapan, yönetim sistemleri uygulayan işletmelerin daha hızlı büyümesine zarar verdi. Bu tür haksız rekabete konu olan kayıt dışılığın kontrol altına alınması, Türk tüketicisi için çok faydalı. Sektöre ilk girdiğimde yüzde 15 kayıt içi yüzde 85 kayıt dışılık vardı. Şimdi bu oranın yüzde 50-60'lara kadar kayıt altına alındığına dair istatistiki bilgi alıyorum. Daha kat edecek çok yol var demektir. Bunları ne kadar halledersek, tüketicinin sağlığını da o kadar teminat altına almış oluyoruz, diğer yandan ekonominin çarklarının sağlıklı çalışmasını sağlamış oluruz."




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.