Hava Durumu

Suudi Arabistan'da sıcak saatler... Prensler gözaltında

Suudi Arabistan dün gece çok hareketli saatler yaşadı. Riyad'a balistik füze saldırısı gerçekleştiği ve saldırının önlendiği haberleri geldi. Bu saldırının hemen sonrasında ise bazı prenslerin ve çok sayıda milletvekilinin gözaltına alındığı iddia edildi.

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2017 08:10
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2017 08:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Suudi Arabistan'da sıcak saatler... Prensler gözaltında

Yemen'den, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a balistik füze saldırısı düzenlendi. Dün akşam geç saatlerde meydana gelen saldırının, başkent Riyad'da yer alan Kral Halid Uluslararası Havalimanı'nı hedef aldığı belirtildi.

Suudi kaynaklarına göre füze, Riyad yakınlarındaki füze savunma sistemi sayesinde havada etkisiz hale getirildi.Suudi Savunma Bakanlığı füzenin sınırlı ölçekte olduğunu saldırı nedeniyle can kaybı olmadığını ve maddi bir zararın oluşmadığını bildirdi. Havaalanındaki hava trafiğinin de normal seyrinde devam ettiği kaydedildi. Öte yandan füzenin imhası sırasında meydana gelen patlama, kentin birçok yerinden duyuldu.

'OPERASYON BAŞARILI'

Yemen'de Husilerin kontrolünde bulunan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Füze saldırısı Suudi başkentini salladı ve başarılı bir operasyondu" denildi. Saldırı, Suudi Arabistan'ın kalbi Riyad'a gerçekleştirilen ilk füze saldırısı olması bakımından büyük önem taşıyor.

Öte yandan CNN International'a konuşan üst düzey bir Yemen hava kuvvetleri yetkilisi de Suudi Arabistan'ın füzeyi imha ettiği haberlerinin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

RİYAD'DA HAREKETLİ SAATLER

Füze saldırısından sonra Suudi Arabistan'da flaş gelişmeler yaşandı. Ekonomi ve Planlama Bakanı Adil Fakih ve Ulusal Muhafızlar Bakanı Emir Mutab bin Abdullah bin Abdulaziz ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Abdullah Sultan'ın görevlerinden alındı. Bakan Fakih'in yerine Ekonomi ve Planlama Bakanlığı'na Muhammed Al-Twaijri'nin, Ulusal Muhafızlar Bakanı Mutab bin Abdullah'ın yerine de Prens Halid bin Ayyaf'ın getirildiği öğrenildi. Ancak bu görevden almaların füze saldırısı ile ilgili olup olmadığı anlaşılamadı.

YOLSUZLUKLARA KARŞI ACİL ÖNLEMLER

Suudi ülkesindeki 'deprem' bununla da sınırlı kalmadı. Kral Salman bin Abdulaziz, geç saatlerde 'yolsuzlukla mücadele' yönünde bir dizi karar aldı. Resmi Haber Ajansı SPA'da yayınlanan Kraliyet Kararnamelerine göre, "Rüşvet ve yolsuzluklara bulaşmış olanlar hakkında işlemlerin başlatılması ve araştırmaların sürdürülmesi için bir komisyon kurulmasına" karar verildi.

BANKADAKİ PARALARINA EL KONULACAK

Komisyon alacağı kararlar doğrultusunda, şüphelilerin yurt dışına çıkışını engelleyebilecek, bankalardaki tüm paralarına el koyabilecek ve tüm şirketleri kontrol altında tutabilecek. Suç unsuru tespit edilenler ise derhal tutuklanabilecek.

TUTUKLAMALAR BAŞLADI İDDİASI

Ülkeden gelen son bilgilere göre, başkanlığını Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın yaptığı komisyonun bazı prens ve eski bakanların tutuklanması yönünde karar aldığı önü sürüldü.

Al Arabiya haber kanalı da ülkede tutuklamaların başladığı yönündeki haberi son dakika olarak okurlarına duyurdu. Kanala göre veliaht prensin komisyona verdiği yazılı liste sonrasında ülkede onlarca prens ve eski bakan gözaltına alındı.

Kanal ayrıca haberinde başkent Riyad'ta endişenin hakim olduğu yönündeki yorumlara yer verdi. Al Arabiya'nın önemli bir diğer iddiasına göre de, ülkede güvenlik önlemleri yoğunlaşırken havalimanlarında da kontroller üst düzeye çıkarıldı. Bu önlemlerle olası kaçışların önüne geçilmeye çalışıldığı ifade ediliyor.

Ayrıca henüz isimleri açıklanmayan bazı ünlü Suudi iş adamlarının da mal varlıklarına el konulduğu haberleri geliyor.

Son dakika: Suudi Arabistan'dan çok önemli açıklama... 'Ilımlı İslam'a dönüyoruz'
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ülkelerinin ılımlı İslam'a döneceğini belirterek, 'aşırıcılığı' yok edeceklerini söyledi. Selman'ın açıklamaları uluslararası haber ajansları tarafından son dakika haberi olarak duyuruldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.