Hava Durumu

TBMM'de bacak şov

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, hükümetin antipersonel mayınların 2014’e kadar temizlenmesini öngören Ottowa Sözleşmesi’nin gereğini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2013 16:57
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2013 16:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
TBMM'de bacak şov

Atıcı, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında pantolonunun bir paçasını dizine kadar sıvayarak, bugünün Dünya Mayın Bilincini Geliştirme Günü olduğunu anımsattı.

Basın toplantısını pantolonunun bir paçasını dizine kadar sıvayarak yapan Atıcı, ”Bacağımı öncelikle mayın mağdurlarına destek olmak için ve AKP Hükümeti’ne bu bacakla mayınları temizlesinler diye ödünç veriyorum” dedi.

Kara mayınlarının çok ucuza mal edildiğini, ancak toprağa döşendikten sonra kaldırılmasının maliyetinin yüzlerce katı olduğuna dikkati çeken Atıcı, masum sivillerin ve özellikle çocukların mayınların kurbanı olduğunu söyledi. Atıcı, ”Bir çocuk hekimi olarak ben de ülkemizde mayınların olmasından ve çocukların bundan etkilenmesinden utanç duyuyorum” diye konuştu.



Türkiye’nin AK Parti iktidarı döneminde 2003 yılında antipersonel mayınların yasaklanması sözleşmesini imzaladığını ve 2004 döneminde taraf devlet olduğunu anımsatan Atıcı, bu kararı ayakta alkışladıklarını ifade etti. Atıcı, sözleşmenin 2008’e kadar stoklardaki mayınların imha edilmesini, 2014’e kadar da toprağa döşeli mayınların temizlenmesini öngördüğünü belirterek, imzanın üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen Türkiye’deki yaklaşık 1 milyon mayından 25 bininin temizlendiğinin açıklandığını anlattı.

 Hükümetin hangi bölgedeki mayınların temizlendiğini açıklamadığını ifade eden Atıcı, ”Sadece Suriye’ye giden yollarda mı mayınlar temizlendi de teröristlerin geçişi hızlandırıldı?” diye sordu.

Türkiye’de mayınların her üç günde bir kişinin ölümüne neden olduğunun altını çizen Atıcı, hükümetin mayınların temizlenmesi için Ottowa Sözleşmesi’nin gereğini yerine getirmesini ve bundan sonra mayın mağduru olmaması için toprağa döşeli mayınların temizliğiyle ilgili programın açıklanmasını istedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Atıcı, Akil İnsanlar Heyeti’ne seçilen kişilerin ne yapacağının, halkı neye hazırlayacağının bilinmeyeceğini savundu.

AK Parti’nin verdiği ”Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu” kurulması önergesine ilişkin sorular üzerine Atıcı, Anayasa Uzlaşma Komisyonu gibi eşit üye sayılı bir komisyonun, CHP’nin seçimlerden önce verdiği sözlerden biri olduğunu söyledi. Atıcı, ”Komisyon yol haritası belirlesin, Türkiye ona göre yürüsün istemiştik. Onlar önce yol haritasını belirlediler, ne söz verdilerse bilmiyoruz. Bu bir AKP klasiğidir, ’mış gibi’ yapmak...” dedi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.