Hava Durumu

TBMM'de birinci tur sona erdi

Meclis'te, anayasa değişikliği teklifinin ilk 18 maddesi kabul edildi. 9 Ocak'ta başlayan ilk tur görüşmeleri böylece sona ermiş oldu. İkinci tur görüşmelerin çarşamba günü başlaması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2017 07:07
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2017 07:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
TBMM'de birinci tur sona erdi

TBMM Genel Kurulu'nda, teklifin 18'inci maddesinin gizli oylamasına 481 milletvekili katıldı. Oylamada 344 kabul, 131 ret oyu kullanıldı, 2 oy boş, 3 oy geçersiz ve 1 oy da çekimser çıktı. Böylece 18 maddelik anayasa değişiklik teklifinin 1. tur oylamaları tamamlandı.

TBMM İçtüzüğü'nün 93. maddesinde düzenlenen, "İkinci görüşmeye, birinci görüşmenin bitiminden 48 saat geçmeden başlanamaz" hükmü gereği, iki gün ara verildikten sonra ikinci tura başlanacak.

İki günlük aranın ardından, anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerinin 18 Ocak Çarşamba günü başlaması bekleniyor.

Teklifin Meclis'ten geçmesi durumunda 2 Nisan ya da 9 Nisan tarihinde sandık kurulacak.

18. MADDE

Bu madde uyarınca, "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesileceğine" dair hükmün kaldırılması, değişikliğin yayımı tarihinde; mevcut anayasada Bakanlar Kurulu, sıkıyönetim, tasarı, kanun hükmünde kararname, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibarelerinin kaldırılmasına dair değişiklikler de TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının görevi başladığı tarihte yürürlüğe girecek.

Milletvekili sayısının 600'e çıkarılması, TBMM seçimleri ve cumhurbaşkanı seçimlerinin 5 yılda bir aynı gün yapılması, cumhurbaşkanı adaylığı ve seçimine ilişkin değişiklikler, birlikte yapılacak ilk TBMM ve cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihte yürürlüğe girecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.