Hava Durumu

TBMM'den vize muafiyeti atağı

TBMM bu hafta vizesiz muafiyet için söz verilen 72 kriterin tamamlanması için çalışacak.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2016 07:14
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2016 07:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
TBMM'den vize muafiyeti atağı
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Türkiye üzerinden Avrupa’ya giden düzensiz göçmenlerin Türkiye’ye geri kabulü karşılığında Türk vatandaşları için vizesiz Avrupa’yı öngören yol haritasının 72 kriterinden 63’ü tamamlandı. Yetkililer hedefin kalan 9 maddenin 1 Mayıs’a dek TBMM’den geçmesi olduğunu söyledi. BaşbakanAhmet Davutoğlu’nun 8 Mart’ta Brüksel’de AB liderleriyle yaptığı mutabakat kapsamında vizesiz Avrupa’ya gidiş için çalışmalar devam ediyor. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre vizesiz muafiyet için bu hafta 2 kanun tasarısının da tamamlanmasıyla birlikte çalışma son bulacak. 

‘HER GÜN BİR ÇİZİK ATIYORUZ’   

Vizesiz muafiyet süreci önceki gün Başbakan Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmerman’ın yaptığı Gaziantep ziyaretinde de gündeme geldi. Diplomatik kaynaklar, liderlerin gerçekleştirdiği baş başa görüşmelerde vize muafiyeti için 72 kriterde sona gelindiği vurgusunun yapıldığı belirtildi. Davutoğlu’nun görüşmeler sırasında “72 kriterde sona gelindi, her gün yapılan çalışmalarla birlikte bu kriterlere bir çizik atıyoruz” dediği öğrenildi. Yetkililer Türkiye’nin kriterleri yerine getirmesi halinde AB tarafından haziran ayında gerekli adımları atılmasının beklendiğini kaydetti.

1 MAYIS’I İŞARET ETMİŞTİ   

72 kriter, belge güvenliği, göç yönetimi, geri kabul, temel haklar ve kamu güvenliği başlıkları altında toplanıyor. Kalan kriterlerin sağlanabilmesi için 9 kanununTBMM’den geçmesi bekleniyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptığı açıklamada 1 Mayıs’a kadar bu kanunların çıkarılması için muhalefetten destek istemişti. Edinilen bilgiye göre; bugüne kadar 9 yasal düzenlemenin 7’si Meclis’ten geçti. Kalan 2 yasal düzenleme için de bu hafta Meclis’te çalışma yapılacak. Vize muafiyeti için yapılması gereken 8 uluslar arası sözleşme de TBMM’ye sevk edildi. 

AVRUPA BİRLİĞİ PASAPORTU SONBAHARA KALABİLİR

Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen vizesinden muaf tutulması için şart koştuğu AB normlarına uygun, parmak izi ile tüm kişisel bilgiler içeren çipli ve cilt kapaklı pasaportların en erken sonbahara yetişebileceği bildirildi. Hürriyet’in elde ettiği bilgiye göre AB’nin istediği özelliklere sahip pasaportların basımı için henüz ihale açılmış değil. İhale öncesi, pasaportların dağıtımından ve güvenliğinden sorumlu ilgili birimlerin üç ayrı şirketle görüşme yaparak bilgi aldıkları öğrenildi. İhalenin, yabancı kökenli şirketlerle yapılan görüşmelerde elde edilen bilgiler ve AB’nin talep ettiği şartlar dikkate alınarak kısa süre içinde açılması bekleniyor. 

7’Sİ GEÇTİ 2’Sİ BEKLİYOR

Vize muafiyeti için gerekli olan yasal düzenlemelerden 9’u şöyle:

MECLİS’TEN GEÇENLER

1- Kişisel Verilerin Korunması Kanunu
2- Siber suçlarla mücadele konusundaki düzenleme
3-4 Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu
5- Suçtan Kaynaklanan Gelirlerin Aklanması, Araştırılması, Ele Geçirilmesi, El Konulması ve Terörizmin Finansmanına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin iç hukuka aktarılması için gerekli yasal düzenleme
6- Biyometrik veriye sahip kimlik kartlarına geçişin tamamlanması için gerekli kanun değişiklikleri
7- Cezai konularda adli yardımlaşmaya ilişkin Kanun

MECLİS’TE BEKLEYENLER

8- Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun
9- Siyasi Etik Kanunu
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.