Hava Durumu

THY'de grev kararı alındı

Türk Hava Yolları ile toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlayamayan Hava İş Sendikası grev kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2013 16:35
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2013 16:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
THY'de grev kararı alındı

Grev kararı alan Hava İş, THY'nin adımlarını bekleme kararı aldı. Hava İş, 305 kişinin geri alınmasının ve idari maddelerin ücretten daha önemli olduğunu belirtti.

Sendika, uzlaşma için şirkete bir kez daha fırsat tanıyacağını, işten çıkarılan 305 personelin işe geri alımı ve idari maddeler üzerinde uzlaşılmasının ücret artışından daha önemli olduğunu açıkladı.

Hava İş'ten yapılan basın açıklamasında, "Bugün sadece grev kararımızı alıyoruz bu fiili grev anlamında değildir. Onun kararını biraz bekleyerek THY yönetimin atacağı adıma göre kararlaştıracağız" denildi.

Açıklama öncesinde sabah saatlerinde Reuters'ın sorularını yanıtlayan Hava İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, "Grev kararını THY Genel Müdürlüğü'ne asmamız fiili olarak greve çıkmak anlamına gelmiyor. Grev kararını astıktan sonra işverene yine bir fırsat tanıyacağız" dedi.

İşverene daha önce de bu fırsatı tanıdıklarını belirten Yağcı, "25 Mart'ta da kararı asabilirdik. 60 günlük süremiz var bunun 20 günü geçti. Fiili grevi altı gün önceden açıklamak zorunda olduğumuzdan süremiz az" dedi ve işveren ile uzlaşma zemini sağlayabileceklerini ifade etti.

'305 KİŞİ İÇİN ADIM ATILMALI'

Yağcı, THY ile anlaşmazlık yaşanan konuların sözleşmedeki idari maddeler ve geçen yıl işten çıkarılan 305 THY işçisinin geri alınmasından kaynaklandığını belirtirken, "THY'de iş huzuru ve barışı kalmadı. Bunu sağlamak gerekiyor. 305 personel konusunda adım atılırsa çözüm çok kolaylaşır. Dinlenme süreleri, rapor nedeniyle işten çıkarılanlar, personel azlığı nedeniyle part-time personel sayısının artırılması başlıca sorunlar" dedi.

Geçen yıl havacılık iş kolunda grev hakkının yasaklanmasına yönelik yasaya karşı geldikleri gerekçesi ile Hava-İş sendikası mensubu 305 THY çalışanı işten çıkarılmıştı. TBMM'de Ekim 2012'de kabul edilen Sendikalar ve Toplu Sözleşme Yasasıyla hava iş kolunda grev yasağı kaldırılmıştı.

YÜZDE 5 ZAM TALEBİ

Şirketin 2012 yılında 1.1 milyar lira kâr elde ettiğine dikkat çeken Yağcı, "Personelin özverisinin daha uygun değerlendirilmesini istiyoruz. Ücret teklifimiz afaki değil. İşveren biraz daha adım atsa bu konu da çözülür. Düşük ücretlilere ilk altı ay seyyanen zam önerdik, 200 TL artı yüzde 10 önermiştik. Seyyanen zam olursa çözülür. THY diğer altı aylarda yüzde 3 önermişti, biz ise yüzde 5 öneriyoruz" dedi.

HAVA İŞ: SON GREV 1991'DEYDİ

THY yönetimini tartışma masasına dönmeye çağıran Hava İş basın açıklamasında, "Sorunları topluca tartışıp topluca çözmeye davet ediyoruz. Tam da yaz sezonu ve turizm sezonu başlangıcında şirkete zarar verecek kaos ve maceraya, personeli strese sokacak uzlaşmaz tutumlarına son versinler" denildi.

Hava İş bu yönde adım atıldığında yapıcı davranacağını duyururken, grevi hiçbir zaman amaç edinmediğini vurguladı ve şirkette son grevin 1991 yılında gerçekleştiğini hatırlattı.

THY ile Hava İş sendikası arasında 2013 ve 2014'e dair toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde daha önce sonuç alınamamıştı. Bunun ardından, arabulucu heyetin hazırladığı raporu takiben grev çağrısı yapma hakkı bulunan sendika, THY ile görüş ayrılıklarını gidermek için bir kere daha görüşmüş ancak görüşmeler sonuç vermemişti.

14 BİN SENDİKALI

Hava İş tarafından verilen bilgiye göre, THY'nin geçen yıl sonu itibariyle 15 bin 857 kişi olan çalışanlarının, 14 bini sendika üyesi olup bunların 4 bin 601'i kabin ekibinde, 2 bin 7 tanesi de kokpitte çalışıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.