Hava Durumu

Tıp dünyası yasta...

Prof. DR. Nihat Özyardımcı, geçirdiği kalp yetmezliği sonucu vefat etti. Binlerce öğrenci, onlarca asistan, uzman ve öğretim üyesi yetiştiren, çok sayıda kitap ve sayısız makaleye imza atan Prof. Dr. Nihat Özyardımcı, bugün ikindi vakti Nilüfer ilçesi Fatih Sultan Mehmet Camiinde kılınacak cenaze namazının ardından, Hamitler Mezarlığındaki aile kabristanına defnedilecek.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2018 12:27
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2018 12:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Tıp dünyası yasta...

1 Mart 1937'de Çorum'da dünyaya gelen Özyardımcı, ilk, orta ve lise öğrenimini Çorum'da tamamladı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine askeri öğrenci olarak başladı.1957 yılında kendi isteği ile okuluna sivil olarak devam etme kararı aldı . 1961'de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olarak doktor oldu . 1962 yılında Van ili Başkale Kazasında, Sağlık Merkezi Başhekim Vekili ve Hükümet Tabibi olarak göreve başladı. Ocak 1963'te Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı tarafından Sağlık Merkezi Başhekimliğine atandı. O yıllarda hocası Prof. Dr. Ethem Utku, Dr. Bahattin Koruyucu ve Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı Verem Savaş Genel Müdürü Hamdi Açan'ın katkılarıyla Van İlini pilot bölge seçerek cüzzam ve verem taraması yapılmasını sağladı. Başkale Cüzzam Savaş Derneği'ni kurdu toplumla içiçe önemli hizmetlerde bulundu.1964'de evlendi. Tıpta Uzmanlık Eğitimini 1965 - 1969 arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Kürsüsü'nde tamamladı. Bu dönemde hocaları Prof. Dr. Nusret Karasu ve Prof. Dr. Orhan Öger'le birlikte Fransızca olarak tebliğ edilen, Almanya'ya gidecek Türk işçi adaylarının kan proteinleri ile ilgili bir çalışma da yaptı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1969-1974 yılları arasında başasistan olarak görev yaptı . Ulusal Verem Savaş Derneği tarafından 1970 yılında Şeref Rozeti ile onurlandırıldı. 1974 yılında doçent oldu.

İstanbul Üniversitesi Bursa Tıp Fakültesinin 1975 yılında ilan ettiği Göğüs Hastalıkları Doçentlik kadrosuna müracaat eden Doç. Dr. Nihat Özyardımcı, bu göreve atanarak Bursa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Kürsüsünü kurdu. Uzun süre eğitim ve öğretimi tek başına sürdüren Doç. Dr. Nihat Özyardımcı, uğraşlardan sonra kürsüsüne 1 uzman ve 3 asistan kadrosu aldı.

Bursa'da verem savaşı hizmetlerine yeni bir ivme kazandıran Doç. Dr. Nihat Özyardımcı, Ulusal Verem Savaş Derneği tarafından 1976 yılında Gümüş Şeref Madalyası ile onurlandırıldı.

Doç. Dr. Nihat Özyardımcı, merkezi Ankara'da bulunan (TAYA) Toraks Hastalıkları Araştırma Yardım Derneği'nin Bursa Şubesini kurarak 1978-1983 yılları arasında bu derneğin Şube Başkanlığını yaptı.1979 yılında profesörlüğe yükseldi.

Prof. Dr. Nihat Özyardımcı, 1980 yılında Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi dekan yardımcısı olarak görev yaptı. 1986-1991 yılları arasında Bursa Verem Savaş Derneği Başkanlığı, 1988-1990 yılları arasında Ulusal Verem Savaş Dernekleri Federasyon Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.

Türkiye'nin ilk Sigarayı Bıraktırma Polikliniğini ve ilk Halk Astım Okulunu 1992 yılında kurdu. 1997 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları kliniğini bugünkü hizmet alanına taşıyarak son şeklini verdi. 2000 yılında Akciğer Arşivi isimli hakemli bilimsel dergiyi çıkarmaya başladı ve emekli oluncaya kadar editörlüğünü sürdürdü. Binlerce öğrenci, onlarca asistan, uzman ve öğretim üyesi yetiştiren, çok sayıda kitap ve sayısız makaleye imza atan Prof. Dr. Nihat Özyardımcı 1 Mart 2004 tarihinde emekli oldu.

Tıp dünyasının 'Nihat Hoca'sı, dün gece kalp yetmezliği sonucu vefat etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.