Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tiroid bezi deyip geçmeyin!

Vücudun kontrol mekanizmalarından biri olan tiroid bezinin eksik veya fazla çalışmasının, kişide ciddi rahatsızlıklara sebep olabileceği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2019 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2019 11:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Tiroid bezi deyip geçmeyin!

Tiroid bezinin az çalışması, tiroid hormonlarının az üretilmesiyle kanda hormonların düşük olması durumudur. Tiroid bezinin aşırı çalışması ise tiroid hormonlarının fazla miktarda salgılanmasıyla ortaya çıkar.

Tiroid bezi hastalıkları hakkında açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Mehmet A. Ecer, rahatsızlığın tiroid bezinin az çalışması, aşırı çalışması, tiroid bezi iltihabı ve guatr olarak ortaya çıktığını söyledi.

Tiroid hastalıklarının genellikle iyot eksikliği ve irsî sebeplere bağlı olduğunu, kadınlarda daha fazla görüldüğünü ifade eden Ecer, "Tiroidin özellikle kadınlarda gebelik ve menopozda sıklığı artmaktadır. Bu hastalığın özellikle genetik özellikler sonucunda görülme ihtimali yüksektir. Aynı zamanda çevre faktörlerinin de etkili olduğu unutulmamalı" dedi.

Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir

Tiroid bezinin aşırı çalışmasının, özelikle sıcak havaların kendini fazlasıyla hissettirmesi ile birlikte kişilerin sıcağa tahammülsüzlüğünün artması, halsizlik, iyi beslenmeye rağmen kilo alamama gibi belirtiler ortaya çıkardığını dile getiren Ecer, bu emârelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Ecer, troidin az çalışmasına bağlı olarak kadınlarda âdet düzensizliği de yaşanabileceğini belirterek, "Tansiyon yükselmesi ve ani kilo alımı da tiroidin az çalışmasının belirtileri arasındadır. Tiroid bezinin az çalıştığı durumlarda, ilk olarak ilaç tedavisine başlanması gerekiyor. Tedavi ile hormonların normal seviyeye çekilmesi sağlanır. Tiroid hastalıklarında ilaç tedavisi, radyoaktif atom tedavisi veya cerrahi tedavi uygulanabilir. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale ancak kanser şüphesi varsa, ya da kanserli olmayan nodül; yutma, nefes almada problemlere sebep olacak şekilde büyümüşse ancak o zaman uygulanır" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.