Hava Durumu

TOFAŞ işçisinin hukuk zaferi

TOFAŞ'ta yapılan büyük eylemin ardından Türk Metal Sendikası’ndan istifa ederek Çelik İş’e geçtikleri için işten çıkarılan işçiler, işe iade davasını kazandı.

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2016 15:32
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2016 15:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
TOFAŞ işçisinin hukuk zaferi
Otomotiv sektöründe 15 Mayıs 2015’te başlayarak Türkiye gündemine oturan eylemlerin ardından işten çıkarılan TOFAŞ çalışanlarının hukuk mücadelesi sürüyor. 22 Haziran 2015 günü 80 çalışanın iş akdi fesih edildi. TOFAŞ’a karşı işe iade davası açan çalışanlardan 60 kişinin işe iadesi kabul edildi, 20 kişinin ise davası 11 Nisan 2016 günü görülecek. Ancak mahkeme çalışanların sendikal haklarını aradıkları için çıkarıldıklarını kabul etmeyerek sendikal tazminat taleplerini reddetti. Çelik İş Sendikası Avukatı Jan Aras Arslan, kararı Yargıtay’a taşıyacaklarını söyledi.

Kararı Yargıtay’a taşıyacaklarını söyleyen Çelik İş Sendikası Avukatı Arslan, “Mahkeme işe iadeleri kabul etti ancak sendikal haklarını savundukları için işten çıkarıldıklarını kabul etmedi. Bu nedenle kararı Yargıtay’a taşıyacağız. Mahkemenin bu kararı ile işçinin 4 ay boşta geçen süre ücreti yanında 4-8 ay iş güvencesi tazminatına hükmedilmiş oluyor. Ancak sendikal tazminat almaya hak kazanmaları gerekirdi ki bu karar da çalışanlara 1 yıllık sendikal tazminat hakkı tanıyor" şeklinde konuştu.

Çelik İş Sendikası Avukatı Jan Aras Arslan, çalışanların Türk Metal’den istifa ederek Çelik İş’e üye olmaları ve yeni üyeler kaydetmeleri yüzünden işten çıkarıldıkları sabitken, mahkemenin sadece işe iade kararı vermesini eleştirdi. Avukat Arslan, “Türkiye’de sendikal tazminat konusunda sermayeden korkmayacak, çekinmeyecek cesur yargıçlara ihtiyaç var. Yargıtay’dan hakkımızı alacağımıza inanıyorum” dedi.

İşe iade davası açan 2 çalışanınsa talepleri reddedildi. Çeliş İş Sendikası’nda çalışmaya başlayan Mehmet Altın ve Soner Şahin de kararı Yargıtay’a götürüp haklarını arayacağını söyledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.