Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Torba Yasa en çok madenciyi vurdu... İşsiz kaldılar

Zonguldak'ta, torba yasası olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girmesinin ardından 22 özel maden işletmecisi, saat 24.00 itibariyle üretimi durdurdu. 4 bin 500 madencinin çalıştığı bu ocaklarda vardiya çıkışı işsiz kaldıklarını öğrenen işçiler hayal kırıklığına uğradı.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2014 09:25
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2014 09:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Torba Yasa en çok madenciyi vurdu... İşsiz kaldılar
Torba yasasının ilk mağduru maden işçileri oldu. Kentte faaliyet gösteren 22 özel kömür işletmecisi, sektöre ekonomik yükümlülük getireceği gerekçesiyle üretimi durdurma kararı aldı. Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde 24 yıldır hizmet veren 150 işçinin çalıştığı Arılar Madencilik Şirketi'nde üretimini durdurdu. Şirket görevlisi Ali İhsan Aygün, 16.00-24.00 vardiyasında çalışan 21 işçiye, iş çıkışında maden yasasından dolayı yönetim kurulunun saat 24.00 itibariyle üretime ara verdiğini, işçilerin yasal haklarının ödeneceğini duyurdu. Yerin 85 metre altında çalıştıktan sonra işsiz kaldıklarını öğrenen elleri ve yüzleri kömür karası madenciler, şaşkınlıklarını gizleyemedi.

21 yıllık madenci 52 yaşındaki Mustafa Cepcioğlu, işverenin yasanın çıkması durumunda üretimin durdurulacağını kendilerine bildirdiğini belirterek şunları söyledi:

"Mesai bitirmiş eve giderken işsiz kaldığımızı öğrendik. Arkadaşların hepsi mağdur. İnşallah çözüme kavuşur. Bu kanunun şirkete belirli bir yük getirdiğini biliyoruz. Devlet bunun alt yapısını bilmeden, düzeltmeden bu kanunu çıkardı. Bizim lehimize bir kanun ama işverene de bir yük getiriyor. İşveren ile hükümet arasında bir anlaşma sağlanması lazım” dedi.

Şirket görevlisi Ali İhsan Aygün ise yeni çıkan yasadan dolayı Arılar Madencilik Şirketi’nin üretimine saat 24.00 itibariyle son verdiğini söyledi. Aygün, şöyle dedi: “Maden kanununun işverene ağır yükler getirdiği için yönetim kurulu böyle bir karar almıştır. Kömür ocağından çıkan işçilerin hepsi üzgün çıktılar. Hepsi işlerini severek yapıyorlardı. Hepsi de evlerine üzgün bir şekilde gidecek. Zonguldak’taki özel şirketler mağdur durumdadır. Biran önce bunun çözüme kavuşturulmasını ve işçilerin yeniden işe kavuşmalarını istiyoruz.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.