Hava Durumu

TRT, Demirtaş için cezaevine girecek

YSK, HDP'nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın TRT üzerinden görüntülü ve sesli propaganda yapmasına vize verdi. Kayıt için TRT kameraları Edirne Cezaevi'ne gidecek.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2018 09:43
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2018 09:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
TRT, Demirtaş için cezaevine girecek

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhurbaşkanlığı seçimleri için adayların resmi propagandasının ayrıntılarını belirledi. YSK, HDP'nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın TRT üzerinden görüntülü ve sesli propaganda yapmasına vize verdi. Kayıt için TRT kameraları Edirne Cezaevi'ne gidecek.

YSK'nın kararına göre Cumhurbaşkanı adayları Erdoğan, Muharrem İnce, Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu, Selahattin Demirtaş ve Doğu Perinçek'e görüntülü ve görüntüsüz propaganda yapma hakkı tanınacak.

SIRALAMA KURA İLE BELİRLENECEK

Adayların hangi tarih ve saat ile hangi sırayla konuşacağına, çekilecek kura ile karar verilecek. Propagandalarında adaylar, kendilerini tanıtacak, programlarını ve yapacakları işleri anlatacak, yaptıkları ve yapacakları icraatla seçim beyannamelerini aktaracak.

"DIŞARIDA DA OLABİLİR"

YSK'nin Seçim Yasası'na dayandırdığı kararına göre, diğer Cumhurbaşkanı adayları ile birlikte Demirtaş'ın propagandası; YSK'nin görevlendireceği bir kurul üyesi huzurunda ve TRT'de görevli personel tarafından ses ve görüntü alma cihazı ile tespit edilecek. Ancak görüntülü propaganda için iki seçeneğin olduğu belirtildi.

HDP BAŞVURU YAPACAK

Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre HDP'nin YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, "YSK'nin eğilimi Demirtaş için TRT ekibinin cezaevine gönderilmesi yönünde, çünkü YSK zorunluluk. TRT çekimleri için Edirne Cezaevi'nde bir çekim yapılmasını bekliyoruz. Başvurumuzu yapacağız. Yasa hükmü çok açık" ifadesini kullandı. AK Parti YSK temsilcisi Recep Özel ise, "Adalet Bakanlığı ile bir görüşme yapılacak. Demirtaş'ı TRT stüdyosuna getirip öyle de çekebilirler. Cezaevinde stüdyo şartları oluşturulursa ikisi de olabilir" dedi.

SUÇ TEŞKİL EDEN GÖRÜNTÜLERE YER VERİLMEYECEK

YSK'nin kararına göre, propagandalarda suç teşkil eden görüntülere yer verilemeyecek. Suç teşkil etmesi halinde YSK görüntülerin yayımlanmasına izin vermeyecek. Propaganda konuşmalarının alındığı kayıt cihazı YSK tarafından saklanacak. Konuşma veya görüntüler dava konusu yapılırsa ve istenirse kayıtlar adli makamlara verilecek. Suç teşkil eden konuşmaları yapanlar hakkında verilecek ceza bir katından iki katına kadar arttırılabilecek. Propaganda yayınlarının tam tarafsızlık ve eşitlik içinde yapılmasından TRT ve YSK sorumlu olacak.

Radyo ve televizyonlarda propaganda yapmak isteyen Cumhurbaşkanı adaylarının en geç 6 Haziran Çarşamba gününe kadar başvurması gerekiyor. Seçimlerin ikinci tura kalması halinde ikinci konuşmanın son başvuru tarihi ise 1 Temmuz Pazar günü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.