Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Türk bilim insanları laboratuvarda 3 boyutlu doku üretecek'

Kemik, kıkırdak, deri gibi 3 boyutlu dokular yakında Türk bilim insanları tarafından İstanbul'daki bir laboratuvarda üretilebilecek. Geçen yıl kurulan İstinye Üniversitesi bünyesinde 4 ayrı araştırma geliştirme merkezi kurduklarını açıklayan İstinye Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdal Karaöz, kök hücre ve doku mühendisliği, moleküler ve kanser araştırmaları ve 3 boyutlu tıbbi ve endüstriyel tasarım ile nörolojik bilimler alanlarında gelişmelerin çok yakın olduğu müjdesini verdi.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2017 10:37
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2017 10:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
'Türk bilim insanları laboratuvarda 3 boyutlu doku üretecek'

Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde 6-7 Eylül tarihlerinde düzenlenen MMG Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi'nde DHA'ya açıklamalarda bulunan İstinye Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karaöz, geçtiğimiz yıl kurulan üniversitenin Ar-Ge konusunda önemli girişimlerde bulunduğunu ve 4 farklı alanda merkez kurduklarını belirtti.

4 ayrı araştırma ve geliştirme merkezi kuruldu

Prof. Dr. Erdal Karaöz geçen sene kurulan bir üniversite olmasına rağmen inovasyon konusunda yaptıkları atılımları şöyle açıkladı: "İstinye Üniversitesi'nde hedef olarak 4 farklı alanı seçtik. Kök hücre ve doku mühendisliği, moleküler ve kanser araştırmaları, 3 boyutlu tıbbi ve endüstriyel tasarım ve son olarak nörolojik bilimler alanlarında 4 ayrı araştırma ve geliştirme merkezi kurduk. Bunların hepsinin alt yapılarını tamamladık. Burada çalışacak araştırmacıları, bilim insanlarını, gerek yurt içi, gerek yurt dışından kadromuza dahil ettik ve yaklaşık 6 aydır da bu ar-ge merkezlerinde çalışıyoruz. Öncelikle kök hücre ve doku mühendisliğinde çalışacak grup yaklaşık 17 yıllık birikime sahip, yurt içi ve yurt dışından gelenlerden oluşan bir ekip."

'Ölmüş beyin dokuları tekrar tedavi edilebilecek'

Şu ana kadar yaptıkları projelerden ve üzerinde araştırmaları devam eden gelişmelerden de bahseden Prof. Dr. Karaöz, sözlerine şöyle devam etti:

"Kas erimesi ile alakalı bir hastalık üzerine proje bitirdik. Genelde bütün hastalıkların ortak karakteri şu, herhangi bir nedenden insan vücudunda merkezi sinir sistemindeki hücrelerin ölmesi. Bunu tıbbın hiçbir tekniği yerine koyamıyor. Dolayısıyla kök hücre dediğimiz tedaviler ölmüş dokuyu tekrar tamir etmek, yenilemek amacıyla yapılan uygulamalardır. Kök hücre tedavisi uyguladığımız hastalarda bizi çok heyecanlandıran sonuçlar var ama bunlar henüz daha çok erken. Beyinde, omurilikte, beyincikte ölmüş olan hücrelerin ya da dokunun yenilenmesi."

'Türk bilim insanları da laboratuvarda 3 boyutlu doku üretecek'

Doku mühendisliği laboratuvarı kurduklarını da anlatan Prof. Dr. Karaöz burada insanların kemik, kıkırdak, deri gibi 3 boyutlu dokularını üretmek gibi bir amaçları bulunduğunu belirterek, "Çok yakında İstinye Üniversitesi araştırmacılarının bu konuda çabalarının sonuçlarını göreceksiniz. Laboratuvarda yetiştirdiğimiz kulak dokusunu duyabileceksiniz" dedi.

'İdrar veya kan örneğiyle kanser erken teşhis edilebilecek'

Moleküler kanser araştırmalarına çok önem verdiklerini de belirten Prof. Dr. Karaöz, "Bu alanda biz 3 tane başlık seçtik. Bir tanesi tanı. Yani ne kadar erken tanı koyabilirsek kanserin tedavisinde çok daha başarılı olabildiğimizi biliyoruz. Dolayısıyla kanserin henüz başlangıç evrelerinde, hiçbir şeyin farkında değilken hastadan alınacak bir idrar örneği ile oradan elde edeceğimiz çok mikro moleküllerin tespiti ile sizde daha kanserin çok erken tanısına yönelik çabalarımız var. Tanı ile beraber tedavi ile alakalı çabalarımız var. Yeni ilaç geliştirme çabalarımız var. Bu anlamda üniversitemiz bünyesinde moleküler kanser araştırma merkezi müdürü, Prof. Dr. Engin Ulukaya'nın bir sentez molekülü var. Onun patentini aldık ve bu çabalar devam ediyor" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.