Hava Durumu

Türk ibaresini kaldırın yoksa...

Bakanlık bu tebligatla uyardı

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2013 10:48
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2013 10:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Türk ibaresini kaldırın yoksa...

İsimlerinde, ‘’Türk-Türkiye-Cumhuriyet ve Milli’’ kelimeleri şirketlerin adlarını değiştirmeleri yolunda yapılan tebligat, tepki çekti. Gümrük Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, konunun Türk Ticaret Kanunun 46. maddesinden kaynaklandığını, şirket ünvanı olarak sadece bu isimlerin herhangi bir ek olmadan kullanılmasının, Bakanlar Kurulu iznine tabi olduğunu açıkladı.

Başta Erzurum Ticaret Sicili Müdürlüğü olmak üzere il müdürlüklerince adında ‘’Türk-Cumhuriyet-Milli ve Türkiye’’ kelimesi bulunan şirketlere gönderilen yazılar da, Türk Ticaret Kanununa dayandırılıyor. Örneğin ‘’Anadolu Türk Gıda’’, ‘’Asya Milli Pazarlama’’ gibi şirketlerin unvanlarından ‘’Türk-Milli’’ ifadelerini çıkarmaları isteniyor. Tebliğ yazılarında şöyle deniliyor:

“Türk Ticaret Kanunu’nun 46. maddesinin 3. fıkrasında ‘Türk’, ‘Türkiye’, ‘Cumhuriyet’, ‘Milli’ kelimeleri bir ticaret unvanına ancak Bakanlar Kurulu kararıyla konabilir. Yasanın bu maddesini ihlal edenler veya yasaya aykırı olarak unvanı devredenlerle, devralan ve kullananlar, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır hükmü bulunmaktadır. Bu itibarla, unvanınızda bulunan ‘Türk’ ibaresinin kaldırılması gerekmektedir. 5 iş günü içerisinde gerekli tadil tasarısı ve ortaklar kurulu karar suretini müdürlüğümüze tescil ettirerek unvanınızı değiştirmeniz gerekir, aksi halde hakkınızda işlem yapılacak ve C.Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulacaktır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.