Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'den Yunanistan'a tepki

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan'daki Bölge İstinaf Mahkemesinin İskeçe Türk Birliğinin yeniden tescil için yaptığı başvuruyu reddetmesinin, Yunan meclisinin yasal düzenlemesinin, örgütlenme hakkının hayata geçirilmesi için yetersiz olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2018 21:20
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2018 21:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Türkiye'den Yunanistan'a tepki

Sözcü Aksoy, Batı Trakya Türk azınlığının önde gelen sivil toplum kuruluşlarından İskeçe Türk Birliğinin yeniden tesciline ilişkin başvurusunun Yunanistan İstinaf Mahkemesi tarafından reddedilmesi hakkındaki soruya yazılı cevap verdi.

Konuya ilişkin Aksoy, "Mahkemenin bu kararı, Yunan meclisinin yasal düzenlemesinin, örgütlenme hakkının hayata geçirilmesi için yetersiz olduğunu göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

İskeçe Türk Birliğinin, isminde Türk kelimesi geçtiği gerekçesiyle Yunan makamları tarafından yasakladığını belirten Aksoy, ardından Birliğin başlattığı hukuk mücadelesi sonucunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), örgütlenme hakkının Yunanistan tarafından ihlal edildiğine hükmederek Yunanistan'ı bu doğrultuda düzenlemeler yapmaya davet ettiğini hatırlattı.

Aksoy, bu çerçevede, AİHM kararlarının icrası kapsamında Yunan Meclisinde 2017 yılında yasal bir düzenleme kabul edildiğinin altını çizerek, "Yasaklanan derneklere yeniden tescil için başvuru imkanı tanınmış ancak bu başvuruların kabulüne ciddi istisnalar getirilmişti. Nitekim, Yunanistan'daki Bölge İstinaf Mahkemesince alınan son kararda, İskeçe Türk Birliğinin yeniden tescil için yaptığı başvuru reddedilmiştir. Yunanistan'ın Batı Trakya Türk azınlığı sivil toplum örgütlerinin isimlerini ayrım yapmadan tescil etmesini ve bu çerçevede AİHM kararlarının uygulanmasına imkan sağlayacak düzenlemeler yapmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.