Hava Durumu

"Türkiye kilit rol oynayacak"

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski, "Türkiye, Avrupa ve batı güvenliği açısından kilit rol oynayacak" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2012 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2012 10:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
"Türkiye kilit rol oynayacak"
Bu yıl 8. gerçekleşen 'Sakıp Sabancı Konferansı' Washington'daki düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'de düzenlendi. "Batı ve Türkiye: Geniş Küresel Mimarinin Şekillendirilmesindeki Rolleri" konu başlığı ile Sabancı Üniversitesi ve Brookings Enstitüsü işbirliği ile düzenlenen "Sakıp Sabancı Konferansı'nın, bu yılki konuğu emekli ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski olurken, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da bir konuşma yaptı.

Washington'daki konferans, canlı video konferans bağlantısı ile Türkiye'den, Sabancı Üniversitesi'nin Tuzla'daki kampüsünden izlenebilirken konferansta ağırlıklı olarak küresel liderlik, güç dengeleri, ABD ve Avrupa'nın konumu, bir AB aday ülkesi ve ABD'nin önemli müttefiklerinden olan Türkiye'nin küresel ilişkilerdeki rolü tartışıldı. Konferansın açış konuşmasını Brookings Enstitüsü'nden Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı yaptı.

Güler Sabancı konuşmasında, konferansın, Sakıp Sabancı'nın anısını yaşatmak amacıyla düzenlendiğini belirterek, tüm yaşamı boyunca ifade özgürlüğünü savunan, serbest piyasaya inanmış ve serbest girişime her zaman destek vermiş olan Sakıp Sabancı'nın daha da önemlisi, kalıcı barış ve istikrara ulaşmak, yarınki nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmak için uluslararası işbirliğinin öneminin bilincinde olduğunu vurguladı. Güler Sabancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konferans dizisi 2005 yılından beri aynı ilkelere inanan, bunları çalışmalarında yaşatan devlet insanları ve öncü kişilikler için bir platform oluşturmaktadır. Bu yılki konferans ve konuşmacı da çok önemli bir kavşakta karşımıza çıkmaktadır. Dünya çok büyük bir küresel değişimden geçmektedir. Güç dengeleri artık batının lehinde değildir. ABD ve Avrupa'nın tek taraflı çıkarları doğrultusunda da şekillenmemektedir. BRIC gibi bölgesel güç blokları, kendi bölgelerinde denizaşırı ilişkilerin önde gelen oyuncuları haline gelmiştir. Batı'nın bu coğrafyalardaki geleneksel nüfuzuna karşı çok sağlam liderlik ve politika alternatifleri sunmaktadır. Birleşmiş Milletler, IMF ve G20 gibi uluslararası örgütlerde ve NAFTA ya da ASEAN gibi bölgesel oluşumlarda daha fazla güç ve temsil talepleri vardır."

"KÜRESEL LİDERLİKTEN SÖZ EDEBİLMEK İÇİN TÜRKİYE'NİN BÖLGESEL GÜCÜNE DEĞİNMEK ŞARTTIR"


Güler, "Bu ülkeler gibi Türkiye de küresel düzenin geleceği için büyük önem taşımaktadır. Brzezinski'nin son kitabı Stratejik Vizyon'da da belirttiği gibi, "Amerika'nın veya Avrupa'nın küresel liderliğinden söz etmek için, jeopolitik hedeflerini ileriye götürmekte Türkiye'nin bölgesel gücüne değinmek şarttır" diye konuştu.

Sabancı, "Bir Avrupa Birliği aday ülkesi ve ABD'nin önemli müttefiklerinden olan Türkiye'nin önümüzdeki çeyrek yüzyılda küresel ilişkilerde giderek büyüyen bir rol oynayacağı kesindir" dedi.

Güler Sabancı konuşmasını, bu olayların nasıl gelişeceğini, küresel politika ve güvenlik çalışmalarının önde gelen uzmanlarından olan Zbigniew Brzezinski'den dinleyeceğimiz için çok şanslıyız diyerek bitirdi.

"HER ŞEY BİR VİZYON İLE BAŞLATILABİLİR"

Yeni bir dünyada yaşandığını belirten ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski ise, "Benim neslim için bunu söylemek çok etkileyici. Gerçekten birbiriyle çok farklı şeklerde bağlı bir yeni dünyada yaşıyoruz. Ve ümit ediyoruz ki gelecekte bu çok daha etkili işbirliklerinin de başlangıcı olacak. 20 yüzyılla ilgili benim muhakemem de öne çıkan unsurlardan bir tanesi şu ' Ya çok başarılı bir yüzyıl olacak küresel anlamda bakıldığında yada insanlık tarihindeki en kötü yüzyıl olacak.' Bunu bir an durup düşündüğümüzde sanırım karşı karşıya bulunduğumuz sorunları farklı bir yaklaşım benimseyebiliriz. Kitabımın ismi 'Stratejik Vizyon'. Kitabımın ismini vizyon olarak bilerek seçtim. Burada düşündüğüm özellikle şu etkili bir girişimin öncelikle paylaşılan bir vizyon yolu ile ortaya koyulması lazım. Bu bir şablon değildir. Her şey bir vizyon ile başlatılabilir" dedi.

"TÜRKİYE, AVRUPA VE BATI GÜVENLİĞİ AÇISINDAN KİLİT ROL OYNAYACAK"


Türkiye'nin Batı üzerindeki rolü hakkında görüş bildiren Brzezinski ise, "Son 200 yıldır Avrupa'da kaos hakimdi. Bugün dünyada bölgesel krizler küresel durumu şekillendiriyor ve Avrupa-Asya bölgesini doğrudan etkiliyor. Bu güç merkezinin kaydığının işaretidir. Türkiye ve Rusya bu denge sisteminde önemli role sahiptir. Türkiye, Avrupa ve batı güvenliği açısından kilit rol oynayacak. Şu anda NATO üyeleri arasında en önemli dört üyeden biri. ABD inişte değil, hala sistemin temel oyuncusu odur.

Ama sistemi kontrol etmesi batılı düzenin genişlemesi ile mümkündür. Bu batılı düzenin içerisinde de Türkiye ve Rusya'nın yeri tartışılmaz derecede önemlidir. Türkiye'nin AB üyeliği batılı ülkelerin çıkarları için de gereklidir. Dünyada eş zamanlı iki devrim olmuştur. Biri Sovyet devrimidir. Diğeri ise Atatürk'ün yaptığı devrimdir. Bulunduğu stratejik konumu Türkiye'yi Ortadoğu ülkelerinden ayıran en önemli özelliğidir. Bir diğer ayırt edici özelliği de laik oluşudur. Türkiye Avrupa'nın bir parçasıdır ve önümüzdeki dönemde İran'ın geleceği açısından bir demokrasi modeli oluşturmaktadır. Aynı zamanda Orta Doğu düzeni için de bir model oluşturmaktadır. Türkiye Avrupa Enerji güvenliği için kilit bir öneme sahiptir. Önümüzdeki yüzyıldaki en büyük tehlike iklim değide temsil talepleri vardır."

"KÜRESEL Lİşikliğidir. Bu tehlike bütün gezegeni tehdit etmektedir" dedi.

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Onursal Başkanı merhum Sakıp Sabancı'nın adını taşıyan "Sakıp Sabancı Konferansı", saygın devlet adamlarının uluslararası siyasetteki en son gelişmeler hakkında görüşlerinin yanı sıra Türkiye'nin dünya siyasetindeki yerine uluslararası platformlarda dikkat çekmek amacıyla her yıl Brookings Enstitüsü ve Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenirken 2005 yılından bu yana düzenlenen konferans dizisinde sırasıyla; ABD Dışişleri Eski Bakanı Madeleine Albright, Dünya Bankası Eski Başkanı Paul Wolfowitz, ABD Dışişleri Bakanı Eski Yardımcısı Richard Holbrooke ABD Dışişleri Bakanı Eski Yardımcısı, Büyükelçi, Nicholas Burns, Oxford Üniversitesi Rektörü Chris Patten ve ABD'nin Avrupa ve Avrasya İlişkilerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon ve Nato Eski Genel Sekreteri ve AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik eski Yüksek Temsilcisi Javier Solana konuşmacı olarak katılım sağlamıştı.





Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.