Hava Durumu

Türkiye'nin gözü kulağı Almanya'da

Almanya Parlamentosu, bugün 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanıyan bir tasarıyı oylayacak. Başbakan Merkel, Dışişleri Bakanı Steinmeier ve Başbakan Yardımcısı Gabriel’in oturuma katılmaları beklenmiyor.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2016 06:46
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2016 06:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Türkiye'nin gözü kulağı Almanya'da
Bugün gözler Alman Parlamentosu’na ve Türkiye’nin nasıl bir tepki göstereceğine çevrildi. Parlamento, 1915 tehcirini Ermeni soykırımı olarak niteleyen tasarıyı bugün mecliste tartışarak oylayacak. Hükümet ortakları Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller’in ortak tasarısı üçüncü gündem maddesi olarak bugün  Almanya saatiyle saat 11.10’da (TSİ 12.10) tartışmaya açılacak. Tartışma için bir saat 5 dakika öngörülüyor. Bu durumda tasarı en erken saat 12.15 (TSİ 13.15) gibi Meclis’te oylamaya sunulacak. 

Merkel bugün saat 11.30’da Berlin’de “Ulusal MİNT Zirvesi”ne konuşmacı olarak katılıyor ve saat 11.40’da “Dijital Eğitim” üzerine bir konuşma yapacak. CDU-SPDkoalisyon hükümetinin sözcüsü Christiane Wirtz, Başbakan Merkel’in bir başka toplantı nedeniyle şimdiki duruma göre oylamaya katılamayacağını söyledi. SPD Grup Başkan Veikili Thomas Opperman ise “Parlamento, Merkel ve Steienmeier olmadan da çalışabilir” dedi.

Kamuoyuna sızan bilgilere göre Angela Merkel önceki gün partisi CDU’nun grup toplantısında tasarı üzerine yapılan test oylamada net tavır almadı. Merkel ne tasarıdan yana ne de tasarıya karşı açık bir tavır göstermekten kaçındı. Tasarıyı hazırlayan çalışma grubunda yer alan CDU’lu Franz Josef Jung, “Bu tasarı bir ülkeyi suçlu sandalyesine oturtmak anlamına gelmiyor. Sadece tarihi bir olayı belirlemek” diyerek, Türkiye’nin aşırı bir tepki göstermemesini arzu ettiğini de söyledi.

YEŞİLLER’DEN ÇAĞRI

Başbakan Angela Merkel’in oylamaya katılmayacağı haberleri üzerine Yeşiller, Başbakan’ı eleştirdi. Yeşiller grup sözcülerinden Britta Hasselmann, Merkel’i oturuma katılmaya çağırdı ve “Başbakan Merkel’in katılması bu zor ve önemli tartışmanın ehemmiyetini artırır” dedi. Kulislerde Arjantin ziyareti nedeniyle toplantıya katılamayacak olan SPD’li Dışişleri Bakanı Steinmeier’in kapalı kapılar ardında, “Burada olmadığıma seviniyorum” dediği sözleri dolaşıyor. Başbakan Yardımcısı ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel de saat 10.00’da Berlin’de “Yenilik Araştırmaları” konulu bir toplantıya katılıyor. Bu nedenle Gabriel’in de oylamaya katılması beklenmiyor.

ALMAN HÜKÜMETİ NİYE İZİN VERDİ

Yeşiller, Türkiye-AB mülteci zirvesine yaklaşık bir hafta kala 25 Şubat 2016’da 1915 olaylarını ‘Soykırım’ olarak niteleyen bir tasarıyı gündeme getirdi.

Koalisyon sözcüleri 1915 olaylarının soykırım olduğunu, ancak tasarının şimdi “Zamansız” olduğunu savundu. Özdemir bunun üzerine dört şartla tasarıyı geri çekti.

1- Tasarı birlikte hazırlanacak.
2- Açık bir şekilde soykırım denilecek.
3- Almanya’nın sorumluluğu kabul edilecek.
4- Türkiye-Ermeni ilişkilerinin düzeltilmesi istenecek.

Böylece koalisyon 7 Mart’ta Brüksel’de yapılacak Türkiye-AB mülteci zirvesini tehlikeye atmadı. Muhalefet partileri, koalisyon hükümetini mülteci krizi nedeniyle, Türkiye’ye fazla taviz verdiği gerekçesiyle baskı altına aldı. Koalisyon hükümeti, verilen sözü yerine getirmek ve baskıya boyun eğmediklerini göstermek için Yeşiller’le birlikte bir çalışma grubu oluşturdu. Çalışma grubu da yeni tasarıyı hazırladı. 

CEM ÖZDEMİR FİKİR DEĞİŞTİRDİ

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, 2001’de Fransa Parlamentosu’nun 1915 olaylarını soykırım olarak kabul etmesine karşı “Frankfurter Allgemeine” Gazetesinde kaleme aldığı yazıda benzeri bir tasarının Alman Parlamentosu’na gelmesine karşı çıkmıştı. “Boğaz’da Uzun Yol” başlıklı 5 Nisan 2001 tarihli yazıda Cem Özdemir özetle şöyle yazdı:

“Bir Türk atasözü, amacın ne? Üzüm yemek mi yoksa bağcıyı dövmek mi diyor. Anadolulu Ermenilerin büyük kıyımından 86 yıl sonra burada da Alman Meclisi’nin Fransa Ulusal Meclisi gibi “Bu bir soykırımdı” diyecek benzeri bir tasarıyı karara bağlaması isteniyor. Ben Alman Parlamentosu’ndaki mevkidaşlarıma Fransa örneğini takip etmelerini tavsiye etmem. 1915 ve daha önce 1895’te yaşanan korkunç olayların ele alınacağı yer ne Washington ne Paris ne de Berlin.”

Cem Özdemir, yazısında bunun Türkiye’de milliyetçilerin ekmeğine yağ süreceği görüşlerini savunuyor. Şimdi ise Özdemir, soykırım tasarısına önayak oluyor.

SARKİSYAN'DAN 'TANIYIN' ÇAĞRISI

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Alman Bild Gazetesi’ne verdiği röportajda Alman milletvekillerine, 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanımaları, Türkiye’nin baskılarına boyun eğmemeleri çağrısında bulundu. Bugün Alman Parlamentosu’nda yapılacak oylama öncesinde konuşan Sarkisyan; “Başka bir ülkenin devlet başkanı kızacak diye Ermeni soykırımını, soykırım olarak nitelememek adil olmaz” dedi. Ermenistan ile Türkiye arasında yürütülen ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinin başbakan olduğu dönemlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bloke edildiğini öne süren Sarkisyan, Avrupa’nın mülteci krizinde Türkiye’ye güvenmemesi gerektiğini savundu. Sarkisyan, “Bana kalırsa Avrupa, gözleri kapalı Erdoğan’a güvenmemeli, mülteci sorunu için kendi çözümlerini bulmalı” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.