Hava Durumu

Türkiye'yi sarsan o davada tuhaf gelişme

Malatya Zirve Yayınevi katliamı davasında ev hapsine alınan sanıkların sık sık evlerinden çıkmasına rağmen mahkemenin tutuklama kararı vermemesiyle başlayan skandal devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2014 13:14
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2014 13:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Türkiye'yi sarsan o davada tuhaf gelişme

Mahkemenin ihlal bildirimlerine rağmen tutuklamaya karar vermemesinin ardından Denetimli Serbestlik Bürosu'na bir ihtar göndererek sadece sinyal bilgileri ile mahkemeye başvurulmamasını istediği ortaya çıktı. İş yükü nedeniyle bu tür ihlal bildirimlerinin vakit aldığı belirtilen ihtarda, teknik verilerin de mahkemeye gönderilmesini, ihlalin gerçekleştiği iddia anında veya hemen akabinde sanığın sabit telefon hattından aranması veya görevlilerin konutuna giderek tutanak tanzim etmesi gerektiği "ihtar" edildi. Ayrıca 10 Haziran'da tahliye edilerek yurt dışyına çıkış yasağı konulan sanık Hurşit Tolon'la ilgili yasak kararının UYAP sistemi üzerinden anında sınır kapılarına bildirilmesi gerekirken halen işlemlerin sürdüğü ortaya çıktı.

"Sinyal bilgileri yetmez, evine gidin"

Zirve Yayınevi katliamı davasında tutukluluk sürelerini 5 yılla sınırlayan yasa nedeniyle tahliye edilerek ev hapsine alınan sanıkların adli kontrol hükümlerine aykırı olarak defalarca evlerini terk ettiği, buna rağmen mahkemenin tutuklama kararı vermekten kaçınarak adli kontrole, "aynen devam" kararı verdiği ortaya çıkmıştı. Mahkemenin adli kontrole ilişkin kararında ev hapsi yükümlülüğünü ihlal eden sanıkların derhal tutuklanacaklarının belirtilmesine rağmen, sanıkların ihlallerine göz yumulduğu eleştirilerinin ardından mahkeme, Denetimli Serbestlik Bürosu'na "ihtar" göndererek sinyal bilgilerine dayanılarak tutuklama talep etmemesini istediği ortaya çıktı.

Katliam davasının görüldüğü Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların elektronik kelepçelerinden gelen sinyal bilgileriyle evden dışarı çıktıkları tespitini yapan ve durumu mahkemeye bildiren Denetimli Serbestlik Bürosu'nu bir ihtar gönderdi. İhlal tutanakları değerlendirilerek yükümlülüğü ihlal sayılıp sayılmayacağı hususunda karar verilmesi talebinin gönderildiği anımsatılan ihtarda sadece sinyal bilgileri değerlendirilerek yükümlünün adhi koltrol kararını ihlal etmiş sayılamayacağı belirtildi. İhtarda, ihlale karar verilebilmesi için "bu hususun teknik olarak belirlenmesi, bu belirlemeye esas her türlü teknik veri ve bilginin toplanarak evraka bağlanması ve ihlalin gerçekleştiği iddia edilen anda veya hemen akabinde sanığın sabit telefon hattından aranması suretiyle veya görevlilerin ilgilinin konutuna giderek tutanak tanzim etmek suretiyle bu hususun belgelenmesi" gerektiği belirtildi. İhtarda, mahkemenin iş yükünden de bahsedilerek ""Mahkememizdeki iş yoğunluğu ve belirtilen şekilde bir tespit yapılmadan sadece sinyal bilgileri değerlendirilerek yükümlünün adli kontrol kararını ihlal etmiş sayılamayacağı, belirlenen tespitler yapılmadan ve yükümlünün adli kontrol kararını ihlal ettiği belirlenmeden mahkememize bu şekilde taleplerin gönderilmemesi ihtaren rica olunur" denildi.

Mahkeme ayrıca çeşitli tarihlerde ev hapsini ihlal ettikleri tespit edilen sanıklar Hamit Çeker, Cuma Özdemir, Salih Gürler hakkında "tutuklama" talebiyle yapılan başvuruları da ihtarda belirtilen gerekçelerle reddetti.

Tolon'un yurt dışı çıkış yasağı hala yürürlüğe girmedi

Bu arada Zirve Yayınevi davasında yargılanırken bir süre önce tahliye edilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon'a konulan yurt dışı çıkış yasağının da hala yürürlüğe konulmadığı ortaya çıktı. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nan, 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıya göre Tolon hakkında verilen yurt dışına çıkmaktan yasaklanmasına ilişkin karar, UYAP'ta yaşanan sıkıntı nedeniyle mahkeme tarafından savcılığa elektronik ortamda değil, fiziki olarak gönderildi. Savcılık da bu karara numara vermeden "muhabere (iletişim) evrakı" üzerinden işlem yaptı. Savcılık işlemlere ilişkin Pasaport şube müdürlüğüne de faks çekti. Ancak Tolon'un tahliyesine ve yurt dışına çıkış yasağına karar veren Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi savcılığa bir yazı yazarak "evrakın mahal mahkemesince numara alınacak bir şekilde gönderilmesi gerektiği" konusunda uyardı. Cumhuriyet Savcısı İlhan Köse de işlemlerin tamamlanabilmesi için 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne bir yazı yazarak Tolon'un yurt dışına çıkmaktan yasaklanmasına ilişkin adli kontrolün sistem üzerinden numara alınacak bir şekilde "çok ivedi" gönderilmesini istedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.