Hava Durumu

UEFA'dan kulüplere büyük gözaltı

3 aşamalı değerlendirme için tüm dosyalar federasyona gönderilirken ayrıca 18’i Süper Lig, ikisi de PTT 1. Lig’den toplam 20 takım da UEFA’dan lisans almak için Avrupa futbolunun patronunun kapısını çaldı.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2013 17:54
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2013 17:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
UEFA'dan kulüplere büyük gözaltı

Türkiye'de kulüplerin daha önce pek çok defa baskıyla ertelettirdiği UEFA kriterleri olarak anılan “lisans alma zorunluluğu” ile ilgili olarak Süper Lig, PTT 1. Lig ve 2. Lig’deki 70 takım dosyalarını hazırlayarak TFF’ye teslim etti.

3 aşamalı yapılacak değerlendirme sonunda kriterleri yerine getirdiği tespit edilen kulüpler haziran ayında ulusal lisans alma hakkını elde ederken yerine getirmeyenler küme düşürülme dahil büyük cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar.

Ulusal kriterler dışında lisansını UEFA standartlarına çekmek isteyen kulüpler ise şartlarını daha fazla zorlayacak. Bunun için 18 Süper Lig kulübünün yanı sıra PTT 1. Lig’den 2 kulübün de başvuru yaptığı öğrenilirken G.Saray, Beşiktaş, F.Bahçe, Trabzon gibi Avrupa Ligi ya da Şampiyonlar Ligi’ne gitmesi beklenen kulüplerimiz UEFA tarafından daha sıkı denetimden geçecek.

ŞEFFAFLAŞACAKLAR

Bunlar arasında ise en çok öne çıkanlar ise kulüplerin ekonomik ve mali imkânlarını geliştirmek suretiyle şeffaflaşarak güvenilirliğini sağlamak. Bunun dışında ise kulüplerin oyuncular, sosyal ve vergi mercileri ile diğer kulüplere karşı yükümlülüklerini zamanında yerine getirmelerini temin ederek alacaklıların korunmasına gereken önemi vermek, kulüplerin futbol muhasebesine daha fazla disiplin ve rasyonellik getirmek, kulüpleri kendi gelirlerini esas alarak idareye teşvik etmek, uzun vadede futbol lehine sorumlu harcamayı özendirmek de incelenecek konu başlıkları arasında.

Ayrıca kulüp futbolunun uzun vadede yaşayabilirlik ve sürdürülebilirliğini korumak amacını ifade eden şartları sağlayamayan kulüplerin başta puan silme ve büyük para cezalarıyla birlikte küme düşürülmeye varan yaptırımlarla karşı karşıya kalması da doğabilecek sonuçlar arasında.

İŞTE ÖNEMLİ KRİTERLER

A) Mali Kriterler:
-Yıllık Mali Tablolar
-Ara Dönem Mali Tablolar
-Diğer Kulüplere Vadesi Geçmiş Borcun Bulunmaması
-Gelecek Döneme İlişkin Mali Bilgiler
-Denk Hesap Şartı
-Futbol kulüplerine vadesi geçmiş borcun bulunmamasının devamlı takibi

B) Sportif Kriterler:
-Gençlik Geliştirme Programı

C) Personel/İdari Kriterler:
-Medya Sorumlusu
-Taraftar İrtibat Sorumlusu

D) Altyapı Kriterleri:
-Antrenman Tesisleri ve Kullanımı

E) Hukuki Kriterler:
-UEFA ve Ulusal Kulüp Lisans Sistemine Uyma Taahhütnamesi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.