Hava Durumu

Ukrayna'da savaştan kaçıp Bursa'ya sığındılar

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan çatışmalardan canlarını zor kurtaran 20 Ahıska Türkü, dün İnegöl’deki akrabalarının yanına sığındı. Ailesiyle birlikte Ukrayna’nın Donetks bölgesinden gelen İsmail Eliyev, Ukrayna hükümeti tarafından Ahıska Türklerinin zorla savaşa gönderildiğini öne sürdü.

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2015 09:32
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2015 09:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ukrayna'da savaştan kaçıp Bursa'ya sığındılar
Ukrayna’nın Donetks bölgesinden uçakla İstanbul’a gelen 20 Ahıskalı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından gönderilen otobüsle İnegöl’e getirildi. Ahıska Türklerinden 5 aile İnegöl'de Akhisar Mahallesi ile Alanyurt bölgesindeki akrabalarına sığındı. Akrabalarına kavuşan Ahıskalılar, birbirlerine sarılarak uzun süre ağladılar. 

SAVAŞIN ORTASINDA CİDDİ SIKINTILAR İÇERİSİNDELER 

İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Taş, Donetks Bölgesinde hala 2 bin Ahıskalının bulunduğunu belirterek, “Ukrayna’nın Donetks bölgesinden 20 kişilik Ahıskalı aileler bugün ilçemize geldi. Biz bunun haberini önceki gün aldık. Bu aileler savaşın ortasında kendi imkanlarıyla uçak bileti paralarını ayarlayıp ülkemize gelen Ahıskalı Türk vatandaşlarıdır. Vatanınıza hoş geldiniz, toprağınıza, bayrağınıza hoş geldiniz diyorum. Bizlerde burada elimizden geldiğince yerleşmelerinde, iş bulup, çalışmaya başlamalarında, evlerine eşya temininde ne gerekirse üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız. Yurtdışında sıkıntı da olan Ahıskalılar Türkiye’ye gelmek istiyor. Bu yüzden diyoruz ki, bunlara kolaylıklar sağlayalım. 2 yıldır mücadele ediyoruz. Geçtiğimiz yıl Ankara’da Bakanlıklarda defalarca görüştük. Burada yaşanılan sıkıntıları anlattık. Hiç olmazsa Donetks bölgesinde yaşayan yaklaşık 2 bin Ahıskalı’yı ülkemize getirelim. Çünkü orada savaşın ortasında, ciddi sıkıntılar içerisindeler. Her gün bombalar düşüyor. Ahıskalıların evleri yıkılıyor. Ölen Ahıskalılarımız var. Savaştan vatandaşlarımızı getirmek istiyoruz. Buradan Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan, İçişleri Bakanımızdan ilgili bakanlıklardan Ahıskalılarla alakalı destek istiyorum. Özellikle çalışma izniyle alakalı destek istiyoruz. Çünkü insanlar buraya geldi, çalışma zorundalar. Ailelerin geçimini sağlamak zorundalar. Sosyal hakları olmak zorunda. Lütfen özellikle çalışma izni konusunda biraz hassas olsunlar, bizleri göz ardı etmesinler, bizlerin varlığını göz ardı etmesinler” dedi. 



UÇAK BİLETLERİNİ ALIP BURAYA GETİRMEK İSTİYORUZ 

Ahıskalıların sorunlarına devletin el atması gerektiğini ifade eden Mehmet Taş, “Bizler burada eğer hükümetten gerekli desteği bulamasak dahi burada haberini aldığımızda, uçak biletini alamayacak durumda olanlara gerekirse bizler para toplayarak uçak biletlerini alıp, buraya getirmek istiyoruz. Ama bu bizden çok devletimizin meselesi olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. 

BİLET ALMAYA KİMSENİN GÜCÜ YETMİYOR 

Ailesiyle birlikte İnegöl’e gelen emekli polis memuru Yusuf Basatov, bilet parasını toplayan Ahıskalıların Türkiye’ye gelmeye çalıştığını ifade ederek, “Biz çocuklarımızla savaşın ortasından geldik. Daha önce de gelebilirdik. Ama bilet paraları çok fazla. Kişi başı 100 dolar. Bilet parası bulamayan çok vatandaşımız var. Kim ki uçak biletini bulabilmiş, hemen çıkıp geliyor. Kimi arabasını, kimi evini, kimi arsasını satarak bilet parasını denkleştirip geliyor. Bir ailede 10 can var. Herkese bilet almaya kimsenin gücü yetmiyor. Ukrayna’da bir kişinin aylığı 40 dolara denk geliyor. Uçak bileti 100 dolar. Bunu toplayamıyorsunuz. Allah razı olsun vatandaşlarımız bizlere bugün yardımcı oldu. Bize hiç olmazsa oturma ve çalışma izni konusunda yardımcı olsunlar. Biz Ukrayna’da da ekmeğimizi çalışarak kazanmaya çalıştık” dedi.

ORASI UKRAYNA, ORASI SOĞUK 

Donetks bölgesinde evleri bombalardan zarar gören birçok Ahıskalının olduğunu belirten Basatov, “Kimi akrabalarının yanına gitti, kimi ise uçak parasını toplayıp göç etti. Bomba patlayınca çocuklarımız korkuyor. Evlerimizdeki bütün camlar kırılıyor. Evlerimiz soğuk, kış. Türkiye gibi sıcak değil, orası Ukrayna, orası soğuk. Bir evin camı olmadıktan sonra sen ne yapabilirsin. O yüzden devletimizin yardımcı olmasını istiyoruz. Biz de Ahıskalıyız, hepimiz Müslümanız. Ukrayna’da da yaşasak özümüzü, adetimizi unutmadık. Bize hükümetimiz yardımcı olsa, biz yurdumuza geldiğimize sevinirdik. Benim 3 oğlum var, 10 torunum var. Bunların hepsi çalışandır. Hepsi ekmeğini çalışarak kazanmıştır. Kimse bize yatarak bir şey vermez” diye konuştu. 

SAVAŞ HIZLA DEVAM EDİYOR 

Arabasını ve evini satarak uçak biletini denkleştirdiğini ifade eden İskender Eliyev ise, “Doneks bölgesinde hala bombalar patlıyor, evlerimiz yıkılıyor. Maaş alamıyorsun, bu yüzden geçimini sağlayamıyorsun. Bir arabam ve evim vardı. Onları satıp, ailemle buraya geldim. Burada çalışma izni yok. Nasıl çalışıp, geçineceğiz? Doneks’te şoförlük yapıyordum. Savaş hızla devam ediyor. İnsanlar ölüyor” dedi. 

ZORLA SAVAŞA GÖNDERİYORLAR 

Ukrayna hükümeti tarafından Ahıskalıların savaşa gönderildiğini belirten İskender Eliyev'in oğlu İsmail Eliyev, “Evlerimizden dışarı çıkamıyoruz. Bir yerde gezemiyoruz. Araç içerisinde bile gezerken pasaportunu elinden alıyorlar ve savaşa yolluyorlar. Bunu Ukrayna hükümeti yapıyor. Niye gittiğini, nereye gittiğini de bilmiyorsun. O yüzden kaçıp, buraya geldik. Devletten yardım bekliyoruz. Ukrayna’da da, Rusya’da da Ahıska Türkleri savaşa girmekten kaçıyor, gizleniyorlar. Yeter ki savaşa götürmesinler diye" diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.