Hava Durumu

Uludağ Üniversitesi'nde nefes kesen operasyon!

Uludağ Üniversitesi'nin doğal yaşam alanında sayıları arttığı için ormana bırakılmasına karar verilen 20 geyik nefes kesen operasyonla yakalandı. İğne ile uyuşturulan geyikler Giresun’a götürülecek.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2013 11:54
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2013 11:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Uludağ Üniversitesi'nde nefes kesen operasyon!

Sabahın erken saatlerinde Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi'ndeki doğal yaşam alanına gelen ekipler, uyuşturucu iğneleri hazırladıktan sonra geyikleri bekledi.

Görevlilerden biri özel olarak hazırlanan yemleri, yem kutulara koydu. Yem kokusunu alan dişi ve erkek geyikler yem yemeye başlarken ekipler, geyiklerden bazılarını uyuşturdu. Daha sonra ormanlık alana giden ve uyuşan geyikleri alan ekipler özel bir filenin içine koyarak taşıdı. Doktorlar, kan örneği aldıkları geyikleri daha sonra özel kafeslere koydu. Yakalanan 10 dişi ve 10 erkek geyik, Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerine teslim edildi. Geyikler, Giresun’da ormanlık alana salınacak.

Doğal yaşam alanına 9 yıl önce 10 adet geyik getirdiklerini vurgulayan Orman Yüksek Mühendisi Cemal Türe, hayvan sayılarının her geçen gün arttığını ve bu sayının 2013 yılı itibariyle 62’ye çıktığını söyledi. Geyiklerin tamamen doğal beslendiğine dikkat çeken Türe, “600 hektarlık alanın 100 hektarı doğal yaşam alanına ayrıldı. İçeride sulak alanlar, otlaklar ve 3 göletimiz var. Bunlara hiçbir şekilde dışarıdan besin takviyesi yapılmıyor. Sadece kış aylarında kar yardığı zaman az miktarda besin takviyesi yapıyoruz” dedi.

İlk başta yakalanacak olan 7 adet geyiğin Giresun ormanlarına gönderileceğini ifade eden Türe, “Doğal yaşam alanımız 50 geyik için uygun. Hayvan sayısı 50’yi aştığı zaman bunları Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki ormanlarına gönderiyoruz. Uludağ’da geyik üretim tesisi olduğu için Uludağ’a oradan geyik gönderiliyor. Soy karışımı için geyikleri Giresun’a gönderiyoruz. Gönderdiğimiz geyikler, Anadolu’ya has özellikleri taşıyan kızıl geyiklerdir. Avlanma zamanı dışında bu geyiklerde üremenin ne kadar çok olduğunu burada ispat ettik” dedi.
Toplamda 20 geyiğin doğal yaşam alanından alınarak ormana salınacağını söyleyen Türe, 15 geyiğin şu anda gebe olduğunu ve bunların haziran ayında doğacaklarını belirtti. Üniversite öğrencilerinin doğal yaşam alanında geyikleri gördüğü zaman şaşırdıklarını vurgulayan Türe, öğrencilerin yanında getirdiği ekmekleri geyiklere verdiğini belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.