Hava Durumu

Uludağ Üniversitesi'nin acı kaybı

Türk dünyasının önemli müzik adamlarından birisi olan, Bursa'nın ilk senfoni orkestrasının şefliğini yapan ve aynı zamanda Azerbaycan Devlet Sanatçısı unvanı bulunan Dr. Hasan Adıgüzelzade, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2018 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2018 15:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Uludağ Üniversitesi'nin acı kaybı

Cenazesi bugün doğum yeri olan Bakü'ye gönderilecek olan Adıgüzelzade'nin yarın defnedilmesi planlanıyor.

Dr. Hasan Adıgüzelzade, Bursa ve Uludağ Üniversitesi'nde müziğin ve sanatın geliştirilmesi amacıyla çok sayıda çalışmaya imza attı. Adıgüzelzade, özellikle UÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nın gelişmesinde önemli katkılarda bulundu. Vefat haberinin kendilerini derin bir üzüntüye boğduğunu kaydeden UÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi ABD Başkanı Doç. Dr. Erol Demirbatır; "Bölümümüzün bir koca çınarını kaybettik. Anabilimdalımızın ve bölümümüzün bu günlere gelmesinde büyük katkısı olan, yüzlerce öğrencimizin ve müzik eğitimcisinin hayatına dokunmuş, derin izler bırakmış, Bursa Senfoni Orkestrası'nın ilk şefi, kompozitör, Azerbaycan Devlet Sanatçısı Hasan hocamıza Allah'tan rahmet, ailesine de baş sağlığı diliyoruz. Hocamızın hatıraları öğrencileri tarafından yaşatılmaya devam edecektir" diye konuştu.

Dr. Hasan Adıgüzelzade kimdir?

Azerbeycan Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı ve IOV Unesco üyesi Dr.Hasan Adıgüzelzade 1946 yılında Bakü'de doğdu.6 yaşında müziğe başladı.Bülbül Özel Müzik Okulunu bitirmiş,Üzeyir Hacıbeyli Azerbeycan Devlet Konservatuvarı bestecilik bölümünü kazanmıştır.Akademik Profesör Gara Garayev ve Prof.Ahmet Cevdet Hacıyev ile çalıştı. Müzik Okulu'nda ve Eğitim Enstitüsü'nde Müzik Teorisi öğretmenliğini yaptı.Devlet Televizyon ve Radyo Komitesinde müzik redaktörlüğü, Kültür Bakanlığına bağlı halk yaratıcılığı evinin müdür yardımcısı ardından Kültür Bakanlığı Repertuvar-Redaksiyon Kollegiya üyeliği görevini yaptı.Uluslar arası Muğam Merkezinin ve SSCB Kültür Vakfına bağlı Uluslar arası '' Kopuz'' Azerbeycan Halk Sanatları Merkezinin başkanlığında bulundu.

Birçok defa Avrupa ve Asya'nın çeşitli ülkelerinde Türkiye, Rusya, Fransa, Letonya, Çekoslavakya, Gürcistan ve Tacikistan'da düzenlenen kongre, sempozyum ve konferanslarda konuşmacı olarak katıldı. Uluslararası yarışmalarda jüri üyesi ve uluslararası törenlerde festivallerde sanat yönetmeni olarak bulundu. 2001 ve 2002 yıllarında Bulgaristan'ın Plovdiv Müzik Akademisi ile Uludağ Üniversitesi'nin birlikte düzenlediği Gençlik Senfoni Orkestrası Bursa ve Plovdiv şehirlerinde şef olarak yönetti. 1991'den beri Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. 2016 yılının aralık ayında bu görevinden emekli oldu. Sanatçı; Uludağ Üniversitesi çoksesli karma koro (1993-1994), U.Ü. Oda Orkestrası (1994-1998), Büyükşehir Belediyesi Nefesli Sazlar Topluluğu (1996-1997) ve Bursa Senfoni Orkestrası'nın (1997-1998) kuruculuğunu ve şefliğini yapmıştır. 1994-2006 yıllarında Çizakça Çoksesli Korosu'nun şefliğini yaptı. 1996-1998 yılları arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde müzik danışmanlığı görevinde bulunmuştur.

Sanatçının senfoni orkestrası için senfoni, üç kantata, yaylı sazlar için kuartet, nefesli sazlar için kentet, piyanolu trio, halk çalgıları ve bando orkestraları için eserler, halk üflemeli sazlar için süit, karma ve çocuk korosu için ode ve şarkılar, Devlet Dram Tiyatroları oyunları için 20'den fazla müzik, Azerbaycan, Türk, Rus şairlerinin şiirlerine romans ve şarkılar eserleri vardır.

Uludağ Üniversitesi marşının (söz:M.Karadağ) ve Astsubay Meslek Yüksek Okulu marşının (söz:E.Altınok) bestecisidir. Işıklar Askeri Lisesi'nin pop grubu için 'Bayrağım' şarkısı (şiirler lise öğrencilerinindir) İstanbul Festivali'nde seslendirilmiştir. Dr. Ayten Uğuralp'in sözleri üzerine Bursa için bestelediği 'Bursa Kantatı', 'Yeşil Bursa Destanı Odesi (Uluslararası Polifonik Korolar Yarışması'nda en iyi beste ödülüne layık görülmüştür). 'Bursa 'da Bahar' ve' Bursa Valisi' gibi eserleri de bulunmaktadır. 1998'de Ney ve Senfoni orkestrası için tarihte ilk defa bestelenen 'İlahiler (solist:S.Ergüner)' kompozisyonu Uluslararası Bursa Festival'inde seslendirilmiştir. Koro, senfoni, oda orkestraları ve çeşitli ekipler için Anadolu türkülerinin ve Türk bestecilerin eserlerinin düzenlemelerini ve orkestrasyonlarını yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.