Hava Durumu

Üniversite öğrencilerine işaret dili eğitimi

Uludağ Üniversitesi'nde gönüllülere ücretsiz işaret dili eğitimi veriliyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2015 09:29
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2015 09:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Üniversite öğrencilerine işaret dili eğitimi
Uludağ Üniversitesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen sosyal projelere bir yenisi daha eklendi.

Almanca öğretmenliği öğrencisi Esra Yılgın, UÜ Medikosu'ndaki proje atölyesinde gönüllü öğrencilere işaret dili eğitimi veriyor. İşitme engellilerle daha iyi iletişim kurabilmek için verilen eğitimler ilgi görüyor. Sayıları 100'ü aşkın öğrenci için üç sınıf açıldı. Eğitimler 10 Mayıs'a kadar devam edecek. 

Almanca öğretmenliği öğrencisi Esra Yılgın, "Ülkemizde 3 milyona yakın işitme engelli bulunuyor. Maalesef işitme engellilerle iletişime geçen çok az kişi var. Engelliler tercümanlarıyla gezmek zorunda kalıyor. Ben işitme engelli bir ablayla büyüdüm. İşaret dilini bir kursta öğrendim. Okulumuzda da böyle bir durumun eksikliğini fark ettim ve proje atölyesine gelip böyle bir kurt vermek istediğimi söyledim. Kurslarımıza daha yeni başladık, lakin iştirak oranı çok yüksek oldu. Açıkçası bu kadar yüksek olmasını beklemiyordum. Toplam üç sınıf ve 100 civarında öğrencim var. Öğrenciler kurstan çok memnun. İşitme engellilerin yaşadığı zorlukları anlatmaya, göstermeye çalışıyorum. Çıkarken gözleri dolanlar oluyor. Tamamen gönüllü olarak yaptığım bu çalışmada hedefim, en azından buradaki herkesin bir gün yolda karşılaştığı bir işitme engelliye günaydın diyebilmesini sağlayabilmek. Böylece işitme engellilerde kendilerini yalnız hissetmemiş olurlar" dedi. 

Öğrencilerden Aslıhan Kuş, bu eğitime büyük bir mutlulukla katıldığını belirterek, "İnsanlarla iletişim kurmanın yollarını arıyorum, çünkü iletişimin sadece konuşarak olmadığını biliyorum. Engelsiz bir dünya istiyorum. Bu yüzden buradayım. İlk aşamalardayız. Alfabeyi öğreniyoruz. Rahat mısın, hoş geldin gibi basit kelimeleri öğreniyoruz. Şimdilik yolda karşılaştığım bir engelliyle iletişime geçmeye çalışıyorum. İleriki zamanlarda da daha iyi olacağını düşünüyorum" diye konuştu. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.