Hava Durumu

Ünlü fizikçi Stephen Hawking hayatını kaybetti

Dünyaca ünlü olan fizik profesörü Stephen Hawking 76 yaşında hayata veda etti. İngiliz bilim insanı 20'li yaşlarından günümüze kadar Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığıyla mücadele ediyordu.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2018 07:03
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2018 07:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ünlü fizikçi Stephen Hawking hayatını kaybetti

Albert Einstein'dan sonra dünyanın en büyük fizikçisi kabul edilen İngiliz bilim insanı Stephen Hawking, 76 yaşında hayatını kaybetti.

Hawking, uzun yıllar boyunca ALS hastalığıyla yaşıyordu. İngiliz fizikçi, hastalığına rağmen bilimsel çalışmalarına kendisine özel hazırlanan bilgisayarla devam ediyor, iletişimi bu sayede kuruyordu.

STEPHEN HAWKING KİMDİR?

Hawking, 8 Ocak 1942'de İngiltere'nin Oxford kentinde dünyaya geldi.

Stephen Hawking'in hastalığı Amyotrofik Lateral Skleroz'un (ALS) ilk belirtileri 20 yaşında doktorasına başladığı sırada başladı. Kısa süre sonra Hawking tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Sesini kaybetti ve yazıları sese dönüştüren bir cihaz sayesinde konuşabiliyor. İki evlilikten üç çocuğu olan fizikçi Hawking hastalığına rağmen özel hayatındaki ve iş hayatındaki birçok zorluğun üstesinden geldi.

"Öğrenciyken yetenekliydim ama tembeldim" diyen Hawking, ALS teşhisinden sonra araştırmalarına yoğunlaştığını söylüyor. Hawking 1979'da Cambrige Üniversitesi'nde Isaac Newton için kurulan Lucas kürsüsünün başına gelerek, "profesör" unvanını aldı.

ALS HASTALIĞI NEDİR?

Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS), omurilikte belli bir bölgenin harabiyeti ile başlayıp sinirleri ve kasları etkileyen ve zayıflamalarına sebep olan ilerleyici bir hastalık. Sebebi henüz bilinmeyen ALS'nin kesin bir tedavisi yok ancak hastanın yaşam kalitesini artırmaya yönelik yöntemlerle yaşam süresi artabiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.